Dan branitelja Brotnja

0

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjega križa danas je otpočelo obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk i 23. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH.

Bili su to dani ponosa i slave – danas 23 godine kasnije s ljubavlju i poštovanjem sjećamo se najhrabrijih hrvatskih sinova koji su odlučno s krunicom oko vrata, vjerom u Boga stali nasuprot nadmoćnijem agresoru odlučni ga zaustaviti u zločinačkom pohodu na stoljetna hrvatska ognjišta.

Branili su i obranili svoj narod, danas zahvaljujući hrvatskim braniteljima, pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane baštinimo slobodu, zadužili su nas, a mi im uzvratiti možemo sjećanjem na njih i njihovu žrtvu , odgajajući našu djecu i buduća pokoljenja govoreći im istinu o Domovinskom ratu, obrani i žrtvi branitelja koji su u boj odlazili kao dječaci, a vraćali se ljudi.

dan-branitelja3

Podsjetimo: Na prijedlog Odbora za pitanja branitelja i ratnih stradalnika, na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 20. listopada 2010. godine, vijećnici su jednoglasno usvojili odluku kojom je utvrđeno da se Dan branitelja općine Čitluk obilježava 18. rujna i od tada se, četvrtu godinu zaredom, Dan branitelja u Čitluku svečano obilježava na obljetnicu mobiliziranja tri satnije s područja naše općine.

Danas su vijence položila izaslanstva branitelja, obitelji poginulih branitelja, općinskih i županijskih vlasti i još jednom se u skrušenoj molitvi poklonili hrabrosti hrvatskih sinova koji su živote ostavili na Oltaru Domovine.

U Crkvi Krista Kralja u Čitluku svetu misu predvodio je fra Dario Dodig, dekan Broćanskoga dekanata uz koncelebriranje subraće fra Marina Šege, župnika i don Đure Bendera, župnika na Gradini.

” Veće ljubavi nema do one položiti život za svoju braću-branitelji su položili svoj život da mi danas jesmo. zalog i oporuka naših branitelja je da mi danas živimo po vrednotama po kojima su oni živjeli, ljubeći svoj narod i svoj dom i to je poziv svima nama da idemo kroz život jednostavno i pošteno”- kazao je u propovijedi fra Dario i pozvao obitelji poginulih branitelja da i ovim danas vremenima budu hrabre i ponosne.

Nakon svete mise mimohod je krenuo od Crkve do Hotela Brotnjo gdje je upriličena središnja svečanost Dani branitelja Brotnja.

Ino Jerkić, načelnik Općine Čitluk pozdravio je branitelje, obitelji poginulih hrvatskih branitelja,izaslanstva izvršne vlasti i crkvene velikodostojnike, te sve nazočne koji su četvrti put od kada se obilježava ovaj Dan došli na svečanost braniteljima u čast. Poseban pozdrav načelnik Jerkić uputio je hrvatskim uznicima u Hagu, poglavito brotnjacima Valentinu Ćoriću i Bruni Stojiću i još jednom naglasio značaj 18. rujna i obilježavanja Dana branitelja u znak sjećanja i poštovanja prema hrvatskim sinovima koji ni život nisu žalili za slobodu svojega naroda.

“Nećemo dopustiti reviziju povijesti-branit ćemo istinu o Domovinskom ratu i obećavam da ćemo se za Vas boriti”- kazao je Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u HNŽ-u osvrnuvši se na politiku federalnoga ministra branitelja Heleza koji hrvatske branitelje, ponosne sinove izvođenjem iz prava dovodi na prosjački štap i rub egzistencije njihove obitelji.

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata održao je predavanje tijekom kojega se osvrnuo na prikupljanje dokumenata o Domovinskom ratu i dugom i mukotrpnom poslu jer je teško doći do građe, a i toj temi se malo govori jer je osjetljiva i malo se ljudi bavi tim pitanjima. Također je naglasio da treba dati svoj doprinos, više se posvetiti toj temi kako bi se istina prikazala objektivno za što su se stvorili preduvjeti osnutkom Centra, čime se otvorio i značajan prostor za optimizam da se pozitivno završi proces hrvatskoj šestorki u Hagu.

Dobitnici nagrada za literarne radove o temi:”Hrvatski branitelji” , učenici osnovnih i srednje škole iz Brotnja pročitali su svoje uratke, a svečanost su glazbeno uveličali učenici Glazbene škole Brotnjo. Program je vodio novinar Dragan Soldo.

Danijela Šakota

glasbrotnja.net /FOTOGALERIJA

facebook komentari