Pratite nas

Vijesti

Damir Pešorda: Životinje iz podruma

Objavljeno

na

Tranzicijska Hrvatska odavno je izišla iz doba nevinosti. Mnoge su iluzije razobličene, iz ormara ispadaju kosturi, a iz podruma izlaze neobične životinje. Evo, neki dan u tajnom podrumskom skloništu Nadana Vidoševića otkriše sjevernog medvjeda, vukove, divokoze, jelene, muflone …Preparirane, naravno, kao što je i naša medijima posredovana stvarnost dugo već preparirana.

No, koliko god Vidoševićev bestijarij bio bizaran, on svjedoči tek o sakupljačkom refleksu dezideologiziranog komunističkog aparatčika, tzv. tehnomenadžera, čija se pohlepa razmahala do neslućenih razmjera u basnovitom okružju hrvatske tranzicije. Jer ne treba zaboraviti da Vidošević jest bio socijalistički direktorčić koji je s faksa odmah išao na posao, a nakon pripravničkog staža odmah se zadirektorčio. Oni koji se sjećaju tih vremena, znaju da to nije išlo bez tzv. moralno-političke podobnosti.

 

Moralno-politički podoban Nadan je nastavio biti i u samostalnoj Hrvatskoj bez obzira na promjene vlasti. Zašto mu je istekao rok trajanja, vjerojatno nikada pouzdano nećemo saznati. Za narod je ionako predstava, a ne istina. Ipak, Vidoševićev je bestijarij relativno benigna pojava prema jednom drugom bestijariju koji mili, gmiže, sikće i nadire iz podruma i podzemlja. Hoću reći, preparirane životinje barem po život nisu opasne, dok se onih koje nadiru iz podsvijesti totalitarnog uma i te kako treba bojati. Jer ubijaju sjekirom, nožem, pendrekom i izvrtanjem zakonskih paragrafa.

 

Nakon godina pritajenosti ponovo se otkriva pravo lice društva u kojemu pomirba definitivno nije uspjela. S koliko se samo strasti i zlobe juriša na katolički aktivizam udruge U ime obitelji i na domoljubni vapaj prevarenog Vukovara! Koliko se samo manipulira, laže, izmišlja! Kao da se želi pošto-poto isprovocirati radikalna reakcija. I s vremenom na tu provokaciju uistinu dolaze budalaste reakcije, u kojima ogorčenje redovito pobjeđuje pamet. Pa je tako jedna nesretna žena iz Bjelovara, čini mi se, završila na cjelodnevnom policijskom tretmanu zbog gluposti napisane na Facebooku, a Marka Feanciškovića još uvijek ”liječe” iako su ga zdrava priveli! Vukovarski branitelj leži u bolnici razbijene lubanje, dvojica  mladića iz Vojnića leže na groblju, Bujanec u pritvoru, a Željka Markić pribijena je na medijski improvizirani stup srama. Cinkeri krstare virtualnim i stvarnim prostorom u potrazi za nepoćudnim pozdravima, a državni vrh nikako da smogne državničke mudrosti, spusti loptu na zemlju i ponudi nekakvu suvislu viziju budućnosti.

 

Razuman političar, čak i ako je u njegovu sustavu vrijednosti domoljublje zadnja rupa na političkoj svirali, svejedno neće provocirati vlastiti narod, pustit će ga da se raduje nogometnim pobjedama svoje reprezentacije i da se u svojoj zemlji osjeća kao svoj na svome. Razuman političar poštovat će većinsko mišljenje i, ako misli da ga treba mijenjati, činit će to postupno, mudro i tolerantno. Razuman političar, na koncu, neće podjarivati podjele u društvu, nego će ih pomirivati u ime boljeg sutra svih članova društva.

 

Eh, ali gdje danas u Hrvatskoj naći razumna političara!? Ponekad pomislim da bismo bolje prošli da smo posljednjih trinaest godina Sabor punili po lotto principu. Manje bi životinja izlazilo iz podruma, i onih prepariranih i onih uistinu opasnih.

 

 

 

 

Damir Pešorda

facebook komentari

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari