Connect with us

Hrvatska

Dan grada Bjelovara – u Mimohodu pobjednika više stotina sudionika

Objavljeno

on

Bjelovarski branitelji, aktivni i umirovljeni pripadnici Hrvatske vojske, policije i mnogobrojni građani i ove godine Mimohodom pobjednika “Barutana 91.” odali su počast poginulim bjelovarskim braniteljima, posebice onima koji su poginuli prilikom osvajanja vojnog skladišta Barutana, 29. rujna 1991.

Mimohod pobjednika prije deset godina odlukom Gradskog vijeća proglašen je manifestacijom od posebnog značaja za Grad Bjelovar. Održava se u povodu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja 29. rujna u sjećanje na dan kada je 1991. godine Bjelovar oslobođen od JNA.

Tom je prilikom poginulo 17 vojnika, branitelja i civila, kao žrtve oficir Jugoslavenske vojske Milana Tepića koji je počinio teroristički napad na Bjelovar. Tepić je želio aktivirati eksploziv i raznjeti sva skladišta strjeljiva u vojnom skladištu Barutana u kojemu je bilo više od 1700 tona eksploziva.

Zahvaljujući požrtvovnosti hrvatskih branitelja umjesto 1700 tona eksploziva, raznio je nekoliko stotina, što je isto bilo dovoljno da je tom eksplozijom oštetio stotine okolnih kuća u krugu od 12 kilometara. Skladište je eksplodiralo u 10,43 sati, a živote je izgubilo 11 bjelovarskih branitelja.

Obilježavanje Dana bjelovarskih branitelja počelo je polaganjem vijenaca za civilne žrtve pored katedrale, a nastavljeno je u gradskom parku gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće pokraj Spomenika poginulim braniteljima.

Nakon toga mimohod od više stotina sudionika krenuo je prema pet kilometara udaljenom Spomen-području Barutana gdje je održana komemoracija i koncelebrirana sveta misa koju predvodi bjelovarsko-bilogorski biskup Vjekoslav Huzjak.

U 16 sati u bjelovarskom kinu održat će se premijera dokumentarnog filma o bjelovarskim braniteljima „Slučajni ratnici”, nastao na inicijativu bjelovarske HVIDR-e, uz suradnju s Gradom Bjelovarom. Redatelj dokumentarca je Tibor Javurek, producent Too Cool iz Bjelovara, a govori o sudbinama hrvatskih branitelja Bjelovarčana koji su se našli na prvim linijama Domovinskog rata. (Hina)

 

Oni su ponos Domovine: 11 hrvatskih junaka koji su spasili Bjelovar

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari