Pratite nas

BiH

Dan državnosti bio je gotovo neprimjetan. Ali je zato Predsjednik bio vrlo aktivan.

Objavljeno

na

Zašto je ubijen Dan državnosti i kako nam je ukradena država

Dan državnosti bio je gotovo neprimjetan. Ali je zato Predsjednik bio vrlo aktivan. Već rano ujutro valjalo je položiti vijence na Mirogoju, da bi stigao u Crkvu sv. Marka na Misu za domovinu. Trebalo je još malo uvježbati i onaj skojevski govor za svečanu akademiju u HNK iste večeri. U međuvremenu je stigao odgovoriti i na pitanje zašto u Hrvatskoj na Dan državnosti nema zastava?

visnja_staresina

„Hrvatski građani i građanke nemaju običaj isticanja nacionalnih simbola, ali mi volimo svoju domovinu, kao i drugi“, branio je Predsjednik građane koji su se odrekli zastave. Dajući im tako velikodušni oprost za odustajanje od zastava, Ivo Josipović je zapravo slavio svoju pobjedu: hrvatski narodni Dan državnosti pretvoren je u jugoslavenski komunistički Dan Republike, dan kada Partija polaže vijence i slika se na svečanim akademijama, a narod je na kolinju.

Baš uz taj od sadržaja ispražnjeni Dan državnosti njemački Frankfurter Algemeine Zeitung (FAZ) je umjesto čestitke postavio dijagnozu stanja u Hrvatskoj i drugim postkomunističkim državama EU: „iza demokratske fasade vlada kartel postkomunističkih oligarha, koji je preuzeo vlast nad državama, političkim strankama i medijima“. Fenomen je osobito prisutan u onim postkomunističkim državama u kojima nije baš nikako provedena lustracija, u kojima stari komunistički kadrovi nisu udaljeni iz javnog života, konstatira FAZ, a Hrvatsku zajedno sa Slovenijom, Bugarskom i Rumunjskom svrstava baš u tu najgoru skupinu država u kojima su stare elite „ skoro nedodirljive u politici, gospodarstvu, pravosuđu, baš kao i u visokom školstvu i medijima“. Svečana akademija u HNK povodom Dana državnosti je slikom i tonom potvrđivala ovu dijagnozu.

Ubijanje Dana državnosti imalo je značajnu ulogu u tom puzajućem osvajanju potpunog upravljanja hrvatskom državom i društvom. Nije slučajno , jedan od prvih poteza Račanove trećejanuarske koalicije bilo ukidanje postojećeg Dana državnosti 30. svibnja i postavljanje njegovog surogata 25. lipnja, uz još jedan zbunjujući praznik, Dan neovisnosti 8. listopada. Dan državnosti 30. lipnja nije smetao kartelu postkomunističkih oligarha samo zato što je u narodu bio prihvaćen i prepoznat, niti samo zato što je spontano obilježavan, između ostalog i zastavama. Smetao je kao datum koji simbolizira poraz komunizma i najavu stvaranja samostalne hrvatske države. Jer to je datum kada je konstituirajućom sjednicom višestranačkog Sabora ponovo uspostavljen višestranački sustav u Hrvatskoj, kada je odlučivanje o državi formalno premješteno iz Partije u Sabor. Smetao je i kao datum koji asocira na veliku vojnu paradu 1995. kojom je demonstrirana snaga i spremnost da oslobađanje zemlje. Jer komunistički oligarsi već su dotad uznapredovali u preuzimanju države, a i region je već ulazio na mala vrata.

Ne spominje dopisnik FAZ-a slučajno medije i visoko školstvo kako domene pod upravljanjem postkomunističkih oligarha. Odatle je zapravo pripremano preuzimanje. Dotadašnji propagandisti komunizma preko noći su se pretvorili u zaštitnike demokracije prilagodivši demokratske institute novom popostkomunističkom preuzimanju države. Dojučerašnji drugovi, koji su 45 godina eliminirali hrvatske građane iz kruga vlasti ili čak fizički, kao klasne neprijatelje, koji su uselili u njihove kuće i stanove, iz kojih do danas nisu izišli, preko noći su sebe proglasili građanima, koji eto moraju braniti demokraciju od primitivnih hrvatskih nacionalista. Prvih deset godina višestranačkog sustava i stvaranja države postale su „mračne devedesete“ , a komunizam „vrijeme kada se živjelo bolje“. Tuđman, koji je bio na čelu demokratskih promjena i u komunizmu višestruko zatvaran zbog delikta mišljenja postao je paradigma diktatora, a oni koji su ga zatvarali, postali su mjerilo ljudskih prava. Posljednji komunistički lideri Račan i Stojčević bili su napredni zato što su mirno predali vlast, a ne rigidni zato što su odluku o raspisivanju višestranačkih izbora donijeli tek nakon što je komunizam kapitulirao u cijelog istočnoj i srednjoj Europi, istodobno s Bugarskom i nešto prije Rumunjske u kojoj Ceausescu (jedini) nije želio mirno predati vlast.

U istom se društvu prema analizi FAZ-a nalazimo i danas. A i ukupno ozračje podsjeća na jesen 1989. Gospodarstvo, potpuno preuzeto od postkomuističkih oligarha je pred bankrotom, jer takvo je upravljanje u tržišnom okruženju neodrživo. Pravna sigurnost ne postoji jer pravosuđem upravljaju oligarsi. Politički sustav kojim također upravljaju postkomunistički oligarsi, a oslanja se na politički inženjering u zatvorenom krugu ucjenjivih partijskih i stranačkih poslušnika , također je pred bankrotom . Upravo su dirljivi pokušaji razvodnjavanja i omalovažavanja referendumske inicijative za promjenu izbornog sustava koju je pokrenula udruga U ime obitelji, a kojom se zapravo iz temelja mijenja način političkog biranja i dovodi u sklad s demokratskim načelima.

Najesen civilizirana Europa obilježava 25 godina od (prvog) pada komunizma, u Njemačkoj počinje suđenje udbaškim šefovima Perkoviću i Mustaču, sve su glasniji pozivi na lustraciju koje u izbornoj godini u Hrvatskoj neće biti moguće ignorirati. I baš kao i 1989. godine, osjeća se demokratsko buđenje građana koje postkomunistički oligarsi nastoje zadržati u zoni apatije, nemoći i beznađa . I objasniti im kako za njih nije ni vlast, ni demokracija ni zastava.

Narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari