Pratite nas

BiH

Damir Pešorda: Izdana Ukrajina

Objavljeno

na

Iako nerado pišem o vanjskopolitičkim temama, ovaj put ću napraviti iznimku jer slučaj Ukrajine na rubu rata to zaslužuje.

[dropcap]U[/dropcap] Ukrajini se proteklih mjeseci odvijala postmoderna revolucija, obrazac koje je ustanovljen za potrebu rušenja Miloševića u Srbiji, a kasnije dorađivan i usavršavan diljem arapskog svijeta

U posljednje vrijeme svjedoci smo toga da se oprobana špranca ponovo vraća u Europu. Ogledan primjer upravo je Ukrajina, a i u susjednoj Bosni i Hercegovini pokušano je nešto slično. Za postmodernu revoluciju karakteristično je to da ima vanjske oznake raznih revolucija iz prethodnih razdoblja, i to zbrda-zdola napabirčene poput eksponata u muzeju propalih veza. Tako se uz parole propalog socijalističkog sistema mogu začuti povici ”Allahu ekber!”, a uz crvenu zvijezdu vidjeti svastika. Deklarirani ciljevi takvih revolucija uvijek se tiču slobode, koja nikada nije precizirana tako se u njima može prepoznati svatko, no stvarni cilj je uvijek rušenje konkretne vlasti, bez dovođenja u pitanje suvremenih dogmi o slobodnom tržištu, globalizaciji, političkoj korektnosti itd. U biti tu se ne može ni govoriti o stvarnim revolucijama, već jedino o dirigiranim bunama.

Ukrajinci, željni nacionalne slobode iako već duže od dva desetljeća imaju samostalnu državu, objeručke su prihvatili i takav poklon jer im nije nuđeno ništa bolje. Prihvatili su migove prijetvornog Zapada, a vjerojatno se tu radilo i o konkretnijoj organizacijskoj i financijskoj pomoći, te se upustili u avanturu rušenja legalne, no dozlaboga korumpirane i proruske vlasti, oličene u predsjedniku Janukoviču i Partiji regija. Majdanska buna bila je neočekivano uspješna, dobro organizirani prosvjednici su unatoč velikim žrtvama rasturili Janukovičeve ”berkutovce”, a uplašeni je predsjednik pobjegao iz Kijeva, zatim i iz zemlje. U tih nekoliko dana oslobodila se silna nacionalna energija, ukrajinska duša je progovorila, propjevala.

Na žalost stvari nikada ne idu lako. Ukrajincima se na trenutak učinilo da je stotinjak poginulih na Majdanu, prozvaše ih ”nebeskom satnijom”, dostatan polog za svijetlu budućnost. No nije bilo tako. Uskoro nakon trijumfa nastupila je dvostruka, ako ne i trostruka izdaja Ukrajine. Provo ju je izdala ”bratska” Rusija okupiravši poluotok Krim i potaknuvši cijeli niz lokalnih kontrarevolucija u istočnoj Ukrajini s brojnom ruskom manjinom. Zatim ju je izdao Zapad svojom mlakošću i nespremnošću da je brani od razljućenog Putina. Raspeta između Istoka i Zapada, dok se stražari svjetskog poretka kockaju za njezine haljine – to je danas Ukrajina. Pitanje je samo događa li joj se i treća izdaja, to jest izdaje li ju i trenutna politička elita koja se upustila u nasilno preuzimanje vlasti bez jasne vizije što nakon toga? Po svoj prilici velikog rata neće biti, nego će rastezanje nesretne zemlje s obje strane nastaviti još cijeli niz godina, i svatko će u tome ponešto ušićariti. Osim same Ukrajine. O opciji da doista dođe do otvorenog sukoba ne želim ni spekulirati, to bi mogao biti uvod u Treći svjetski rat.

Hrvatskoj ukrajinski primjer treba biti pouka: odoljeti po svaku cijenu nasilnom rušenju vlasti, tko god poziva na ulicu – neprijatelj je, budala ili plaćenik, vlast se mijenja na izborima. Na izborima pak pamet u glavu! Prava je opasnost međutim u susjedstvu, u Bosni i Hercegovini. Mnoštvo indicija govori u prilog tome da se tamo priprema scenarij sličan ukrajinskom. U naročitoj su opasnosti Hrvati u Bosni i Hercegovini kao najmalobrojniji konstitutivni narod u toj zemlji. Ne sumnjam da će se većina Hrvata u BiH znati na odgovarajući način postaviti prema takvim događanjima ukoliko do njih dođe. No nisam siguran da će to znati ova i ovakva Hrvatska.

Damir Pešorda

facebook komentari

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari