Connect with us

BiH

Dan neovisnosti BiH kojeg ne priznaje ni predsjednik države

Objavljeno

on

U BiH je 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine održan referendum o neovisnosti od SFRJ, a većina se izjasnila pozitivno – glasovali su “ZA” demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Referendumsko pitanje je glasilo: “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”

referendumsko pitanje

BiH je dakle, proglasila svoju neovisnost 1. ožujka 1992. godine, a zemlje članice Europske zajednice su 6. travnja 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale Bosnu i Hercegovinu kao neovisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. svibnja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Tako 28. veljače 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. ožujka proglašen Danom neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Danas se Dan nezavisnosti obilježava samo u jednom entitetu BiH, odnosno u Federaciji BiH, a i tamo je ”podijeljeno” slavlje.

drazen peharDr. Dražen Pehar izjavio je Srni da obilježavanje 1. ožujka u Federaciji BiH, kao takozvanog dana neovisnosti, predstavlja simbolični nastavak rata drugim sredstvima. 

“Smatram da je prijedlog da se dan potpisivanja Daytonskog sporazuma uzme kao dan državnosti ili neovisnosti BiH sasvim logičan i, kada bi u Federaciji bilo dovoljno političke zrelosti i osjećaja za kompromis, taj bi datum bio prihvaćen”, istaknuo je Pehar.

On je ocijenio da je zanimljivo da je međunarodna zajednica “namjerno” ostavila ovaj važan problem “neadresiranim”.

“Svakog 1. ožujka narodi BiH budu podsjećani na činjenicu da temeljni ustavni konsenzus ne postoji i da je BiH etničko-politički duboko podijeljeno društvo”, naveo je Pehar.

Prema njegovim riječima, visoki predstavnici sami dodaju “ulje na vatru” tako što šalju čestitku povodom proslave tog datuma.

“Osobno me zbunjuje stav hrvatskih predstavnika i HDZ-a o ovome pitanju. Oni bi, ako već govore o Federaciji kao entitetu obilježenom dominacijom Bošnjaka i minorizacijom Hrvata, trebalo, barem u nekom simboličnom obliku, oponirati praksi obilježavanja 1. ožujka, kao dana neovisnosti”, konstatirao je Pehar.

Praznici u BiH dani su kada se najbolje oslikava podijeljenost države, a Dan neovisnosti, 1. ožujka praznik je koji čak potiče netrpeljivost i razdor među narodima. Dvadeset i tri godine nakon što je 62,7 posto uglavnom bošnjačkih i hrvatskih birača glasovalo za neovisnost BiH i izlazak iz tadašnje SFRJ pogledi na ovaj dan su kao i te 1992. isti. Svake godine tradicionalno na ovaj praznik Bošnjaci slave neovisnost, Srbi podsjećaju na referendum i preglasavanje, a Hrvati su se svih godina iza nas držali po strani kada je u pitanju Dan neovisnosti, ne pojavljujući se na manifestacijama u Sarajevu uz izjave kako oni taj dan ne doživljavaju i nemaju razloga za slavlje.

Županije s većinskim hrvatskim stanovništvom čak su radile na ovaj praznik. Situacija se ove godine, pak, promijenila. Županije su proglasile 2. ožujka neradnim danom jer 1. pada u nedjelju, a hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović odlučio je zajedno s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem organizirati prijam u povodu obilježavanja Dana neovisnosti BiH.

[ad id=”40551″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari