Pratite nas

Događaji

Dan je Oružanih snaga RH i Hrvatske kopnene vojske

Objavljeno

na

Hrvatske Oružane snage i Kopnena vojska danas obilježavaju svoj dan. Prije 24 godine na stadionu u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prvi put su postrojeni pripadnici tadašnjeg Zbora narodne garde. Njih 1600. Bio je to početak stvaranja Oružanih snaga Republike Hrvatske koja je danas pouzdani sudionik čitavog niza operacija potpore miru širom svijeta.

Godine koje su uslijedile nakon tog svečanog čina 28. svibnja 91. bile su obilježene borbom, stradanjem i žrtvovanjem.

Poginulih i preminulih sudionika Domovinskoga rata u svojoj se čestitci podsjetila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Iskazala je počast i zahvalnost hrvatskim dragovoljcima i braniteljima, svima koji su nesebično dali svoj život i zdravlje za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku. Uputila je čestitku pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga RH.

Središnja svečanost u povodu Dana Oružanih snaga RH i Dana Hrvatske kopnene vojske održat će se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i premijera Zorana Milanovića.

Predsjednik Sabora Leko i premijer Milanović će prije svečane akademije položiti vijence i zapaliti svijeće na Mirogoju pred spomenikom Glas hrvatske žrtve – zid boli, zatim na Grobnici narodnih heroja, na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Vukovar – Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Na inicijativu gradonačelnika Ivana Penave u Vukovaru će se u 14 sati održati prosvjedni skup zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

Očekuje se dolazak oko 30.000 prosvjednika iz svih krajeva Hrvatske.

Gradonačelnik je pozvao na miran prosvjed bez političkih poruka mržnje i nesnošljivosti.

Policija i organizatori smatraju da će sve proteći mirno jer je cilj poslati jasnu poruku institucijiama da nakon 27 godina počnu raditi svoj posao i počnu kažnjavati ratne zločine.

Ističu da ukoliko se institucije ponovno ogluše na zahtjeve Vukovaraca da ovo nije kraj već novi početak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’

Objavljeno

na

Objavio

U Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku jučer je upriličeno premijerno prikazivanje dokumentarnog filma “Štafeta smrti” u organizaciji Odbora za branitelje HDZ Osijek uz suradnju s Zajednicom udruga HVIDRA OBŽ.

Predsjednik Odbora za branitelje HDZ Osijek Dalibor Križanović zahvalio se mnoštvu nazočnih HRVI, dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata srednjoškolaca i zainteresiranih građana. Zajedništvo je naša snaga ustvrdio je Dalibor i posebno se zahvalio samim sudionicima prikazanog događaja Ivici Jurčanu i Đuri Kovačeviću, koji su teško ranjeni ostali u minskom polju 12 odnosno 9 dana.

Autorica filma Nada Prkačin pozvala je nazočne hrvatske branitelje da se uključuju u svjedočenju istine o Domovinskom ratu svojim vlastitim svjedočenjima jer će istina postati pisani trag ljudi koji nisu bili sudionici Domovinskog rata.

Damir Radnić je predstavio istinske heroje Domovinskog rata Ivicu Jurčana i Đuru Kovačevića jedine živuće sudionike štafete smrti. Iako teško ranjeni hodajući sa protezama Ivica i Đuro nisu izgubili vjeru u Domovinu i dalje vjerujući u vrijednosti ranih devedesetih.

Premijeri su bili nazočni i izaslanici župana i gradonačelnika Antun Blažević i Darko Nađ, velika dvorana Nadbiskupskog vikarijata bila je popunjena, dok je sam dokumentarni film izazvao duboke emocije gledatelja.

U predvorju Vikarijata održana je izložba fotografija maloljetnih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari