Connect with us

Povijesnice

‘Dan kada je Tovarnik plakao’

Objavljeno

-

Posmrtni ostaci 48 ubijenih Tovarničana, ekshumiranih iz masovne grobnice pokopano je na današnji dan prije 24 godine. Taj je datum nazvan ‘Dan kada je Tovarnik plakao’

Pitomo srijemsko selo Tovarnik, na krajnjem istoku Hrvatske svake godine na današnji dan prisjeća se svojih tragično preminulih mještana i tuguje. Naime, tog 31. siječnja 1998. godine na tamošnjem groblju pokopani su posmrtni ostaci 48 Tovarničana, ekshumiranih iz masovne grobnice.

Među žrtvama bio je i tovarnički župnik vlč. Ivan Burik, jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.I on je pokopan tog dana. Dugogodišnji župnik u Tovarniku tako je podijelio svojih župljana te im se i u smrti pridružio.

Tijekom Domovinskog rata ukupno je stradalo 72 mještana Tovarnika koji su u rujnu 1991. okupirali JNA i četnici. Tada je, počela kalvarija nevinih civila ovog malenog mjesta. Kuće su im porušene i spaljene, a oni su ili ubijeni ili odvedeni u srpske koncentracijske logore, žene su silovane…

Nosili bijele vrpce kao Židovi žute zvijezde

Srbi su protjerali više od 95 posto od 2.500 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u Tovarniku. Srušili su ili oštetili više od 70 posto mjesnih kuća i gospodarskih zgrada.

Ono malo Hrvata koje su ostavili živjeti na svojim ognjištima, većinom starce i žene, prisiljavali su da, poput Židova za vrijeme nacizma, nose oznake na rukavu – bijele krpe kao znak predaje i pripadnosti hrvatskom narodu. Istim su znakom bile obilježene i njihove kuće.

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas