Pratite nas

Hrvatska

Dan grada Šibenika – tri temelja razvoja grada

Objavljeno

na

Na svečanoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana njegova zaštitnika Sv. Mihovila gradonačelnik Željko Burić istaknuo je u petak da su tri temelja razvoja Šibenika: poseban, inovativan način upravljanja kulturnim i povijesnim naslijeđem te osnivanje tvrtke Batižele i novog centra visokoobrazovnog sustava u Hrvatskoj.

To su tri šibenska kamena na kojima današnja gradska vlast temelji budućnost Krešimirova grada. U Šibeniku se pišu sjajne gospodarske priče, a grad se posljednjih godina okrenuo kulturi i povijesnom bogatstvu, rekao je gradonačelnik na svečanosti u šibenskom kazalištu.

“Okrenuli smo se europskim financijskim sredstvima i uložili ih u obnovu povijesnoga i kulturnog naslijeđa. Promijenili smo razmišljanje ljudi i stav o Šibeniku, a prijelomnica je prostor TEF-a, jer smo se riješili crne industrije, kojemu smo promijenili ime u Batiželu (naziv staroga šibenskog kupališta) i osnovali tvrtku kako bismo taj prostor pretvorili u mjesto uživanja i novog koncepta življenja.

Ni u jednom trenutku nije se stalo raditi na projektu Batižele od lipnja 2013. Bila je to prijelomnica i poveznica gospodarstva i kulture te turizma u konceptu razvoja grada”, rekao je Burić.

Predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović podsjetio je na slavnu povijest Šibenika, a analizirao je i rad tog vijeća koje je u posljednjih godinu i pol donijelo više od 200 odluka, među kojima je odluku o osnivanju tvrtke Batižele istaknuo kao onu koja će zauvijek ostati upisana u povijest grada.

“Osnivanje tvrtke Batižele bprostor bivšeg TEF-a pretvara u jedan od najvažnijih investicijskih potencijala na Jadranu. Želje i ambicije Šibenčana prepoznali su vladajući i one postaju stvarnost”, rekao je Zlatović.

Župan Goran Pauk pozdravio je nazočne kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gorana Jandrokovića, a tom je prigodom istaknuo kako je cilj nastaviti uspješnu suradnju grada i županije.

Ministar državne imovine Goran Marić pozdravio je nazočne kao izaslanik premijera Plenkovića, a rekao je kako ga Šibenčani mogu smatrati svojim veleposlanikom u Zagrebu.

“U posljednjih godinu i pol često sam tu, a upoznao sam novi Šibenik, nove impulse i ljude koji znaju što žele. Radili smo na suradnji i realizaciji važnih projekata za županiju i grad, kao što je projekt posjetiteljskog centra u Minerskoj. Projekt TEF-a je jedno od mojih najdražih iskustava u ministarskom mandatu, rekao je i istaknuo da Šibenik neće biti isti grad nakon što projekt Batižele zaživi.

Upravo taj projekt potvrđuje da državna imovina mora služiti ljudima koji tu žive, rekao je ministar Marić.

Vjernost, osjećaj pripadnosti i dosljednost Šibenčana te pripadnost koju su pokazali u Domovinskom ratu oduševljavaju, a iako Šibenik ima slavnu povijest, on je grad koji kroči prema sigurnoj i zdravoj budućnosti”, istaknuo je Marić.

Blagdan Sv. Mihovila nazočnima je čestitao i šibenski biskup Tomislav Rogić.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je odlukom Gradskog vijeća umirovljenom biskupu Anti Ivasu zbog dugogodišnje iznimne zasluge za duhovnu, humanitarnu, obrazovnu i vjersku obnovu grada Šibenika.

Nagradu su dobili  glazbenik Pavao Mašić zbog iznimnih postignuća na području kulture i glazbene umjetnosti te vlasnik restorana “Pelegrini” s Michelinovom zvjezdicom Rudolf Štefan zbog iznimnih postignuća u gastronomiji i promicanju Šibenika kao posebnoga turističkog odredišta.

Podijeljene su i druge nagrade grada Šibenika.

 

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Todorić pušten na slobodu uz jamčevinu i mjere opreza

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u utorak oko 17 sati izašao je iz istražnog zatvora u Remetincu gdje je smješten nakon što je 7. studenoga izručen Hrvatskoj.

Nakon izlaska iz zatvora Todorić je u pratnji supruge ušao u automobil i nije davao izjave.

Na slobodu je pušten uz sudske mjere opreza i 7,5 milijuna kuna jamčevine. Njegovi odvjetnici koji su ranije tvrdili da Todorić nema novca u utorak su izjavili da su mu u prikupljanju jamčevine pomogli prijatelji. Nakon što je novac sjeo na sudski račun Todorić je pred sucem istrage morao predati putovnicu i obvezati se da neće napuštati Zagreb, mjesto svog prebivališta.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da Todorić na ročištu upozoren da, ukoliko bude prekršio dio mjera opreza, jamstvo pripada državi, a on se vraća u istražni zatvor. Na pitanje zna li tko je uplatitelj jamčevine Devčić je kazao da je za sud relevantno samo da je novac položen.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora. Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova što ih je investicijski fond Nexus Private Equity Partneri preko tvrtke Nexus ulaganja dao Agrokoru.

Bivši vlasnik Agrokora Hrvatskoj je izručen točno godinu dana od uhićenja u Londonu, gdje se sklonio poslije izbijanja afere Agrokor. I prije izručenja njegova je obrana isticala da je u istrazi, zbog koje mu je određen istražni zatvor, neispitan ostao tek jedan svjedok koji nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Sudac istrage je dan nakon izručenja odlučio da Todorić ipak treba ostati iza rešetaka, ali ne zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, već zbog opasnosti od bijega. No, izvanraspravno vijeće je 15. studenoga zaključilo da Ivica Todorić može istražni zatvor zamijeniti jamčevinom od 7,5 milijuna kuna i mjerama opreza, a to su zabrana napuštanja Zagreba i polaganje putovnice.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: Ugovor o kupnji zrakoplova je gotov čeka se odobrenje SAD-a Izraelu

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak u Bruxellesu da je Hrvatska pripremila ugovor o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova, da se sada samo čeka odobrenje američke vlade izraelskoj vladi te da je to isključivo obveza Izraela.

“Mi smo čekali 15-ak godina, to nisu lake odluke. Ono što je ključno jest da je Hrvatska donijela odluka o kupnji višenamjenskih borbenih aviona od države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor na kojem smo radili pet, šest mjeseci i sada se čeka odobrenje vlade Sjedinjenih Država vladi države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza države Izrael”, rekao je Krstičević koji je sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije.

Ministar Krstičević nije htio spekulirati kada će Izrael dobiti odobrenje, do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

Hrvatska vlada je krajem ožujka jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela.

Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik. Ako se takvi sustavi žele preprodati kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD-a.

(Hina)

 

Kupnja izraelskih zrakoplova: strateška prilika za modernizaciju i raskid s jugoostavštinom

 

 

Višnja Starešina: Borbeni zrakoplovi – odluka o svrstavanju za budućnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari