Pratite nas

Događaji

Damir Krstičević : Vraćamo postrojbe HV u Vukovar i u Sinj!

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je u petak Gardijsku mehaniziranu brigadu u Vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji i tom prigodom najavio vraćanje postrojba Hrvatske vojske u herojski Vukovar i u Sinj.

“Poslije godina devastacije obrambenog proračuna, ova Vlada je zaustavila njegov daljnji pad. Vrijeme je da našem vojniku, dočasniku i časniku vratimo dostojanstvo.

Naš je cilj raditi na poboljšanju života i rada naših pripadnika”, rekao je ministar Krstičević te najavio vraćanje postrojba Hrvatske vojske u herojski Vukovar i u Sinj.

U vojarni koja nosi ime junaka Domovinskog rata, pukovnika Predraga Matanovića ministar Krstičević pobliže se upoznao sa životom i radom hrvatskog vojnika.

Tom je prigodom istaknuo vrijednost spoja iskustva i mladosti te važnost čuvanja sjećanja na Domovinski rat, koji je temelj suvremene hrvatske države, dodajući kako su ljudi naša najveća vrijednost, oni koji stvaraju prevagu.

Ministra obrane i izaslanstvo u kojem su bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov te zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mate Ostović sa suradnicima dočekali su načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske mehanizirane brigade brigadir Željko Nakić, zapovjednik 1. motorizirane bojne Tigrova bojnik Mario Mlinarić, zapovjednik 2. motorizirane bojne Gromova bojnik Roman Kelnerić i drugi.

Izaslanstvo s ministrom Krstičevićem na čelu položilo je cvijeće i zapalilo svijeće kod kapelice sv. Ilije Proroka u spomen na poginule pripadnike Gardijske mehanizirane brigade. Održana je prezentacija o kompleksu Vojarne “Pukovnik Predrag Matanović”, postrojbama koje su u njoj smještene te mogućnostima koje pružaju strelište, vježbalište i vojno-skladišni kompleks “Brdo”, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov pohvalio je obje bojne – Tigrove i Gromove za uspješno i dosljedno provođenje obuke i vježbe te je istaknuo važnost podizanja standarda u održavanju tehnike.

“Moramo podizati standarde u svim područjima, od infrastrukture i opremanja do personalnog dijela, a financijska sredstva koja su nam dodijeljena moraju se koristiti na najbolji mogući način”, rekao je Šundov, ističući važnost prepoznavanja i određivanja prioriteta u djelovanju Oružanih snaga.
Izaslanstvo MORH-a i Oružanih snaga tijekom boravka u petrinjskoj vojarni obišlo je objekte za nastavu i obuku (simulator za obuku pješačkim naoružanjem – SATTS, simulator za vozače BOV “Patria”, tehničke radionice i prališta za BOV “Patria” te hangare za njihov smještaj) te stare, privremene i nove objekte za smještaj pripadnika Tigrova i Gromova i vojno-skladišni kompleks “Brdo”.
Vojarna “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji prostire se na 320 hektara i vojna je nekretnina od strateškog značenja za Oružane snage RH. Sastoji se od vježbališnog kompleksa, skladišta, poligona, vojarne i skladišta UbS-a, a u njoj su smješteni pripadnici Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, 1. i 2. motorizirana bojna Tigrovi i Gromovi, 1. bojna logističke pukovnije, opslužništvo vojarne i drugi.

Radovi u sklopu investicijskog projekta modernizacije objekta u toj vojarni izvode se radi kontinuiranog podizanja standarda rada, smještaja i obuke pripadnika Oružanih snaga RH i obuhvaćaju, među ostalim, izgradnju objekata za smještaj, nastavu i obuku te izgradnju i rekonstrukciju prometne i komunalne infrastrukture i modernizaciju objekata, izvijestio je MORH.

> Damir Krstičević: Oružane snage trebaju čuvati uspomenu na Domovinski rat

Što vi mislite o ovoj temi?

Događaji

Osijek – sjećanje na dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje 1991

Objavljeno

na

Objavio

Simboličnim održavanjem sjednice nekadašnjeg Povjerenstva Vlade RH za Baranju, Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) u četvrtak je u Osijeku podsjetila na 23. kolovoz 1991. godine, dan progonstva nesrpskog stanovništva iz Baranje na početku Domovinskog rata.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović, tadašnji dopredsjednik Povjerenstva za Baranju, rekao je da se, nakon ulaska oklopnih vozila Novosadskog korpusa Jugoslavenske narodne armije (JNA) u Hrvatsku u srpnju 1991. i njegovog raspoređivanja po Baranji, egzodus nesrpskog stanovništva dogodio 23. kolovoza, nakon što su srpski teroristi i pripadnici JNA zauzeli policijsku postaju u Belom Manastiru i okupirali taj grad na istoku Hrvatske.

“Od prijeratnih 54.000 stanovnika Baranje, tadašnje općine Beli Manastir, protjerano je više od 30.000 nesrpskih stanovnika stvorivši na taj način skoro etnički potpuno čistu Baranju koja je ubrzo ušla u sastav tzv. republike srpske krajine”, rekao je Kompanović.

Podsjetio je da je tijekom srpske okupacije tog dijela Hrvatske ubijeno više od 200 civila nesrba, a za te ratne zločine nitko nije sudski procesuiran.

Kompanović je naglasio da je proces mirne reintegracije Baranje u ustavno pravni predak Republike Hrvatske bio posebno složen jer se Srbija do posljednjeg trenutka nije htjela odreći tog prostora, koje je držala pod okupacijom, a tijekom rata sustavno je na okupirani hrvatski teritorij naseljavala srpsko stanovništvo iz drugih krajeva Hrvatske, posebice nakon hrvatskih oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja’.

U Baranji su sve kuće i stanovi bili puni doseljenih Srba i kada je završila mirna reintegracija, hrvatski prognanici su tražili trenutni povratak u svoje domove, a Srbi naseljeni u njihovim kućama nisu imali kamo jer ih Srbija nije htjela, rekao je Kompanović.

“No, osmislili smo načine rješavanja problema i iseljavanja iz uzurpiranih kuća i stanova, a značajnu ulogu u tome je odigrao Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) otkupom obiteljskih kuća što je olakšalo i ubrzalo procese”, dodao je predsjednik ZPH.

Govoreći o sadašnjoj situaciji na tome području Kompanović je ocijenio da je Baranji nužan brži gospodarski oporavak i nova radna mjesta kako bi se zaustavio odlazak mladih.

Zatražio je od nadležnih institucija Hrvatske da pokrenu kaznene postupke protiv osoba koje su počinile zločine u Baranji i najavio je i da će ZPH i dalje činiti sve da Srbija isplati ratnu odštetu za štete koje su pretrpjeli hrvatski građani.

„Prema podacima koje smo dobili od državne Komisije za procjenu ratnih šteta, riječ je o nešto više od 46,5 milijardi kuna”, istaknuo je Kompanović (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Video – Bojna Čavoglave – Pogledajte kako je bilo u Širokom Brijegu na koncertu Thompsona

Objavljeno

na

Objavio

Marko Perković Thompson održao je u četvrtak koncert u središtu Širokog Brijega. Njegov koncert održan je u sklopu obilježavanja manifestacije Dana Širokog Brijega te blagdana Velike Gospe. U njegovom koncertu uz strare i nove hitove uživao je ogroman broj obožavatelja iz čitave Hercegovine.

Bojna Čavoglave

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,
Baci bombu, goni bandu preko izvora!

Korak naprijed, puška gotov s’, uz pjesmu svi,
Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.

Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari