Connect with us

Život

Dan narcisa: Redoviti pregledi dojki spašavaju živote

Objavljeno

-

Rak dojke drugi je uzrok smrti žena u Hrvatskoj pa je Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa, koji se obilježava danas, prigoda da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti.

Svake godine u Hrvatskoj od raka dojke oboli oko 2500 žena, a umre njih oko 1000, no posljednjih godina bilježimo pad smrtnosti od te bolesti.

U povodu Dana narcisa ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je važnost provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, koji je nastavljen i u uvjetima pandemije covida-19.

“Program se provodi u svim zdravstvenim ustanovama pa je u posljednje vrijeme postotak žena kod kojih je rak otkriven u ranoj, izlječivoj fazi, porastao na 60 posto”, kazao je.

Najavio je da će se u županijama u kojima je odaziv na preglede nešto manji provoditi javnozdravstvene akcije i dodatno uključivati liječnici obiteljske medicine.

“Ondje gdje prestaje sudjelovati sustav mora djelovati osobna odgovornost. Stoga pozivam naše sugrađanke da se odazovu na pregled u sklopu Nacionalnog programa, jer na taj će način umanjiti tragične posljedice ove bolesti”, kazao je.

Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su šanse za izlječenje i preživljenje mnogo veće. Rak dojke najčešće se javlja u dobi iznad 50 godina, ali može se javiti i kod mladih žena.

Udruge žena prigodnom prodajom narcisa, cvijeta koji je odabran kao simbol proljeća i buđenja nove nade, žele podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu i educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije. Rak dojke izliječi se u više od 90 posto slučajeva ako se otkrije u ranoj fazi, piše Hina.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas