Connect with us

Događaji

Dan je Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske

Objavljeno

on

Hrvatske Oružane snage i Kopnena vojska danas obilježavaju svoj dan. Prije 24 godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prvi put su postrojeni pripadnici tadašnjeg Zbora narodne garde. Njih 1600. Bio je to početak stvaranja Oružanih snaga Republike Hrvatske koja je danas pouzdani sudionik čitavog niza operacija potpore miru širom svijeta.

Godine koje su uslijedile nakon tog svečanog čina 28. svibnja 91. bile su obilježene borbom, stradanjem i žrtvovanjem.

Poginulih i preminulih sudionika Domovinskoga rata u svojoj se čestitci podsjetila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iskazala je počast i zahvalnost hrvatskim dragovoljcima i braniteljima, svima koji su nesebično dali svoj život i zdravlje za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Uputila je čestitku pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH.

Središnja svečanost u povodu Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i premijera Zorana Milanovića.

Predsjednik Sabora Leko i premijer Milanović će prije svečane akademije položiti vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju pred spomenikom Glas hrvatske žrtve – zid boli, zatim na Grobnici narodnih heroja, na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari