Connect with us

Događaji

Dan narcisa

Objavljeno

on

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pridružila se u subotu akciji borbe protiv raka dojke na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Uz brojne poznate, prodavala je pušleke narcisa i družila se s građanima. 

Događaj povodom Dana narcisa je vodila televizijska voditeljica Maja Lena Lopatny.

Diljem Hrvatske obilježava se Dan narcisa posvećen prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.Javno-zdravstvena kampanja Dan narcisa u organizaciji Europa Donna Hrvatska – hrvatskog foruma protiv raka dojke, posvećena je podizanju svijesti žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki s ciljem učinkovitije prevencije raka dojke. Najprepoznatljiviji simbol kampanje su narcisi odabrani kao simbol proljeća, nade i novog života.

Obilježavanje Dana pokrenula je Hrvatska liga protiv raka davne prije gotovo dvadeset godina u centru Zagreba. Poticaj za pokretanje kampanje krenuo je od činjenice da je rak dojke najčešći rak u žena počevši već od 30. godine života. Prema najnovijim podacima hrvatskog Registra za rak, u 2012. g. od raka dojke oboljelo je 2227 žena i 27 muškaraca.

get_img[ad id=”40551″]

Da je nužno stalno poduzimati mjere prevencije od te zloćudne bolesti posve je jasno uzevši u obzir činjenicu da se radi o karcinomu kojeg je moguće otkriti na vrijeme kada je bolest u velikom postotku izlječiva.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke „Sve za nju“ posebno ističe važnost samopregleda dojki, pa ženama preporučuje korištenje besplatne mobilne aplikacije za pravilan samopregled, tzv. Breast test.

Sve žene mlađe od 40 godina trebale bi napraviti ultrazvuk dojke u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine, a mamografski pregled sve žene u dobi iznad 40 godina.

Na glavnom zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića od 10 do 14 sati organizirana je besplatna mobilna mamografija te prigodna prodaja narcisa. Na pitanja građana odgovarat će liječnici specijalisti radiologije, onkologije i radioterapije te specijalisti školske medicine.

Akciji prodavanja narcisa priključit će se i brojne osobe iz javnoga i društvenoga života, među kojima i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. Akciji će pridružiti i zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek, ministar branitelja Predrag Matić te bivši predsjednik Ivo Josipović.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari