Pratite nas

Herceg Bosna

Dan branitelja Brotnja

Objavljeno

na

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjega križa danas je otpočelo obilježavanje Dana branitelja općine Čitluk i 23. obljetnica organiziranja obrane Brotnja i hrvatskog naroda u BiH.

Bili su to dani ponosa i slave – danas 23 godine kasnije s ljubavlju i poštovanjem sjećamo se najhrabrijih hrvatskih sinova koji su odlučno s krunicom oko vrata, vjerom u Boga stali nasuprot nadmoćnijem agresoru odlučni ga zaustaviti u zločinačkom pohodu na stoljetna hrvatska ognjišta.

Branili su i obranili svoj narod, danas zahvaljujući hrvatskim braniteljima, pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane baštinimo slobodu, zadužili su nas, a mi im uzvratiti možemo sjećanjem na njih i njihovu žrtvu , odgajajući našu djecu i buduća pokoljenja govoreći im istinu o Domovinskom ratu, obrani i žrtvi branitelja koji su u boj odlazili kao dječaci, a vraćali se ljudi.

dan-branitelja3

Podsjetimo: Na prijedlog Odbora za pitanja branitelja i ratnih stradalnika, na sjednici Općinskog vijeća, održanoj 20. listopada 2010. godine, vijećnici su jednoglasno usvojili odluku kojom je utvrđeno da se Dan branitelja općine Čitluk obilježava 18. rujna i od tada se, četvrtu godinu zaredom, Dan branitelja u Čitluku svečano obilježava na obljetnicu mobiliziranja tri satnije s područja naše općine.

Danas su vijence položila izaslanstva branitelja, obitelji poginulih branitelja, općinskih i županijskih vlasti i još jednom se u skrušenoj molitvi poklonili hrabrosti hrvatskih sinova koji su živote ostavili na Oltaru Domovine.

U Crkvi Krista Kralja u Čitluku svetu misu predvodio je fra Dario Dodig, dekan Broćanskoga dekanata uz koncelebriranje subraće fra Marina Šege, župnika i don Đure Bendera, župnika na Gradini.

” Veće ljubavi nema do one položiti život za svoju braću-branitelji su položili svoj život da mi danas jesmo. zalog i oporuka naših branitelja je da mi danas živimo po vrednotama po kojima su oni živjeli, ljubeći svoj narod i svoj dom i to je poziv svima nama da idemo kroz život jednostavno i pošteno”- kazao je u propovijedi fra Dario i pozvao obitelji poginulih branitelja da i ovim danas vremenima budu hrabre i ponosne.

Nakon svete mise mimohod je krenuo od Crkve do Hotela Brotnjo gdje je upriličena središnja svečanost Dani branitelja Brotnja.

Ino Jerkić, načelnik Općine Čitluk pozdravio je branitelje, obitelji poginulih hrvatskih branitelja,izaslanstva izvršne vlasti i crkvene velikodostojnike, te sve nazočne koji su četvrti put od kada se obilježava ovaj Dan došli na svečanost braniteljima u čast. Poseban pozdrav načelnik Jerkić uputio je hrvatskim uznicima u Hagu, poglavito brotnjacima Valentinu Ćoriću i Bruni Stojiću i još jednom naglasio značaj 18. rujna i obilježavanja Dana branitelja u znak sjećanja i poštovanja prema hrvatskim sinovima koji ni život nisu žalili za slobodu svojega naroda.

“Nećemo dopustiti reviziju povijesti-branit ćemo istinu o Domovinskom ratu i obećavam da ćemo se za Vas boriti”- kazao je Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja u HNŽ-u osvrnuvši se na politiku federalnoga ministra branitelja Heleza koji hrvatske branitelje, ponosne sinove izvođenjem iz prava dovodi na prosjački štap i rub egzistencije njihove obitelji.

Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata održao je predavanje tijekom kojega se osvrnuo na prikupljanje dokumenata o Domovinskom ratu i dugom i mukotrpnom poslu jer je teško doći do građe, a i toj temi se malo govori jer je osjetljiva i malo se ljudi bavi tim pitanjima. Također je naglasio da treba dati svoj doprinos, više se posvetiti toj temi kako bi se istina prikazala objektivno za što su se stvorili preduvjeti osnutkom Centra, čime se otvorio i značajan prostor za optimizam da se pozitivno završi proces hrvatskoj šestorki u Hagu.

Dobitnici nagrada za literarne radove o temi:”Hrvatski branitelji” , učenici osnovnih i srednje škole iz Brotnja pročitali su svoje uratke, a svečanost su glazbeno uveličali učenici Glazbene škole Brotnjo. Program je vodio novinar Dragan Soldo.

Danijela Šakota

glasbrotnja.net /FOTOGALERIJA

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Udruge veterana 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” danas je u Busovači upriličena svečanost obilježavanja 25. obljetnice utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi”.

Predvodeći brojno izaslanstvo hrvatskih političkih dužnosnika sa svih razina vlasti, obljetnici koja je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule hrvatske branitelje, na Središnjem spomen obilježju u Busovači, nazočio je predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara i predsjedatelj Kluba Hrvata u Zastupničkom domu PS BiH Nikola Lovrinović, piše grad-busovaca.com

Uz predsjednika Čavaru, obljetnicu su svojim dolaskom uveličali predsjednici i predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz svih krajeva BiH, a bili su tu i mnogobrojni građani i nekadašnji pripadnici i zapovjednici “Jastrebova”.

Nakon svete mise zadušnice, koju je u župnoj crkvi sv. Ante u Busovači predvodio župnik fra Zoran Jaković, održana je prigodna akademija u kino dvorani “Theatre” Hrvatskog doma u Busovači.

Brigada “Jastrebovi” nastala je u vrlo teškim okolnostima, dok se hrvatski narod u Središnjoj Bosni borio za goli opstanak, a nešto više o njenom nastanku i ratnom putu kazao je okupljenima brigadir Duško Grubešić koji je bio i zapovjednik stožera brigade “Jastrebovi”.

Okupljenima se obratio i prvi zapovjednik “Jastrebova” general Ilija Nakić. U svom govoru uputio je riječi zahvale svim pripadnicima brigade i uputio čestitke okupljenima na obljetnici.

“3. gardijska brigada HVO-a “Jastrebovi” nastala je u vrlo teškim okolnostima, okolnostima koje nisu bile “u hodu”, nego “u trku”… Pripadnici i vodstvo brigade opravdali su sva očekivanja i na bojišnicama diljem BiH izvršili zadane zatake”, kazao je general Nakić dodavši: “Prije 25. godina kada je brigada osnovana svi smo bili jedno. Nema razloga da to i danas u 2019. godini ne bude tako. Pozivam sve vas okupljenje i sve Hrvate na opće zajedništvo i na borbu za potpunu jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini”.

Nazočnima na obljetnici obratio se i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuvši da su obljetnice prigoda na kojima se odaje počast svima onima koji su poginuli i dali živote za sve nas i našu budućnost, ali i slavlje na slavne trenutke hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini:

“Vjerujem da smo svjesni trenutnih okolnosti i i situacije u kojoj se nalazi hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Nažalost, ima dosta onih koji su u zabludama bili tijekom 90-ih godina, ali i onih koji su u zabludi i danas… Skoro cijeli hrvatski narod na proteklim izborima pokazao je svoju opredijeljenost dajući potporu strankama HNS-a BiH okupljenih oko HDZ-a BiH i predsjednika Čovića. Stoga, budimo svjesni svoje pozicije i zajedništvom se izborimo za sva prava koja nam pripadaju.”

Iz Udruge veterana 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi” na koncu su istaknuli kako će iduće godine obljetnicu organizirati na području Usore ili Žepča, budući da su i Hrvati tog područja bili dio “Jastrebova”.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Zašto Kupres i Blidinje za većinu ‘hrvatskih’ medija nisu atraktivno odredište?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: AdriaSki

Umjesto da tijekom ovih dana sve veće televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL) izvještavaju s Kupresa i Blidinja oni odrađuju turističku promidžbu i sezonu za tuđe narode

Odgovora može biti više. No, potpuno je čudno da televizijske kuće iz Hrvatske šalju svoje reportere u inozemstvo i prave javljanja uživo, dok su vijesti o sjajnim skijalištima, koja su na dohvat ruke, osobito južnom dijelu države, šture i rijetke. Naravno u pitanju je interes i biznis. Iz tržišne perspektive vlasnika je razumljivo da će RTL, unatoč havariji i prijetnji za sigurnost skijaša, savjetovati Hrvatima da idu u njihova skijališta u Austriji, Njemačkoj itd.

U tom detalju, ili nije detalj, vidimo koja je važnost i moć medija. Da su ti mediji u hrvatskim rukama bilo bi drugačije i vjerojatno bi taj reporter bio u Kupresu ili Blidinju.

Umjesto da tijekom ovih dana sve veće televizijske kuće (HRT, Nova TV, RTL) izvještavaju s Kupresa i Blidinja oni odrađuju turističku promidžbu i sezonu za tuđe narode. Tu se nitko od njih neće pitati što će zbog toga Hrvati iznijeti novac van Domovine, što ni jedna lipa od te potrošnje neće doći u hrvatsku privredu ili proračun. Na Kupresu i Blidinju piju se pića uvezena iz Hrvatske. Tu se pije hrvatsko pivo, toče mnoga hrvatska vina, konzumiraju hrvatski čajevi, jedu hrvatski slatkiši itd. Ali, što to zanima medije koji odrađuju posao za tuđi i svoj račun?

Osobno sam posjetio Kupres, a prošle godine Blidinje. U jednom danu sam vidio sjajna skijališta, divne uvjete, ažurnu poslugu, susretljive ljude, sigurnost i puno toga dobroga. Uz sve to, u jednom danu sam uz sjajnoga instruktora skijanja Hrvoja Vukoju Hrću naučio osnovno skijanje i zato ga Stipe Kvesić i ja preporučamo i drugima. Stoga, neka ovaj moj mali napis bude medijski prilog hrvatskim skijalištima u BiH. Dok ne shvatimo da su nam biseri na dohvat ruke, cijeloga života ćemo ih bezuspješno tražiti u tuđini.

Piše: Fra Mario Knezović

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari