Connect with us

Kolumne

Damir Pešorda: Spašavajući INA-u, mogli bismo ostati i bez HEP-a

Objavljeno

on

Od Plenkovićeve najave da će Hrvatska otkupiti !nu od MOL-a kako bi zaštitila hrvatski strateški interes krenula su nagađanja kako će država doći do novca za taj državnički pothvat. Čini se da je sve izglednije da će se ići u prodaju 25% HEP-a kako bi se natrag u ”hrvatske ruke” otkupila Ina.

Tako bi zapravo aktualna vlast uspjela održati obećanje da će vratiti Inu, a da neće zbog toga dodatno zadužiti zemlju. To na prvu zvuči dobro, no postavljaju se neka nezgodna pitanja.

>>INA, radna mjesta i strategija ONO i DSZ

Prvo, po Zakonu o vodama hidrocentrale se ne mogu privatizirati bez promjene tog zakona. Bez hidrocentrala pitanje je koliko uopće vrijedi HEP. Drugo, zar upravo prodajom četvrtine Ine nije počelo otuđivanje te kompanije iz hrvatskih ruku? Na kraju bi se moglo dogoditi da hrvatska država postane vlasnik devastirane Ine i ostane bez HEP-a! Stoga, kada se malo razmisli, plan za spašavanje Ine i ne zvuči tako dobro. Dapače!

Već duže vremena sporadično se povlači pitanje privatizacije HEP-a. Svaki put kada krenu takve priče, javnost se žestoko odupre i samoj pomisli da se učini takvo što. Dosada je svaka garnitura na vlasti od toga odustajala upravo zbog straha od javnosti. Ovaj put plan bi mogao uspjeti jer je sama ideja o prodaji drugačije upakirana, to jest predstavljena je kao borba za nacionalne interese, štoviše kao pokušaj da se ispravi jedna promašena privatizacija. Što bi se reklo, privatizacijom se ispravlja privatizacija! Zato bi ovaj put načimanje HEP-a moglo uspjeti, a iz iskustva znamo: da kada se neka strateška hrvatska tvrtka načme, ona uskoro i padne u strane ruke.

Što je još gore, nema nikakvog jamstva da će Ina nakon povratka u ”hrvatske ruke”, hrvatska i ostati. Nitko nam ne jamči da neće, nakon što država našim novcem konsolidira Inu, krenuti bjesomučna potraga za nekim novim ”strateškim partnerom”. Paralelno s tim netko će možda dolaziti do većinskog paketa dionica u HEP-u. Ono što je prije nekoliko godina izgledalo kao državnički potez, u tom bi se slučaju pokazalo kao još jedna obmana naroda. Obmana čak i veća od svih dosadašnjih obmana.

>>Rado Pezdir: Iz INA-e je znalo godišnje “nestati” preko 100 milijuna njemačkih maraka (Video)

Naravno, nitko bez insajderskih informacija ne može unaprijed tvrditi kako će se cijela ta stvar razvijati, no dosadašnje nas iskustvo uči da budemo oprezni i da pušemo i na hladno. Stoga, bi bilo dobro da aktualna vlast, u kojoj većinu čini HDZ, još jednom dobro odvagne argumente ‘za’ i argumente ‘protiv’. Stranci koja je na čelu s Tuđmanom faktički stvorila državu ne bi služilo na čast da na kraju ispadne glavni uništavatelj dvaju najvažnijih državnih tvrtki, Ine i HEP-a. Bio bi to neslavan kraj desetljećima najjače hrvatske stranke.

Međutim, puno je važnija sudbina države od sudbine jedne stranke, pa makar ta stranka bila i HDZ. Zato i aktualnoj vlasti, koliko god nam je mrska i sama pomisao o vraćanju proregionskih stranaka na vlast, treba dati do znanja da se ne može olako odnositi prema hrvatskim interesima i nacionalnom bogatstvu. Dobro je ako možemo otkupiti Inu od Madžara, ali se Ina nipošto ne smije otkupljivati prodajom HEP-a.

Damir Pešorda/Hr.svijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari