Connect with us

Vijesti

Dan europske Amazone

Objavljeno

-

Na prvu godišnjicu proglašenja Unescovog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. “Europske Amazone” između Hrvatske i Mađarske, danas je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wildlife Fund) predala predstavniku Ministarstva zaštite okoliša i prirode Povelju za očuvanje hrvatskih rijeka.

Na plaži Sip kod Legrada, na samom ušću Mure u Dravu, voditeljica programa voda iz WWF-ovog Mediteranskog programa Irma Popović-Dujmović uručila je povelju zajedno s potpisima građana zamjeniku ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoju Dokozi. On je obećao da će Ministarstvo nastojati djelovati u skladu s poveljom te podsjetio da Hrvatska pripada među zemlje s najvećom bioraznolikošću u Europi.

Tome u prilog ide proglašenje prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, koji osim zaštitne funkcije ima i bitan gospodarski potencijal, naglasio je Dokoza istaknuvši kao važan potencijal razvoj turističke djelatnosti. Dokoza je napomenuo kako se čak 65 posto rezervata biosfere nalazi na području Hrvatske i najavio promotivne aktivnosti u rujnu.

Mađarski državni tajnik za okoliš Zoltán Illés obratio se na hrvatskom jeziku te istaknuo kako je od iznimnog značaja to što se odustalo od prijašnjih planova za razvoj hidroelektrana, a obje zemlje usredotočile su se na očuvanje ekološke ravnoteže i prirodnih vrijednosti. Važno je da hrvatsko-mađarski rezervat biosfere s priključenjem Austrije, Srbije i Slovenije ubuduće preraste u pentalateralni rezervat, jedinstven u svjetskim razmjerima, poručio je Illés.

Proslava Dana europske Amazone završit će skokom u Dravu, kao dijelom europske akcije “Veliki skok” u sklopu koje će tisuće stanovnika Europe danas u 15 sati skočiti u neku od europskih rijeka. Prije skoka nazočni na proslavi Dana europske Amazone čamcima su se spuštali Murom i Dravom, uživali u tradicionalnim specijalitetima te glazbi i plesu folklornih umjetničkih društava.

HRT

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari