Connect with us

Kolumne

Damir Pešorda: Uzaludni izbori

Objavljeno

on

Polako se slažu križaljke za predstojeće izbore. Već se naziru prvi dobitnici i prvi gubitnici. Čini mi se da treba istaknuti tri važne stvari koje će se odraziti na predstojeće izbore. Prva od njih je stvaranje tzv. narodne koalicije.

[ad id=”93788″]

Čudnovati politički um Ivana Vrdoljaka vidi u toj koaliciji tri sastavnice: ljevicu (SDP), centriste (to je navodno njegov HNS) i desnicu (Beljkov HSS). Iskreno, navedene stranke ni po čemu ne opravdavaju takve atribute. SDP bi mogao biti ljevica samo po tomu što se Milanović često ustaje na lijevu nogu, negdje oko deset sati, ali ne i po tomu što bi ta stranka bila socijalno osjetljiva i zalagala se za prava najugroženijih. HNS je narodnjački samo po imenu, u koje vjeruje samo 1,5 % birača, a Beljka možemo svrstati u desnicu samo po tomu što je desnicom obijao automobile. Dok je bio mlad i lud dvadesetosmogodišnjak. Ipak, u političkim ludostima izmrcvarenoj Hrvatskoj možda im i prođe bajka o narodnoj koaliciji.

Drugi važan događaj u kontekstu predizbornog preslagivanja jest svojevrsna lustracija u HDZ-u kao posljedica novog čovjeka na čelu stranke. Iako Plenković formalno još nije izabran, već se nagađa koji su ljudi u njegovoj milosti, a koji će otpasti. Čini se da s odlaskom Tomislava Karamarka odlazi i Milijan Brkić te da ni za Hasanbegovića u Plenkovićevoj viziji HDZ-ove politike neće biti mjesta.-Izgleda da će biti nagrađeni ostajanjem u vrhu svi oni potencijalni kandidati za predsjedničku utrku u HDZ-u koji su povukli svoju kandidaturu. Iz toga je razvidno da se nisu ni namjeravali ozbiljno kandidirat nego su si takvim najavama samo podizali cijenu. Nagrađen nije, čini se, jedino Miro Kovač jer je predugo odugovlačio s povlačenjem kandidature.

Iz lijevih medija procurila je i ministarska križaljka koju pravi SDP s partnerima u slučaju njihove pobjede na izborima. Ako je točno ono što lijevi mediji pišu, ne piše nam se dobro. Opet Opačićka, Maras, Jovanović, Vrdoljak, Mrsić… Sva ta lica koja smo se nadali što prije zaboraviti. Ako uistinu SDP dođe na vlast i vrati nam te potrošene ljude, možemo se samo zapitati: tko je luđi, birači ili političari? Gotovo godinu dana mrcvarenja samo da bismo došli tamo gdje smo bili na početku!? Tamo gdje o svemu odlučuje neronovski raspoloženi stari novi premijer, a zemlja nezadrživo klizi u propast. Kako god bilo, nitko poslije nema pravo reći ”nisam znao”. Svi dobro znamo kakvi su, trpjeli smo ih četiri godine!

U sljedeća dva mjeseca predizborna događanja još će se zahuktati. Presudnu ulogu u konačnom oblikovanju biračkog mnijenja imat će, kao i dosada, mediji. Predviđam da će medijski moćnici uskratiti dosadašnju podršku Mostu jer je već odradio glavni posao. U predstojećem vremenu mediji će Most gurati što je moguće više desno te će ga prikazivati kao kakvu-takvu alternativu desničarima koji baš nikako ne mogu progutati Beljka kao poželjnu desnicu. Jedina svrha Mosta na ovim izborima bit će oduzeti HDZ-u što više glasova. Pitanje je samo u kojoj će se mjeri i sam HDZ pridružiti tom udaljavanju biračkog tijela od sebe. Što se same demokracije tiče, ona je bitno sužena predizbornim zakulisnim igrama i medijskom proizvodnjom afera i oblikovanjem javnog mnijenja. Stoga su i ovi izbori na stanoviti način uzaludni. Kao mnogi prije njih.

Damir Pešorda / hrsvijet.net

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR