Pratite nas

Pregled

Damir Krstičević: Odnos s predsjednicom je odličan i takav će sigurno biti i ubuduće

Objavljeno

na

Tijekom iduće ili 2019. pripadnici Hrvatske vojske trebali bi se vratiti u vojarnu u Varaždinu i priprema njihova dolaska bila je tema današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva obrane i Glavnog stožera na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem i čelnika Varaždinske županije i grada Varaždina.

“Mislim da su Pume zaslužile da se vrate kući i ja im obećajem da će ova Vlada sa Županijom i Gradom realizirati ovaj projekt i da će Pume biti kod kuće 2018. ili 2019. godine,” rekao je ministar Krstičević nakon sastanka, koji je po njegovoj ocjeni bio “odličan”.

“U Varaždin sam danas došao i s ciljem pokloniti se 7. gardijskoj brigadi. To su dečki koji su bili zajedno s 4. gardijskom brigadom i jedni smo od drugih jako puno naučili,” rekao je Krstičević dodavši da operacija Oluja ne bi bila tako uspješna bez sinergije tih dviju brigada.

“U ovom tjednu slavimo Oluju, slavimo pobjedu, mir, slobodu, europsku perspektivu Hrvatske, a toga ne bi bilo bez hrvatskih branitelja, ogromne žrtve branitelja za današnji mir i slobodu,” istaknuo je.

Župan Radimir Čačić je rekao kako je poznata činjenica da je ta regija dala veliki doprinos u Domovinskom ratu i na tragu toga, dodao je, profesionalna bojna Puma iz Našica dolazi u Varaždin.

Uskoro neće biti potrebe da dvjestotinjak ljudi putuje svakodnevno prema Našicama i Petrinji, rekao je te naglasio da su pozitivni aspekti, kad je riječ o povratku Puma u vojarnu u Varaždinu, sigurnosni, gospodarski i socijalni.

Bivši vojni objekti odavno su trebali biti predani na upravljanje lokalnoj i regionalnoj samoupravi, dodao je i zahvalio Ministarstvu obrane je zahvahlio na pozitivnom odnosu i razumijevanju.

Gradonačelnik Zlatan Avar jerekao kako su s ministrom razgovarali i o ostaloj imovini koju Ministarstvo obrane ima u Varaždinu. “Zamolili smo ministra da nam pomogne, u suradnji s Ministarstvom državne imovine, da određene objekte i zemljišta stavi na raspolaganje Gradu, kako bi mi mogli dalje razvijati planirane projekte,” rekao je Avar.

Damir Krstičević: Odnos s predsjednicom je odličan

Ministar Krstičević je na pitanja novinara je li “izgladio sukob s predsjednicom” i je li nabavka novih borbenih aviona izvor sukoba, ponovio da je on ministar i vojnik koji izvršava svoje zadaće. Odnos s predsjednicom je odličan i takav će sigurno biti i ubuduće, naglasio je.

Odluku o tome za koje će se borbene avione Hrvatska odlučiti tek treba donijeti, kazao je. “Ne želimo da to bude samo trošak, već ulaganje u hrvatsko gospodarstvo – direktno ili indirektno u hrvatsku vojnu industriju, da je to u funkciji otvaranja novih radnih mjesta, a nakon svih ponuda i razmatranja želimo odabrati ono što će biti najbolje za našu Hrvatsku,” kazao je Krstičević.

Novinare je zanimalo i je li točno da je on potencijalni kandidat HDZ-a na predsjedničkim izborima, na što je odgovorio da je on vojnik, ministar obrane, fokusiran na zadaće koje sad radim, a da ostale ambicije nema.

Sastanku u Varaždinu nazočili su i saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, zamjenik župana Tomislav Paljak i posebna savjetnica župana, Natalija Martinčević. Nakon sastanka, delegacije je obišla vojarnu „Ivan V. Drašković“ u Optujskoj ulici u Varaždinu.

Hrvatska predsjednica, ministri, generali, branitelji Domovinskog rata i ostali ponosno pjevaju Lijepa li si

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

MUP kupuje 1000 jurišnih pušaka VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i direktor HS-Produkta Željko Pavlin u petak su u Karlovcu potpisali ugovor o isporuci tisuću jurišnih pušaka modela VHS-K2, što je nastavak realizacije sporazuma o poslovnoj suradnji MUP-a i te tvrtke koja proizvodi oružje potpisanog u rujnu.

Nakon što su, sukladno tom sporazumu, stotinu jurišnih pušaka tog proizvođača prošle opsežno testiranje u specijalnim i interventnim policijskim postrojbama u konkurenciji s brojnom inozemnom konkurencijom, u MUP-u je odlučeno da se posao nabave jurišne puške povjeri domaćem proizvođaču – HS-Produktu.

Ministar Davor Božinović u petak je rekao kako će se prvom serijom od tisuću jurišnih pušaka prvenstveno koristiti pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi MUP-a, a uz njih i temeljna te granična policija. “Odgovor naših instruktora koji su ispitivali prvih stotinu pušaka bio je ‘da je to to’, da one udovoljavaju performansama kojima će hrvatska policija podići razinu sigurnosti i efikasnosti”, kazao je.

Istaknuo je kako je Ravnateljstvo policije na čelu s glavnim ravnateljem Nikolom Milinom vrlo sistematično krenulo u proces nabave pušaka. To znači, dodao je, da će svaki policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS-K2, instruktori će morati steći licence za obuku i trening za rukovanje tom puškom od HS-Produkta, a posebna saznanja i obuku u toj tvrtki morat će proći i MUP-ovi oružari, kako bi sami bili u stanju otklanjati eventualne probleme u radu puške na terenu.

Nakon ove narudžbe prvih tisuću pušaka, najavio je Božinović, uslijedit će i nove za potrebe MUP-a, a dinamika će ovisiti o proračunskim mogućnostima. Na novinarski upit o kojoj bi se količini pušaka radilo, odgovorio je: “Onoliko koliko bude trebalo“. Do kraja godine najavio je i isporuku novih 4.700, a možda i više policijskih jakni.

Željko Pavlin, direktor HS-Produkta, rekao je kako su na ugovorenom modelu jurišne puške izvršene određene izmjene i prilagodbe kako bi odgovarale specifičnim policijskim zadacima. “Uvažili smo sugestije, svjesni da policija na ulice izlazi s totalno neadekvatnim oružjem, s kalašnjikovima i ‘erama’ starima i po 30 do 40 godina, a i mi ćemo steći veliku referencu time što će naša specijalna, interventna i granična policija koristiti naše oružje”, naveo je Pavlin.

Radi se o ‘pulp-up’ modularnoj verziji puške kalibra 5,56 milimetara, u skladu je sa standardima svih policija unutar Europske unije i SAD-a, opremljena i “picatinny” šinama na koje se mogu montirati mnogi priključci, a posebno se ističe sigurnošću u smislu sprječavanja samoopaljenja uslijed nemarnog ili nestručnog rukovanja.

I Božinović i Pavlin izbjegli su reći kolika je vrijednost ugovorene isporuke, a Pavlin je kazao da je HS-Produktova puška značajno jeftinija od bilo koje inozemne konkurencije, ali i od naoružanja koje su MUP i MORH do sada nabavljali. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Plenković: Cilj nam je povećati stopu zaposlenosti na 68 posto

Objavljeno

na

Objavio

Cilj Hrvatske do kraja mandata ove vlade je podići stopu zaposlenosti na 68 posto, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković u Goeteborgu, gdje sudjeluje na summitu zemalja članica EU-a posvećenom socijalnim pitanjima.

“Današnji summit će biti i prigoda da izvijestimo naše partnere o svemu onome što Hrvatska radi na zapošljavanju, na smanjenju nejednakosti u društvu. Stopa nezaposlenosti se smanjuje, ideja je da idemo, kao što smo najavili u programu, prema podizanju stope zaposlenosti – idealno bi bilo do 68 posto do kraja mandata”, rekao je Plenković po dolasku na summit.

Trenutačno je stopa zaposlenosti u Hrvatskoj oko 60 posto i nalazi se pri dnu ljestvice unutar EU-a. Cilj Europske unije je da se do 2020. dostigne prosječna stopa zaposlenosti od 75 posto. Prosječna stopa zaposlenosti u EU-u, prema podacima za 2016. je 71,1 posto. Švedska je jedina članica koja ima stopu zaposlenosti veću od 80 posto – 81,2 posto.

Na summitu u Goeteborgu bit će prihvaćen Europski stup socijalnih prava, dokument koji uključuje dvadeset načela i prava počevši od kvalitetnog obrazovanja i pristojnih radnih uvjeta, jednakosti žena i muškaraca, prava na poštenju plaću do adekvatnog minimalnog dohotka.

Dokument će u ime svih članica potpisati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani i estonski premijer Juri Ratas, čija zemlja trenutačno predsjedava EU-om.

U dokumentu se kaže da odgovarajuća minimalna plaća mora biti zajamčena “na razini koja omogućava zadovoljavanje potreba radnika i njegove obitelji, vodeći računa o ekonomskim i socijalnim uvjetima u zemlji” te da istodobno treba zadržati pristup tržištu rada i biti poticajna za traženje posla.

Premijer Plenković kaže da Europski stup socijalnih prava predstavlja nastavak razgovora sa summita u Rimu u ožujku ove godine. Ideja je da se dobre prakse koje imaju zemlje s izraženom socijalnom dimenzijom primjene u svim članicama EU-a.

Na summitu su predviđene tri usporedne rasprave: o pristupu tržištu rada, o pravednom zapošljavanju i radnim uvjetima te o potpori u prijelaznom razdoblju kod mijenjanja posla.
Na summitu će se prvi put raspravljati o obrazovanju, koje je u potpunoj nadležnosti zemalja članica te stoga EU ni ne može postavljati obvezujuće ciljeve u tom području.

Europska komisija je u utorak predstavila viziju europskog obrazovnog prostora do 2025. godine, što će biti jedna od podloga za razgovor. Komisija vjeruje kako je u zajedničkom interesu svih država članica da u potpunosti iskoriste potencijal obrazovanja i kulture kao pokretača gospodarskog rasta, stvaranja radnih mjesta i socijalne pravednosti te načina da se iskusi sva raznolikost europskog identiteta.

Komisija vjeruje da obrazovanje i kultura mogu biti važan dio rješenja problema kao što su starenje radne snage, nastavak digitalizacije, buduće potrebe za vještinama, potreba za promicanje kritičkog razmišljanja i medijske pismenosti u doba kada se na internetu množe „alternativne činjenice” i dezinformacije, te odgovor na potrebu za većim osjećajem pripadanja kao odgovor na populizam i ksenofobiju.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari