Connect with us

Hrvatska

Dan Međimurske županije: Milanović istaknuo ulogu Zrinskih i Frankopana

Objavljeno

-

Foto: Hina

Povodom Dana Međimurske županije i 30. obljetnice osnutka, u subotu je održana svečana sjednica međimurske Županijske skupštine, nazočio joj je i predsjednik RH Zoran Milanović koji je naglasio ‘instrumentalnu ulogu obitelji Zrinskih i Frankopana u očuvanju hrvatstva’.

Dan Međimurske županije slavi se 30. travnja što je ujedno i spomen na smaknuće dvojice hrvatskih velikana, Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Predsjednik Milanović naglasio je kako činjenica da je upravo taj dan odabran nije slučajna istaknuvši kako ove dvije velike hrvatske obitelji igraju instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva.

„Međimurje je imalo jedan poseban razvojni put i zasluge za ovaj uspjeh su zasluge aktualnog vodstva, onog prethodnog, onog predprethodnog, onog davno zaboravljenog, kao što su prvih stotinu i 70 godina nakon svog smaknuća, manje-više, ostali zaboravljeni i Frankopan i Zrinski, ta dvojica zadnjih velikaša”, rekao je predsjednik Milanović.

Dodao je kako se građani Hrvatske međusobno dosta razlikuju, možda čak i više nego Poljaci kojih je više od 40 milijuna.

„Ne mislim na razlike i amplitude u smislu kvalitete, nego razlike u smislu običaja, povijesti, kulture, načina života. Upravo tu, te dvije velike hrvatske obitelji, Zrinski i Frankopani igraju genijalnu, kreativnu i kritičnu instrumentalnu ulogu u očuvanju hrvatstva i dizanju hrvatstva i u ove prostore”, kazao je Milanović.

Bolnice kao akt grube, neargumentirane i pohlepne centralizacije

Osvrnuo se i na centralizaciju općih bolnica, odnosno prenošenje upravljačkih prava nad njima sa županija na državu poručivši kako je to ‘akt jedne grube neargumentirane pohlepne centralizacije’.

„Nisam protivnik centralizacije jer sam svjestan da država, posebno naša, zbog svoje povijesti, kulture, odnosa, običaja i navika po kojima živimo ne može biti strogo centralizirana, ali u nekim stvarima mora biti centralizirana i da je razina decentralizacije u fiskalnom smislu, manje-više, dosegla neke svoje moguće i održive raspone”, rekao je Milanović.

„Ovo oduzimanje upravljačkih prava županijama, dok mi se drukčije ne obrazloži, razumno i argumentirano, mogu tumačiti jedino kao grabež za kadrovima, a onda i za političkim pravom za odlučivanjem”, dodao je Milanović.

Posavec: Želimo županiju znanja i mogućnost

Župan Međimurske županije Matija Posavec poručio je kako žele graditi županiju znanja i mogućnosti, županiju koja koristi šanse i koja će prevladati teškoće, adaptirati se u izazovima i u prvi plan staviti čovjeka dodavši kako će graditi i razvijati se koristeći europska sredstva, a trenutno ih, istaknuo je, po glavi stanovnika, povlače najviše u Hrvatskoj.

Poručio je kako je svaka njihova nagrada, poput oznake Green Destination, Europske destinacije izvrsnosti i nagrade Financial Timesa za gospodarstvo, nagrada svakog građanina koji u svojoj okolini stvara dodanu vrijednost.

„I tom zajedničkom sinergijom, ravnomjernim razvojem jednostavno možemo i moramo ići dalje”, istaknuo je Posavec najavivši planove za naredno razdoblje.

Ciljevi su, između ostalog, da sve međimurske škole budu u jednosmjenskoj nastavi, da se izgradi, dogradi ili rekonstruira 19 vrtića, razvijaju poduzetničke zone, izgrade interpretacijski centri, obnovi dvorac Feštetić, uspostavi sustav Eko muzeja kako bi promovirali svoju kulturu i baštinu, izgradi regionalni centar za ranu intervenciju u djetinjstvu, centar za osobe s invaliditetom te centar palijativne medicine.

Svečanoj sjednici na kojoj su,među ostalim, dodijeljena javna priznanja, nazočili su i bivši hrvatski predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić, zastupnica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Uoči svečane sjednice, predsjednik Milanović je u pratnji župana Posavca obišao Sajam proizvoda međimurskih poljoprivrednih gospodarstava na Trgu Republike u Čakovcu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari