Pratite nas

Hrvatska

Dan grada Šibenika – tri temelja razvoja grada

Objavljeno

na

Na svečanoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana njegova zaštitnika Sv. Mihovila gradonačelnik Željko Burić istaknuo je u petak da su tri temelja razvoja Šibenika: poseban, inovativan način upravljanja kulturnim i povijesnim naslijeđem te osnivanje tvrtke Batižele i novog centra visokoobrazovnog sustava u Hrvatskoj.

To su tri šibenska kamena na kojima današnja gradska vlast temelji budućnost Krešimirova grada. U Šibeniku se pišu sjajne gospodarske priče, a grad se posljednjih godina okrenuo kulturi i povijesnom bogatstvu, rekao je gradonačelnik na svečanosti u šibenskom kazalištu.

“Okrenuli smo se europskim financijskim sredstvima i uložili ih u obnovu povijesnoga i kulturnog naslijeđa. Promijenili smo razmišljanje ljudi i stav o Šibeniku, a prijelomnica je prostor TEF-a, jer smo se riješili crne industrije, kojemu smo promijenili ime u Batiželu (naziv staroga šibenskog kupališta) i osnovali tvrtku kako bismo taj prostor pretvorili u mjesto uživanja i novog koncepta življenja.

Ni u jednom trenutku nije se stalo raditi na projektu Batižele od lipnja 2013. Bila je to prijelomnica i poveznica gospodarstva i kulture te turizma u konceptu razvoja grada”, rekao je Burić.

Predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović podsjetio je na slavnu povijest Šibenika, a analizirao je i rad tog vijeća koje je u posljednjih godinu i pol donijelo više od 200 odluka, među kojima je odluku o osnivanju tvrtke Batižele istaknuo kao onu koja će zauvijek ostati upisana u povijest grada.

“Osnivanje tvrtke Batižele bprostor bivšeg TEF-a pretvara u jedan od najvažnijih investicijskih potencijala na Jadranu. Želje i ambicije Šibenčana prepoznali su vladajući i one postaju stvarnost”, rekao je Zlatović.

Župan Goran Pauk pozdravio je nazočne kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gorana Jandrokovića, a tom je prigodom istaknuo kako je cilj nastaviti uspješnu suradnju grada i županije.

Ministar državne imovine Goran Marić pozdravio je nazočne kao izaslanik premijera Plenkovića, a rekao je kako ga Šibenčani mogu smatrati svojim veleposlanikom u Zagrebu.

“U posljednjih godinu i pol često sam tu, a upoznao sam novi Šibenik, nove impulse i ljude koji znaju što žele. Radili smo na suradnji i realizaciji važnih projekata za županiju i grad, kao što je projekt posjetiteljskog centra u Minerskoj. Projekt TEF-a je jedno od mojih najdražih iskustava u ministarskom mandatu, rekao je i istaknuo da Šibenik neće biti isti grad nakon što projekt Batižele zaživi.

Upravo taj projekt potvrđuje da državna imovina mora služiti ljudima koji tu žive, rekao je ministar Marić.

Vjernost, osjećaj pripadnosti i dosljednost Šibenčana te pripadnost koju su pokazali u Domovinskom ratu oduševljavaju, a iako Šibenik ima slavnu povijest, on je grad koji kroči prema sigurnoj i zdravoj budućnosti”, istaknuo je Marić.

Blagdan Sv. Mihovila nazočnima je čestitao i šibenski biskup Tomislav Rogić.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je odlukom Gradskog vijeća umirovljenom biskupu Anti Ivasu zbog dugogodišnje iznimne zasluge za duhovnu, humanitarnu, obrazovnu i vjersku obnovu grada Šibenika.

Nagradu su dobili  glazbenik Pavao Mašić zbog iznimnih postignuća na području kulture i glazbene umjetnosti te vlasnik restorana “Pelegrini” s Michelinovom zvjezdicom Rudolf Štefan zbog iznimnih postignuća u gastronomiji i promicanju Šibenika kao posebnoga turističkog odredišta.

Podijeljene su i druge nagrade grada Šibenika.

 

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Penava razumije da je suradnja sa SDSS-om i srpskom zajednicom strateški interes

Objavljeno

na

Objavio

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak kako vukovarski gradonačelnik Ivan Penava razumije da je HDZ-ov strateški interes suradnja s SDSS-om i srpskom zajednicom te istaknuo da se politika stranke temelji na politici prvog predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana.

“Razumio je on to i još bi trebao bolje razumjeti. A i razumije jer su ga mnogi naši sugrađani pripadnici srpske manjine podržali na izborima za gradonačelnika Vukovara”, izjavio je Plenković nakon sjednice saborskog Kluba HDZ-a odgovarajući na pitanje je li Penava na današnjem sastanku s njim razumio i to da je HDZ-ov strateški interes suradnja s srpskom zajednicom i SDSS-om.

Penava je dobro razumio što je državna, a što lokalna politika HDZ-a

Dodao je i kako je Penava na sastanku jako dobro razumio što je državna politika HDZ-a, a što politika lokalnih stranačkih organizacija.

Plenković je istaknuo da se politika HDZ-a bazira na ključnim temeljima politike prvog predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana – mirnoj integraciji hrvatskog Podunavlja, pomirba, suživot, istina te procesuiranje odgovornih za ratnih zločina. No, poručio je, to je i nastojanje da se u 21. stoljeću gradi društvo u kojem se svi mogu osjećati dobro.

Plenković smatra da ponekad ima situacija kada nešto iz Vukovara izgleda drugačije nego iz Zagreba te ih Penava doživljava kao svojevrsne provokacije – o tome da li netko stoji ili ne stoji tijekom intoniranja hrvatske himne, što je iz kuta Vukovara određeni problem.

Ponovio je i da politiku HDZ-a određuje vodstvo stranke, a gradonačelnik Penava bavi se temama vezanim uz Grad Vukovar.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio kako ostaje u HDZ-u i da ima podršku svoje stranke te da se od njega ne može očekivati da se odriče vrijednosti Domovinskog rata.

O nabavci F-16: Predstavnici MORH-a bili i u Izraelu i u SAD-u

Premijer je, na pitanje o curenju sms-ova vezanim uz korespondenciju sa SAD-om o nabavci izraelskih aviona F-16 Barak, ponovio da će se o tome napraviti detaljna analiza.

Navevši kako nije imao saznanja o tim mailovima rekao je i da je ministar obrane Damir Krstičević pojasnio da se radi o brojnim mailovima koji su bili izmjenjivani na razini stručnog tima, predstavnika MORH-a i drugih uključenih u taj posao.

“Mi govorimo o mailovima koji su bili u fazi prije donošenja konačne odluke. I bez tih saznanja smo, na temelju moje inicijative, zadužili da predstavnici MORH-a odu još jednom u Izrael i Washington ne bismo li precizno, sigurno i pouzdano mogli čuti da će jedna strana preuzeti teret odgovornosti za ishođenje dozvola a to je Izrael, što su oni i pismeno potpisali”, rekao je.

Naveo je i da je iz vođenih razgovora bilo jasno da neće biti problema ni da Izrael preuzme tu odgovornost niti da SAD-e u tom trenutku rade probleme oko dobivanja dozvole.

“Mi smo nakon njihova povratka (iz Izraela i SAD-a) još pustili dva mjeseca hlađenja te vruće teme i onda tek donijeli odabir. Problemi su nastupili u kasnoj jeseni prošle godine”, kazao je Plenković.

Podsjetio je i na svoju raniju izjavu ćemo mi kao država, ako ne budemo kroz proces koji je bio između nas i četiri države koje su bile ponuditelji u stanju odabrati ono što smo izabrali kao najbolju ponudu, staviti izvan snage cijeli proces – što smo, kaže, i učinili.

(Hina)

 

Penava: Hoćemo li mi danas šutiti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku sjede kada se izvodi hrvatska himna

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: Američka strana nijednim službenim dokumentom nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević komentirao je u utorak objavu mailova upućenih iz američkog veleposlanstva u Ministarstvo obrane, u kojima američka strana upozorava da Izrael nije ishodio dozvolu za prodaju borbenih aviona od SAD-a, te da je moguće neće niti dobiti, poručivši kako je tijekom postupka nabave zrakoplova vođena intenzivna komunikacija, no bitno je da nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj.

“Tijekom postupka vođena je intenzivna komunikacija i bilo je puno elementa i pitanja koje smo rješavali u dogovoru s našim partnerima jer se radi o izrazito kompleksnom projektu. Zbog odgovornosti prema projektu odradili smo niz dodatnih konzultacija i sa američkom i izraelskom stranom. Stoga ne bih komentirao samo neke dijelove te komunikacije jer je pitanje bilo puno složenije”, rekao je Krstičević.

Svi službeni dokumenti govore da je Država Izrael kao odabrani ponuditelj bila obvezna ishoditi odobrenje SAD-a, i na to se službeno obvezala prilikom prihvaćanja ponude kada je priložila i prethodno odobrenje.

Predstavnici Izraela su u Zagrebu jasno napomenuli da ne postoji odgovornost Hrvatske. Nikakva materijalna i nematerijalna šteta za Hrvatsku ne postoji, ističe ministar obrane.

“U ovako složenom procesu izmijenjeno je preko tisuću mailova, vođena je iznimno zahtjevna korespondencija na nekoliko razina, održano je niz konzultacija sa svim stranama. Naravno da je i problematika izdavanja TPT-a bila u fokusu”, kaže Krstičević.

Ponovio je kako je bitno da nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj, nego im je izdala i službeno predodobrenje, koje je bilo nužno za valjanost izraelske ponude.

Na kritike iz oporbe Krstičević je uzvratio da njegovu ostavku traže oni koji su Hrvatsku doveli u probleme.

“SDP je bio na vlasti od 2011. do 2015. Imali su dovoljno vremena da sustavno riješe pitanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ne samo da to nisu riješili, već su napravili remont zrakoplova u Ukrajini, to je loše učinjeno i potrošeni su novci hrvatskih poreznih obveznika”, rekao je.

Zrakoplovi su iz Ukrajine trebali doći u letnom stanju, a nisu, već su došli u kamionima. Za razliku od njih ova Vlada se sustavno bavi pitanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Svima njima poručujem da ću nastaviti jačati Hrvatsku vojsku i sigurnost svakog hrvatskog građanima, unatoč onima kojima jaka Hrvatska nije u interesu”, kazao je Krstičević.

(Hina)

 

Krstičević: Kupnja američkih F-16 jedna od najbližih opcija, od SAD-a očekujemo najbolju ponudu

 

 

 

Krstičević: Očito sam mnogima trn u oku, vjerojatno zato što jačam Hrvatsku vojsku i to na jedan pravi način

 

 

 

Zna se komu i zašto smeta ministar Krstičević

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari