Pratite nas

BiH

Damir Pešorda: 2041.

Objavljeno

na

Ne bojte se, nije nikakva distopija u pitanju. Premda … nikad se ne zna. U svakom slučaju, namjere su mi puno skromnije, pozabavit ću se jednom vjesticom s jednog ovdašnjeg portala. Neki irski psiholog, Nigel Barber, izračunao je da će religije na svijetu nestati 2041. Aferim, Nigele!

Uvijek sam volio precizna proročanstva, a ne ono delfsko kukuljenje-mumuljenje! Lijepo ti čovjek kaže tog i tog sunčanoga ili oblačnoga dana dogodit će se to i to, pa ti vidi. Šteta je samo što takva proročanstva uvijek omanu. Kad se samo sjetim onih religioznih fanatika koji tisućljećima predviđaju točne datume smaka svijeta, sve ostave i okupe se na nekom brdu ili nekoj spilji i čekaju, a ono ništa, eh, žao mi ih dođe. Opet, nekako mi je drago živjeti i uživati rijetkim ljepotama i čestim budalaštinama koje me okružuju, pa mi je istodobno i drago što milenaristi svih vrsta nikada ne pogode. Priznajem, draža mi je moja bezvrijedna koža od njihove dirljive želje da budu u pravu.

Nigelovo proročanstvo samo se naoko čini drugačijim od proročanstava tih milenarista. Nigelov pristup zavarava jer se kiti ”znanstvenošću”, no u biti riječ je, kao i kod apokaliptičara raznih vrsta, o pukoj vjeri, koja je projekcija dubokih unutarnjih želja protegnutih u vremenu, povjerenih varljivoj budućnosti. U člančiću, između ostalog, piše: ”Antropolozi se, naglašava Barber, zadnjih osam godina bave pitanjem zbog čega je ateizam u porastu u ekonomski razvijenijim državama. Antropolog James Fraser tako tvrdi da je religija sredstvo koje ljudima pomaže da izađu na kraj s egzistencijalnom nesigurnošću. Barber vjeruje da je ova teza točna.” Iz toga irski psiholog zaključuje da će do 2041. godine religije nestati jer će, valjda, društvo toliko napredovati da će nestati ”egzistencijalne nesigurnosti”. Razmotrimo li malo samo tu tezu, ubrzo ćemo se suočiti s loše prikrivenom utopijskom vjerom u progres koji će jednoga dana spustiti raj na zemlju, pa neće biti ni potrebe za utjehom u nekom onostranom raju.

Ta ideja toliko je diskutabilna, toliko protivna sveukupnom ljudskom osobnom i povijesnom iskustvu i toliko je puta u praksi završila u moru krvi i užasima gulaga, da o njoj nitko razuman ne želi ozbiljno ni raspravljati. No, unatoč svemu, uvijek se nađe neki Nigel koji, zaogrnut plaštem lažne znanosti, prorokuje neko rajsko sutra. Naravno, uz uvjet da se odreknemo onoga što jesmo ili što vjerujemo danas. Na žalost, takvi se recepti obično obiju o glave onih koji u njih povjeruju, ali i glave onih oko njih, koji ništa nisu krivi. Osim toga, otkud Barberu ideja da se ”egzistencijalna nesigurnost” mislećeg bića pojavljuje samo u uvjetima materijalne oskudice!? Sartre je živio puno bolje i udobnije od moga pokojnoga djeda, ali ga je, čini se, ”egzistencijalna nesigurnost” više žuljala. Čak toliko da je osmislio cijeli filozofski sustav kako bi zatrpao tu ranu u svom biću. Šteta samo što ga njegov recept za izlaženje na kraj s nevoljom ”bačenosti u svijet” nije nadživio. Jer da jest, Sartreove bi crkve bile pune, a katoličke prazne. Čini mi se da tvrdoglava stvarnost svjedoči drugačije.

Ne bavim se proročanstvima, ali jedno prilično pouzdano mogu tvrditi: religije će nadživjeti 2041. godinu, a hoće li Barber, Bog zna.

 

Damir Pešorda/hrsvijet

facebook komentari

BiH

Novi pravosudni igrokaz u slučaju ‘Šantić’

Objavljeno

na

Objavio

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ-a za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću Tigru, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Enveru Keranoviću i Ramizu Bajramoviću, koji su prije nekoliko dana uhićeni zbog sumnje da su 1995. ubili generala HVO-a Vladu Šantića.

Svakome tko je pratio slučaj nestanka generala HVO-a Vlade Šantića, čije tijelo nikada nije pronađeno, nije teško zaključiti kako je u tom slučaju riječ o igrokazu pravosudnih tijela u USŽ-u kako bi se javnosti prikazalo da se nešto radi, piše Večernji list BiH.

Naime, bez tijela Vlade Šantića nema ni presude, pa je u tom slučaju i ovo treniranje strogoće i gluma pravne države pomalo smiješan čin. Koliko god su se u istrazi o mučkom atentatu na doministra FMUP-a Jozu Leutara događale opstrukcije, gotovo na identičan način to se događalo i prilikom istrage vezane uz ubojstvo generala HVO-a.

Opstruiranje istrage

Podsjećanja radi, u poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja. Federalna uprava policije (FUP) je početkom 2014. godine, a na osnovi izjave zaštićenoga svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci generala Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u tom predmetu. Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjoj lokaciji pronađena bačva s karboniziranim ostacima jedne osobe.

Ipak, DNK analizom nije se moglo gotovo ništa utvrditi jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca. Za vlasti u Federaciji, nevladine organizacije, Helsinški odbor te ured Amora Mašovića, taj čovjek kao da nije ni postojao, niti koga uopće zanima što se dogodilo s njim. Osim Šantićeve supruge koja je do sada na sve načine pokušavala doći do njegova tijela kako bi ga na dostojan način pokopala, generala HVO-a nitko drugi nije tražio. Jedino je imala potporu u kardinalu Vinku Puljiću, ali su i njegova nastojanja ostala blokirana.

Dudakovićeva šutnja

Unatoč tome što ga je posljednji vidio, general Armije BiH Atif Dudaković već godinama šuti i niječe bilo kakvu umiješanost u Šantićevu likvidaciju. Podsjećanja radi, tog kobnog dana Šantić se obukao i nakon toga sjeo u Abdićevo vozilo, što je u tom trenutku bila neobična gesta za Šantića. Međutim, Šantićevim vozilom marke Mercedes krenula su dvojica pripadnika HVO-a – Željko Vujić i Radovan Klepić uz koje su sjela i dvojica vojnih policajaca iz 502. brigade Armije BiH.

Vozila su se uputila prema hotelu Sedra u Cazinu. Po dolasku u hotelu ih je dočekao general Atif Dudaković, a dvojica pripadnika HVO-a Vujić i Klepić, nakon što su pred ulazom razoružana, otjerana su iz hotela. Generalu Dudakoviću tom prilikom su pravili društvo stanoviti major Armije BiH Aleksandar Mrenica, Hamdija Abdić te Danijel Zulić, osoba koja je dva dana prije pucala u leđa pripadniku HVO-a u kafiću Flamengo.

Nakon tog susreta generalu HVO-a Vladi Šantiću gubi se svaki trag. Premda je 5. korpus Armije BiH imao kompletnu logističku pomoć iz Hrvatske, 10 posto svih isporuka trebao je dobivati tamošnji HVO. Međutim, general Šantić nikada nije znao koliko je čega stiglo jer kompletan uvid u logistiku imao je samo Atif Dudaković.

 

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

 

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

 

Obitelj Šantić: Tragamo za istinom i pravdom već 22 godine

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Biskup Komarica: Konstantno ignoriranje zahtjeva katolika da im se omoguće jednakopravnost

Objavljeno

na

Objavio

U srijedu, 13. prosinca 2017 susrela su se u Banjoj Luci trojica domaćih vjerskih predstavnika pravoslavni banjolučki episkop Gospodin Jefrem, muftija banjolučki dr. Osman efendija Kozlić i biskup banjolučki dr. Franjo Komarica s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack.

U dužem otvorenom razgovornu glavna tema je bila mogućnost većeg zajedničkog djelovanja predstavnika tri glavne vjerske zajednice – SPC, Katoličke Crkve i Islamske zajednice – u korist mira i pomirenja u zemlji, te u većem utjecaju na domaće političare oko njihovog zajedničkog djelovanja za dobro svih stanovnika zemlje.

Svaki od trojice vjerskih dužnosnika je iznio svoje viđenje aktualne situacije zajednice vjernika kojoj stoje na čelu, zalaganje u korist mira i pomirenja te mogućnosti i nemogućnosti utjecaja na aktualnu politiku na području svoje kompetencije.

Biskup Komarica je u svojim izlaganjima – između ostalog – podsjetio na zajedničko zauzimanje trojice domaćih vjerskih vođa prije početka rata, tijekom rata u BiH i poslije rata u korist zaštite ljudskih prava, te zajedničkog života u međusobnoj solidarnosti i pomaganju.

Požalio se na podržavanje od strane utjecajnih međunarodnih političara poslijeratnog „kontroliranog kaosa“ i vladavine zakona jačega u zemlji umjesto izgradnje pravne države.

Prigovorio je konstantno ignoriranje – od strane domaćih i međunarodnih političara – brojnih opravdanih zahtjeva domaćih katolika da im se omoguće jednakopravnost i osnovna ljudska prava, kao što su održivi povratak na vlastitu imovinu, izgradnja domova i nužne infrastrukture te izgradnja župne crkve umjesto porušene – kao što je slučaj u općini Drvar.

Naveo je niz projekata koje njegova skoro potpuno iskorijenjena biskupija – tek je oko 5% katolika od predratnog broja nakon 22 godine poslije rata prisutno na području entiteta RS – već godinama nastoji provoditi na socijalnom i odgojno-obrazovnom području u korist istinskog pomirenja i zajedničkog nužnog budućeg života.

Pojasnio je veleposlanici da ona „svaki put kad putuje ovim područjem, a nema pravog puta niti kućā može znati da su tu bila katolička sela, iz kojih su miroljubivi stanovnici nasilno protjerani a nitko od političara i dužnosnika – ni domaćih ni stranih – nije im dostatno omogućio da se ponovno vrate i ostanu živjeti u svom rodnom kraju“.

Zamolio je veleposlanicu Cormack, da preporuči svima trojici „neku učinkovitiju molitvu za političare da im Bog prosvijetli pamet i potakne srce te više ne odbacuju istinu, ne gaze pravdu i ne ismijavaju se pomirenju i trajnom miru među građanima ove zemlje, za koje su odgovorni pred Bogom i pred poviješću“. Sva trojica vjerskih predstavnika su izrazila svoju spremnost da i ubuduće imaju svoje službene predstavnike u Međureligijskom vijeću na području šire banjolučke regije.

Zahvalili su veleposlanici Cormack za organiziranje susreta i otvoreni razgovor. Veleposlanica je obećala da će se pozabaviti s opravdanim pritužbama, prijedlozima, pitanima i zamolbama svojih uvaženih sugovornika, javlja TABB.

 

Biskup Komarica: Zašto se prešućuju i ne procesiraju zločini nad katolicima

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari