Pratite nas

Pregled

Damir Krstičević: Treba nam politička stabilnost

Objavljeno

na

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević istaknuuo je u Bruxellesu potrebu za političkom stabilnošću s obzirom na izazove s kojima je Hrvatska suočena.

Treba nam politička stabilnost. Vidimo da ima jako puno gospodarskih izazova, izazova oko granica, sigurnosnih izazova. Sve to traži stabilnost da bismo mogli zajedno i odgovorno donositi one odluke koje su najvažnije za Hrvatsku, rekao je Krstičević novinarima.

Znate da nam dolazi turistička sezona i u kolikoj mjeri turizam sudjeluje u BDP-u i mislim da svi skupa moramo voditi računa o tome, rekao je Krstičević, odgovarajući na pitanje novinara može li raspad dosadašnje vladajuće koalicije ugroziti donošenje strateških dokumenata na kojima radi MORH. U Ministarstvu obrane se pripremaju dokumenti o uspostavi novog sustava domovinske sigurnosti.

Krstičević je danas u Bruxellesu sudjelovao na sastanaku ministara obrane zemalja članica EU-a. Glavne teme su bile provedba globalne strategije EU-a u području obrane i sigurnosti te suradnja između EU-a i NATO-a.

Za vrijeme ručka, ministri obrane imali su zajednički sastanak s ministrima unutarnjih poslova s kojima su razgovarali o borbi protiv terorizma.

Tema je bila upravo borba protiv terorizma, raspravljali  smo o postojećim modelima i vidjeli smo da ima jako puno prostora da se ta suradnja još više unaprijedi, posebno u povezivanju obrana, vojske, sigurnsno-obavještajnih sustava, pravodsuđa, u jednom  sutavu dijeljenja informacija da bi mi mogli imati sposobnost predviđanja i prepoznavanja i na osnovu toga spremnosti da možemo odgovriti na sve sigurnosne ugroze i rizike, istaknuo je ministar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Pregled

Mike Pompeo čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Objavljeno

na

Objavio

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo čestitao je Hrvatskoj Dan državnosti u ime Vlade SAD-a i američkog naroda.

“Sjedinjene Države više no ikada cijene hrvatsko vodstvo i naše snažno bilateralno partnerstvo. Kao NATO saveznica i članica EU, Hrvatska je kamen temeljac stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog prosperiteta u regiji , ali i unutar cijele Europe.

Sjedinjene Države čestitaju Hrvatskoj na uspješnom predsjedanju EU-om koje se odvijalo usred globalne pandemije bez presedana. I dok obilježavate ovaj praznik, hrvatskom narodu želim sreću i dobro zdravlje u ovim neobičnim i izazovnim vremenima za sve nas. Radujemo se budućoj suradnji na ostvarenju naših zajedničkih ciljeva”, stoji u čestitki američkog državnog tajnika.

Američke zastave zasvijetlile na Kosači – simbol protiv korupcije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Gordan Jandroković: Opravdano je Dan državnosti slaviti 30. svibnja

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković opetovao je u subotu, na Dan državnosti, kako je opravdano taj dan slaviti 30. svibnja, jer je to bio korak Hrvatske ka neovisnosti i demokraciji, a izjave predsjednika države Milanovićao o tom datumu, nije želio komentirati.

„Opravdano je da ponovno, baš 30. svibnja obilježavamo Dan državnosti, to je bio korak ka slobodi, neovisnosti, samostalnosti, početak borbe za slobodu, demokraciju, za neovisnu Hrvatsku“, rekao je Jandroković novinarima na zagrebačkom Mirogoju gdje je državni vrh položio vijence.

Nije komentirao izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da je 30. svibnja HDZ-ov privatluk, a ne Dan državnosti.

„To su njegove odluke, ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo pretvarati u polemiku sa predsjednikom Republike“, rekao je predsjednik Sabora ustrajavajući da 30. svibnja zaslužuje biti Dan hrvatske državnosti.

„Na današnji dan sjećam se tog važnog datuma iz hrvatske povijesti, koji po mojem mišljenju zaslužuje biti Dan državnosti, sjećam se hrvatskih branitelja i predsjednika Tuđmana i nadam se da će to postati opće mjesto i da će i predsjednik Republike, sukladno zakonu prihvatiti obilježavanje ovoga dana na odgovarajući način“, rekao je.

Nije izravno odgovorio na upit vodi li Milanović parlamentarnu kampanju, umjesto SDP-a.

„U predstojećoj kampanji, naši politički suparnici su političke stranke koje bi željele doći na mjesto HDZ-a, a neće uspjeti, a predsjednik Republike treba biti predsjednik svih hrvatskih građana“, naglasio je Jandroković.

Uhićenja neće štetiti HDZ-u, odgovornosti individualne

Mišljenja je da jučerašnja uhićenja, među kojima i uhićenja nekoliko HDZ-ovih dužnosnica, poput državne tajnice Josipe Rimac, neće stranci naštetiti uoči skorih izbora, kaže da se tu vidi da se radi o individualnoj odgovornosti.

„Ne vjerujem (da će naštetiti), zato što pravna država mora raditi, institucije su neovisne i dat ćemo punu potporu radu institucija, rekao je Jandroković.

„Podržavamo rad institucija hrvatske države, nitko nije iznad zakona, bio on član bilo koje stranke. Mislim da je to pokazatelj da institucije rade i u svakoj situaciji kada se prekrši zakon i dođe do zlouporabe položaja, posebno onih na političkim pozicijama, država treba raditi“, naglasio je.

Upitan jesu li HDZ i Vlada pogriješili imenovanjem Rimac za državnu tajnicu, Jandroković kaže da tu nema „odgovornosti politike“.

„Ovdje nema odgovornosti politike, ako je to točno, ovdje se vidi da se radi o individualnoj odgovornosti, tako da bih ovo tretirao na taj način.

Ne možemo preuzimati bilo kakvu kolektivnu odgovornost, ovdje se radi o pojedinačnim činovima za koje oni, ako jesu bili umiješani, moraju odgovarati“ poručio je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari