Pratite nas

BiH

Damir Pešorda: Neobične izjave najpopularnijeg političara u zemlji

Objavljeno

na

[dropcap]I[/dropcap]vo Josipović, uvjerljivo najpopularniji političar u zemlji, opet je dao intervju. Ovaj put za Deutsche Welle. Takav je predsjednički posao u Hrvatskoj, uglavnom se svodi na davanje izjava o svemu i svačemu. Prošli put je Josipović dao intervju Richardu Questu kojega je policija svojedobno uhitila u njujorškom Central Parku s jednim krajem gajtana oko vrata i drugim krajem oko onog užeg vrata, smještenog niže. Te drogom u cipeli. Ne znamo kojemu je novinaru ovaj put Josipović dao intervju, ali znamo što je rekao. Neke izjave iz tog intervjua krajnje su neobične za predsjednika države. Kao da je, ne daj Bože, ovaj put njemu gajtan bio oko vrata.

Osim što opet nepotrebno i logički neobranjivo ističe kako je Hrvatskoj od vitalnog interesa da istočno susjedstvo, to jest Srbija, što prije uđe u Eu, predsjednik se osvrće i na rad Haaškog suda. Žali, veli, što taj sud nije kaznio neke zločine nakon Oluje. Haaški sud je takav kakav jest, no za nekažnjavanje zločina nakon Oluje doista mu se nema što prigovoriti. Prvo, Sud u Haagu sudio je Čermaku, Markaču u Gotovini za eventualne zločine tijekom i nakon Oluje budući da je optužnicom bio obuhvaćen puno dulji period od trajanja same te vojne operacije. Sud je, dalje, ustvrdio da nije bilo planiranog i organiziranog zločina i time je stvar što se Haaškog sudišta tiče riješena. Eventualne zločine nižerangiranih struktura i pojedinaca Haag u praksi prepušta nacionalnim sudovima. Stoga naš predsjednik, ukoliko misli da ti zločini nisu adekvatno procesuirani, treba žaliti zbog lošeg rada lokalnog sudstva. S tim Haag nema ništa.

Drugo, notorna je činjenica da su domaći sudovi pokrenuli na stotine procesa za pojedinačne zločine počinjene nakon Oluje, ali i prije Oluje. Je li to dovoljno ne znam, nisam pravni stručnjak, no znam da Savi Štrpcu i Zoranu Pusiću ne bi bilo dovoljno dok posljednji hrvatski branitelj ne bi bio suđen. Šteta što se naš predsjednik ovom izjavom, u neku ruku, svrstava u njihovo društvo. Treće, krajnje je neobično što predsjednik jedne države i ujedno vrhovni zapovjednik vojske te države u intervjuu stranom mediju žali zašto jedan međunarodni ad hoc sud nije osudio više pripadnika njegove vojske! Bojim se da je to jedinstven slučaj u svjetskoj povijesti. A kod nas je to, na žalost, već postala tradiciju. Pa se, prisjetimo se, i bivši predsjednik proslavio svjedočenjem protiv svoje države na tom istom sudu.

Još neobičnija je Josipovićeva izjava o hrvatskoj tužbi protiv Srbije za genocid. On se pita ima li tužba za genocid smisla ”ako se stvari mogu riješiti razgovorom”. Krasno! Zašto suditi plansko ubijanje i silovanje kada se stvari mogu riješiti razgovorom!? I to veli doktor prava!? Ne sjećam se nešto da su Saveznici nacističke zločine rješavali razgovorom, ali valjda predsjednik bolje zna, ipak je on pravnik … Postoji, doduše, i druga mogućnost. Da predsjednik drži da tužba, koju je i sam sastavljao, nije utemeljena i da je stoga treba povući. To opet baca vrlo loše svjetlo i na njega kao pravnika i na državu kojoj je na čelu. U svakom slučaju, riječ je o vrlo neobičnim izjavama vrlo neobičnog predsjednika. Koji je za hrvatske standarde pak krajnje običan.

Jer da nije tako, domaći bi mediji i javnost burno reagirali na njegove izjave. Međutim, ono što je drugdje skandal, kod nas je uobičajena praksa. Stoga će nakon ovakvih izjava predsjednikova popularnost vjerojatno još više porasti.

Damir Pešorda/hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Objavljeno

na

Objavio

Duhan sorte ‘hercegovački ravnjak’ upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navodi se u priopćenju Instituta.

Nositelj prava na ime podrijetla je udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojega je sitnim rezanjem pravi ‘škija’ za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. stoljeća. O tome svjedoči i povjesničar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu „Vitko“.

Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana. Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje obitelji.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U BiH se nakon mjesec i pol dogovorili kako podijeliti kredit MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti “Federacija sa svojih deset županija”, pojasnio je Bevanda

“Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija”, kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari