Pratite nas

Vijesti

Damir Pešorda: Stožerna stranka u raljama Stožera i Inicijative

Objavljeno

na

Hrvate kao da je zahvatio referendumski trans, netom je jedan narodni referendum završio, već su skupljeni potpisi i za drugi! Salonski ljevičari Srećko Horvat i Mate Kapović dugo su zazivali tigra izravne demokracije, a kada se on pojavio i pokazao zube, ustrašeni štićenici Filozofskog fakulteta u Zagrebu, jedne od onih ljupkih ustanova izvan vremena i prostora kakvima Hrvatska obiluje, sada u pomoć zovu Eu, Partiju, zazivaju demokratski centralizam i psuju prokletu demokratiju.

Naroda se, čini se, malo uplašio i predsjednik ”stožerne hrvatske stranke” Tomislav Karamarko. Prvo je bio za referendum ”o ćirilici”, navodno je čak i potpisao referendumsku peticiju, no kada su potpisi skupljeni, Karamarko kao da reterira. Veli da referendum nije ni potreban i da se sve to može riješiti tako  da Milanović na neko vrijeme odgodi primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina  u Vukovaru. Posljednja dva tjedna predsjednik HDZ-a dao je više izjava o tom pitanju, svaka naredna od tih izjava demantirala je prethodnu.

 

Umjesto da objeručke prihvati političku prednost koju su mu priskrbili Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i inicijativa U ime obitelji, HDZ se koleba, izbjegava zauzeti jasan stav o bilo kojem pitanju i stajati iza njega. Takvim držanjem teško da može opravdati očekivanja onih koji su priželjkivali povratak stranke korijenima, to jest politici tuđmanizma. Uzme li se uz to u obzir da još uvijek ne izlazi ni s konkretnim gospodarskim programom, čini se da Karamarkov HDZ očekuje da mu pobjedu na sljedećim izborima osigura aktualna vlast svojom nesposobnošću.

>>Karamarko: Referendum ne bi bio potreban da vlada poštuje članak 8. Ustavnog zakona

 

Možda je to i mudra politika, uostalom upravo takvom taktikom je SDP sa svojim satelitima i došao do pobjede na prošlim izborima. Ipak, postoji jedna bitna razlika između HDZ-a i SDP-a. Naime, HDZ je tijekom Sanader-Kosoričina vodstva iznevjerio i prevario svoje birače, a SDP nešto slično svojim biračima nije učinio, ni za vrijeme Račana ni za vrijeme Milanovića. Štoviše, Partija svoje glavne ciljeve, rejugslavenizaciju i dekatolizaciju hrvatskog društva, beskompromisno gura usprkos hrvatskoj većini, a na veselje tvrdoj jezgri svojih birača. Koje ni bolest, ni oluja, ni odlazak na skijanje neće spriječiti da izađu na biralište i zaokruže ”svoje”.

 

Koliko je prethodni HDZ bio uistinu udaljen od stavova svojih birača, pokazuje nam ponašanje Jadranke Kosor, bivše predsjednice HDZ-a i sadašnje neovisne zastupnice u Saboru. Sada kada je oslobođena obveza da zavarava HDZ-ovo biračko tijelo, Kosorica je protiv obaju referenduma, a za iste one vrijednosti za koje se zalažu Zoran Milanović i Vesna Pusić. O Sanaderu i njegovoj ulozi u preodgoju i discipliniranju hrvatske desnice ne treba ni trošiti riječi. Sada je bjelodano da su stvarni gospodari Hrvatske 2000-te procijenili da je HDZ pametnije preuzeti nego uništiti, i mora im se priznati da su to majstorski izveli.

 

No, to je sada ionako prošlost. Pravo je pitanje što je i kome Karamarko obećao kada je krenuo u utrku za šefa HDZ-a? Svojedobno je u medije procurila priča da su uoči Tuđmanove smrti u određena veleposlanstva pozivani na razgovor potencijalni kandidati za novog šefa HDZ-a i da je svima bio postavljen isti set pitanja, kojima se testirala njihova spremnost na detuđmanizaciju Hrvatske. Navodno, nitko od njih nije imao dovoljno dobar želudac za baš sve što je traženo. Osim Sanadera.

 

Naravno, u priču se može sumnjati, naročito što još nije podastrijet nikakav dokaz za nju. Osim stvarnosti koja ju je u potpunosti potvrdila. Bilo kako bilo, čudno ponašanje sadašnjeg HDZ-a kod onih opreznijih budi neke stare sumnje. Ukoliko ih želi ukloniti, Karamarko mora nastupati jasnije i odlučnije. Trebao bi konačno javnosti podastrijeti i neke konkretne mjere koje će na tragu povratka vrijednostima Tuđmanove Hrvatske njegova stranka poduzeti kada dođe na vlast. U protivnom otvara prostor nekome trećem, jer koliko god lakovjeran bio, hrvatski narod neće samo tako dopustiti da ga se još jednom prevari. Barem ne onima koji su ga dosada više puta preveli žednog preko vode.

A što se Stožera i Inicijative tiče, oni se s vremenom od neizravne potpore mogu pretvoriti u izravno konkurenciju HDZ-u. Ukoliko HDZ nastavi ignorirati njihov trud, zasluge i vrijednosti za koje se zalažu. No, s obzirom da je zemlja u teškoj krizi i da aktualna vlast evidentno pokazuje da ne zna što činiti, postoji još jedna mogućnost – velika crveno-crna koalicija. Narodu bi se to moglo prodati kao ”vlada nacionalnog spasa” ili nešto slično. Mediji bi unisono hvalili odgovornost vodećih stranaka, njihovu političku mudrost, toleranciju i spremnost na žrtvu za domovinu.

 

Kako bi nama u tom slučaju bilo, vidjet ćemo ako se dogodi. Nedvojbeno je međutim da bi na taj način postojeća politička elita prolongirala svoj monopol na vlast u zemlji. A to i nije baš tako neznatan dobitak da se u njega ne bi uložilo malo popustljivosti, nešto verbalnih akrobacija i obraza. Koji je ionako već odavno vrlo upitan.

 

 

 

 

Damir Pešorda

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari