Connect with us

Pregled

Damir Krstičević: Raketna baza u Žrnovnici je okružena vatrom, ali vjerujem da ćemo je obraniti

Objavljeno

-

Veliki požar koji je buknuo u prvom satu ponedjeljka – 42 minute nakon ponoći u Tugarama, tijekom noći i jutra proširio na Srinjine, Sitno Gornje i Donje, a vatreni jezici stigli su čak i do zvjezdarnice na Mosoru gdje se na stotine županijskih vatrogasaca već satima i sa zadnjim atomima snage bore protiv tog požara, ali i bure koja još uvijek nemilosrdno puše, te stalno mijenja smjer vatre.

Vjerujem da ćemo obraniti raketnu bazu koja je okružena vatrom – kazao je ministar obrane Damir Krstičević u Žrnovnici. – Vatrogasci i zrakoplovne snage su tu. Vjerujem da ćemo učniti sve da se situacija sanira. Zahvalan sam svim lokalnim ljudima na svemu i vatrogascima koji čine sve da se sve stavi pod kontrolu na terenu – kazao je Krstičević. “Zračne snage nisu mogle ranije zbog vjetra. Sad su tu i bit će tu do noći”, rekao je Krstičević, dodajući da je na terenu i vojska čija je glavna zadaća da pomognu vatrogascima na terenu. “Mislim da će biti vojnika koliko je god potrebno da riješimo ovu zadaću koja je teška”, kazao je ministar Krstičević.

“Vjerujem da je najgore iza nas. Iako će noć i sutrašnji dan iziskivati dodatne napore, mislim da, s obzirom na iskustvo i znanje vatrogasaca, možemo biti sigurni”, rekao je Božinović.

Stanje na požarištu u Srinjinama, Sitnom Gornjem i Donjem i dalje je teško, no srećom oko 15 sati su uzletjeli kanaderi koji bi trebali pomoći u gašenju tog požara, doznaje se od Tomislava Vuke, pomoćnika glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

U vojarni „Sv. Nikola“ u Splitu, u pripravnosti je 100 pripadnika Oružanih snaga RH iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske, za koje je planirano upućivanje na područja najugroženija požarima.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević u obilasku je požarišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom. Na tom području trenutno je angažirano 7 protupožarnih zrakoplova i to 2 CL-415 kanadera i 3 AT-802 Airtraktora kod Radošinovaca, te 2 kanadera kod Podstrane.

Opožarena je ogromna površina, a zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević izjavio je Hini da je riječ o zaista velikom požaru koji je stigao sve do kuća i groblja u Srinjinama i Sitnom Gornjem i Donjem gdje su neki objekti nagorjeli, ali ima i izgorjelih starih kuća. Rekao je da vatra još nije pod kontrolom vatrogasaca već se širi u svim smjerovima pa su na terenu kompletno svi vatrogasci, kao i sezonci cijele županije.

Gasitelji su jedva uspjeli spasiti mjesnu crkvu u Sitnom, a svjedoci tvrde kako je vatra došla skroz do zidova Zvjezdanog sela Mosor. Sada je već gotovo sigurno da će se raditi o velikoj površini na kojoj gori gusta borova šuma, nisko raslinje, makija i trava. Iako su vatrogasci sat vremena nakon što je požar buknuo zatražili pomoć kanadera, do sada im nažalost oni nisu mogli pomoći jer bura ne smanjuje svoj intezitet. Jedan je kanader doduše pokušao probni let, no naleti vjetra su ga hitno prizemljili.

Na terenu je osim stotina vatrogasaca i sezonaca, kao i liječničke ekipe koje gasiteljima, ali i stanovništvu, te brojnim novinarima koji su usred požarišta, pružaju prvu pomoć s obzirom da ih se dosta nagutalo dima, te kako bi isprali oči .

Zbog požara isključen je dalekovod Zakučac-Konjsko i Zakučac-Bilice, a zatvorena je i cesta Žrnovnica-Sitno Gornje. Osim što su stanovnici vatrom ugroženih mjesta ostali bez struje isključena im je i voda, no ne zadugo jer je već tamo upućena cisterna s pitkom vodom.

O razmjerima požara požara govori i podatak da je vatra vidljiva iz Splita u kojemu po zraku već leti pepeo, a osjeća se i miris dima.

Hrabri dalmatinski gasitelji koji se već danima bore s požarima u najvećoj dalmatinskoj županiji na izmaku su snaga i za sada ih nema tko zamijeniti jer su doslovno svi na terenu, a bez potpore iz zraka teško mogu ugasiti tako veliki požar koji potpomognut jakim vjetrom guta sve pred sobom. Vjeruju da će im se i vrijeme smilovati, te da će bura prestati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari