Pratite nas

Hrvatska

Dan grada Šibenika – tri temelja razvoja grada

Objavljeno

na

Na svečanoj sjednici šibenskoga Gradskog vijeća u povodu Dana grada i blagdana njegova zaštitnika Sv. Mihovila gradonačelnik Željko Burić istaknuo je u petak da su tri temelja razvoja Šibenika: poseban, inovativan način upravljanja kulturnim i povijesnim naslijeđem te osnivanje tvrtke Batižele i novog centra visokoobrazovnog sustava u Hrvatskoj.

To su tri šibenska kamena na kojima današnja gradska vlast temelji budućnost Krešimirova grada. U Šibeniku se pišu sjajne gospodarske priče, a grad se posljednjih godina okrenuo kulturi i povijesnom bogatstvu, rekao je gradonačelnik na svečanosti u šibenskom kazalištu.

“Okrenuli smo se europskim financijskim sredstvima i uložili ih u obnovu povijesnoga i kulturnog naslijeđa. Promijenili smo razmišljanje ljudi i stav o Šibeniku, a prijelomnica je prostor TEF-a, jer smo se riješili crne industrije, kojemu smo promijenili ime u Batiželu (naziv staroga šibenskog kupališta) i osnovali tvrtku kako bismo taj prostor pretvorili u mjesto uživanja i novog koncepta življenja.

Ni u jednom trenutku nije se stalo raditi na projektu Batižele od lipnja 2013. Bila je to prijelomnica i poveznica gospodarstva i kulture te turizma u konceptu razvoja grada”, rekao je Burić.

Predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović podsjetio je na slavnu povijest Šibenika, a analizirao je i rad tog vijeća koje je u posljednjih godinu i pol donijelo više od 200 odluka, među kojima je odluku o osnivanju tvrtke Batižele istaknuo kao onu koja će zauvijek ostati upisana u povijest grada.

“Osnivanje tvrtke Batižele bprostor bivšeg TEF-a pretvara u jedan od najvažnijih investicijskih potencijala na Jadranu. Želje i ambicije Šibenčana prepoznali su vladajući i one postaju stvarnost”, rekao je Zlatović.

Župan Goran Pauk pozdravio je nazočne kao izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Hrvatskoga sabora Gorana Jandrokovića, a tom je prigodom istaknuo kako je cilj nastaviti uspješnu suradnju grada i županije.

Ministar državne imovine Goran Marić pozdravio je nazočne kao izaslanik premijera Plenkovića, a rekao je kako ga Šibenčani mogu smatrati svojim veleposlanikom u Zagrebu.

“U posljednjih godinu i pol često sam tu, a upoznao sam novi Šibenik, nove impulse i ljude koji znaju što žele. Radili smo na suradnji i realizaciji važnih projekata za županiju i grad, kao što je projekt posjetiteljskog centra u Minerskoj. Projekt TEF-a je jedno od mojih najdražih iskustava u ministarskom mandatu, rekao je i istaknuo da Šibenik neće biti isti grad nakon što projekt Batižele zaživi.

Upravo taj projekt potvrđuje da državna imovina mora služiti ljudima koji tu žive, rekao je ministar Marić.

Vjernost, osjećaj pripadnosti i dosljednost Šibenčana te pripadnost koju su pokazali u Domovinskom ratu oduševljavaju, a iako Šibenik ima slavnu povijest, on je grad koji kroči prema sigurnoj i zdravoj budućnosti”, istaknuo je Marić.

Blagdan Sv. Mihovila nazočnima je čestitao i šibenski biskup Tomislav Rogić.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je odlukom Gradskog vijeća umirovljenom biskupu Anti Ivasu zbog dugogodišnje iznimne zasluge za duhovnu, humanitarnu, obrazovnu i vjersku obnovu grada Šibenika.

Nagradu su dobili  glazbenik Pavao Mašić zbog iznimnih postignuća na području kulture i glazbene umjetnosti te vlasnik restorana “Pelegrini” s Michelinovom zvjezdicom Rudolf Štefan zbog iznimnih postignuća u gastronomiji i promicanju Šibenika kao posebnoga turističkog odredišta.

Podijeljene su i druge nagrade grada Šibenika.

 

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednik Vlade primio mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirija Perića

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolita zagrebačko-ljubljanskog dr. Porfirija Perića. Uz predsjednika Vlade na sastanku je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Vlade Plenković i mitropolit Porfirije izrazili su želju za nastavkom dijaloga i partnerstva između predstavnika Vlade i državnih institucija te predstavnika crkava i vjerskih zajednica u Hrvatskoj.

Mitropolit Porfirije založio se za zajedničko djelovanje u rješavanju pitanja koja su važna za vjernike Srpske pravoslavne crkve i srpsku nacionalnu manjinu.

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je kako hrvatska Vlada radi na jačanju zaštite prava svih nacionalnih manjina, uključujući i veća izdvajanja za gospodarski razvoj i rješavanje pitanja koja su se godinama odgađala.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Marija Pejčinović Burić o događajima u Srbiji: Demokratska stabilnost je iznimno važna

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu da su prosvjedi proteklog vikenda u Beogradu unutarnja stvar Srbije te da je demokratska stabilnost u zemljama jugoistočne Europe važna i za Hrvatsku i za europsku sigurnost.

“Ne mogu komentirati ono što se jučer dogodilo u Beogradu. Mislim da je to unutarnja stvar Srbije, ali generalno ono što mogu reći jest da je demokratska stabilnost u svim državama jugoistočne Europe iznimno važna i za Hrvatsku i za europsku sigurnost”, izjavila je ministrica Pejčinović Burić, koja u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Dvodnevni prosvjedi u Beogradu, koji su počeli subotu uobičajenim mimohodom “1 od 5 milijuna” da bi zatim došlo do ulaska u zgradu Radio-televizije Srbije (RTS), nastavljeni su u nedjelju opsadom Predsjedništva i sukobima demonstranata s policijom i završeni iste večeri ultimatumom vlastima da do ponedjeljka u 15 sati oslobodi prosvjednike uhićene zbog ulaska u RTS.

Na pitanje kako Srbija napreduje na putu prema EU-u i rješava li Hrvatska bilateralna pitanja u okviru poglavlja 23, Pejčinović Burić je rekla da Hrvatska podržava put svih zemalja u okruženju prema EU-u, ali uz ispunjavanje svih uvjeta koji vrijede za sve.

“Kada se bude radilo izvješće za Srbiju vidjet će se koliko je napredovala na putu prema EU-u. Mi svakako podržavamo europski put svih zemalja u okruženju, ali za sve zemlje vrijede ista pravila i sve moraju ispunjavati mjerila koja su postavljena. Srbija dobro zna da bez ispunjavanja tih uvjeta teško može dalje u tom procesu”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Prije početka sastanka, ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarali su s makedonskim ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim.

“Razgovarali smo o europskom putu Sjeverne Makedonije i svi koji su govorili istaknuli su važnost Prespanskog sporazuma, koji je bio iznimno važan ne samo za odnose Sjeverne Makedonije i EU-a nego i za stabilizaciju u zemljama jugoistočne Europe”, rekla je ministrica.

Prespanskim sporazumom okončan je višegodišnji spor između Atene i Skoplja, kojim je Makedonija dobila službeno ime Sjeverna Makedonija, a što je omogućilo deblokadu te zemlje na njezinu putu prema EU-u i NATO-u.

Ministrica Pejčinović Burić je izrazila nadu da bi Sjeverna Makedonija u lipnju mogla dobiti zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU-om.

(Hina)

 

Kolinda Grabar-Kitarović ne želi destabilizaciju Srbije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari