Pratite nas

BiH

Dan neovisnosti je prilika da se prisjetimo koliko smo ovisni

Objavljeno

na

Na dan kada obilježavamo uspostavu hrvatskog državnog suvereniteta trebali bismo se također prisjetiti svih propusta koje su učinile hrvatske Vlade od uspostave neovisnosti do danas koji su doveli do toga da smo postali društvo posvemašnje ovisnosti.

Politika  se u Hrvatskoj u zadnjih 20-ak godina odvijala strogo po Nietzscheovom načelu “vječno vraćanje istoga” (“ewige Wiederkehr des Gleichen”), što u slobodnom politološkom prijevodu glasi “sjaši Kurta da zajaši Murta”.  Mijenjale su se Vlade različitih profila i orijentacija, ostale su nepromijenjene glavne odrednice hrvatskog društva:  permanentno zaduživanje, porast proračunskoga deficita, pad proizvodnje, porast nezaposlenosti te sve veći egzodus mladih stručnjaka. Bauk bankrota nadvio se nad Lijepom našom poput tmurnih oblaka u pozno jesensko doba. Ulazak Hrvatske u članstvo Europske unije nije donio očekivana ulaganja stranih investitora. Umjesto investicija prijeti nam Damaklov mač sankcija zbog suludog pokušaja Predsjednika države, Vlade i Hrvatskog sabora da zaštitimo bivše udbaše osporavajući važnost Europskog uhidbenog naloga. U rekordnom roku uspjeli smo se posvađati s glavnim političkim prijateljima i saveznicima u Europskoj uniji, Njemačkom i Mađarskom. Iz najnovije izjave šarmantne potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding razvidno je da smo sankcije već dobili. Sada se razmatra hoće li ih EK ukinuti ako budemo poslušno i pokorno provodili sve  zacrtane odredbe vezane uz Europski uhidbeni nalog, poznatiji kao “Lex Perković”.

Prostudiramo li pažljivo što je sadašnji predsjednik Vlade govorio prije tri godine uoči Dana neovisnosti, u vremenu kada je bio vođa oporbe, postaje nam jasno da je hrvatska politika prerasla u prozirnu demagogiju koja nam svima sve više ide na jetra. Žalobno je da građani ove zemlje, koji sve češće u kravatama prebiru po kantama za smeće, ne vide ozbiljne alternative sadašnjoj nesposobnoj Vladi. Nakon svega čelnik oporbe, ako je vjerovati anketama, još uvijek je najnepopularniji političar u državi. Da podsjetimo, Milanović je prije tri godine rekao da kriza u Hrvatskoj nije samo gospodarske naravi nego je rezultat dugogodišnjega lutanja i nesnalaženja: “Hrvatska je postala zemlja slomljenoga duha”. On, Milanović, i njegova partija nudili su tada gospodarski rast od pet posto po uzoru na kraljevstvo Božje u kojemu vlada Angie Merkel, obećavali otvaranje novih 80 tisuća radnih mjesta i smanjenje nezaposlenosti ispod deset posto. Nakon polovice premijerskoga mandata ostalo je sve na onoj narodnoj “obećanje ludom radovanje”, zavladala je posvemašnja depresija, Hrvatska sve više nalikuje nasukanom brodu iz Platonove “Države”, a “lepi kormilar” iz trešnjevačkoga kvarta šepuri se pred tv-kamarama i krivnju svaljuje na HDZ-ovce. On očito još uvijek misli i vjeruje da su građani obične ovce.

Na dan kada obilježavamo uspostavu hrvatskog državnog suvereniteta trebali bismo se također prisjetiti svih propusta koje su učinile hrvatske Vlade od uspostave neovisnosti do danas koji su doveli do toga da smo postali društvo posvemašnje ovisnosti. Spomenut ću samo neke od njih. Zabrinjavajuća ovisnost o alkoholizmu u Lijepoj našoj postaje već lagano simbolična za naciju. Imamo li u vidu da u Hrvatskoj alkohol prekomjerno konzumira preko dva milijuna i dvjesto tisuća građana,  alarm s crvenom lampicom opće opasnosti zdravstvenog rizika trebao je već davno biti upaljen. Daleko više od alkohola mene boli glava zbog ovisnosti o glupostima medija poput Večernjeg, Yutarnjeg ili tabloidnih portala. Broj ovisnika o drogama kod mladog i radno sposobnog stanovništva penje se na desetke tisuća. U prošloj godini liječilo se gotovo devet tisuća narkomana. Stručnjaci tvrde da je povratak ovisnika u normalne društvene okvire jako  mukotrpan i složen proces. Hoćemo li morati, parafrazirajući starogrčkog državnika Perikla, reći da je nacija početkom trećega tisućljeća izgubila svoje “proljeće”, ostala bez jedne mladosti.

Ovisnost o internetu postala je bolest suvremenoga društva koja je u visokorazvijenim zemljama uvrštena u psihološko-mentalne poremećaje pa bolesnici imaju pravo na liječenje o trošku zdravstvenog zavoda i osiguranja. Mladi su ljudi danas postali neobični eremiti koji isposnički provode većinu svoga vremena pred svojim omiljenim elektroničkim ljubimcima, izolirani od obitelji, prijatelja i društvene zajednice. Posljedice njihova nekontroliranoga druženja s internetom su emocionalna zatvorenost, depresivnost, pomanjkanje osjećaja za komunikaciju, dijalog i toleranciju. Svi pokušaji odvikavanja od Interneta u pravilu završavaju neuspjehom. U Hrvatskoj, uz sve druge nedaće, ovisnost o internetu nije još ni zapažena niti dijagnosticirana kao gorući društveni problem. Slično je bilo i s gospodarskom krizom 2008.

U ovom kontekstu nameće se pitanje jesu li ovisnosti rezultat loše gospodarske situacije u državi? A hrvatsko je gospodarstvo u katastrofalnom stanju zbog ovisnosti o “stranim” izvorima (ne)financiranja. To je posebice izišlo na vidjelo otkada smo početkom trećega tisućljeća banke s hrvatskim nazivima (Zagrebačka, Splitska, Privredna) prodali stranim vlasnicima (UniCredit, Société Générale, Gruppo Intesa). Umjesto da ovdje u Hrvatskoj investiraju ogromnu dobit, oni je transferiraju u svoje matične zemlje. Kada razgovarate s našim poduzetnicima, čujete u pravilu istu priču: banke će velikodušno kreditirati potrošnju za talijanske, francuske i austrijske proizvode, a za poticanje proizvodnje u Hrvatskoj nemaju nikakva razumijevanja jer takve su stvari  okarakterizirane kao krajnje rizične. Najveći je paradoks da nijedna Vlada u Hrvatskoj nije uspjela natjerati bahate banke da plate porez na ostvarenu dobit i zaradu.

Priču o ovisnosti završit ću dopisom koji sam prošli tjedan dobio od Hrvatskog Telekoma da prisustvujem konferenciji “Znanjem rastemo” (4. 10.), koju su gospoda organizirala u Hypo centru. Kao počasni gost, stajalo je u dopisu, pozvan je “Alain de Botton, jedan od najpoznatijih europskih filozofa mlađe generacije, autor svjetskih bestselera, vizionar i poduzetnik.” Zaboravili su napisati da je “filozof” sinek “ženevskog milijardera, bankara”. Naravno da nisam otišao, iako mi je čak i parking bio osiguran. Razlog je taj što smatram da me drski i bahati  “hrvatski” T-com ne treba još o filozofiji podučavati s intencijom da kupim  de Bottonovu knjigu “Utjeha filozofije” (The Consolations of Philosophy) koja bi trebala poslužit kao “opijum” desperatnoj naciji čije su  građane elegantno opljačkali i  poharali bankarski lihvari poput de Bottonovog tatice.

Umjesto da prisustvujem navedenom simpoziju, pozvao sam gospodu Mudrinića i Upravu “hrvatskog” T-coma da dođu na našu konferenciju na Hvaru (12. do 17. listopada) “Bildung and Paideia. Philosophical Models of Education”. Počastit ćemo ih kavom u hotelu Amfori kao i sve sudionike simpozija. Nismo pozvali Alaina de Bottona jer smatramo da nam nema što reći, ali smo pozvali druge ugledne stručnjake za navedenu temu kao i mlade doktorande da svoje ideje izlože na “posterima”. U sklopu simpozija 13. listopada u Franjevačkom samostanu  na Hvaru  održat će koncert ugledni berlinski pijanist, židovskoga podrijetla, Vladimir Stoupel i islandska violinistica Judith Ingolfsson.

Organizatori simpozija koje predvodi udruga Platonovo društvo poslali su stotinjak zamolbi na razne firme,  državne institucije, ministarstva i slično. Rezultat donacija ravan je nuli. Između ostaloga poslali su zamolbu i T-com-u, čiji mobitel, internet i fiksnu telefoniju uredno plaćam godinama i sramim se da nemam hrabrosti istupiti iz tog robovlasničkoga sustava. Iako nismo uspjeli za koncert uglednih glazbenika dobiti ni lipe, umjetnički par Stoupel-Ingolfsonn su odlučili nastupiti besplatno na Hvaru. Htjeli smo dragim nepostojećim donatorima i «hrvatskom» T-comu potiho šapnuti da ipak još nismo postali «banana-država» što bi oni rado htjeli da budemo. Jedna ugledna hercegovačka firma obećala je glazbenicima platiti avionske karte uz uvjet da ne spomenemo njihovo ime. Pogodite o kojoj je firmi riječ… Unatoč svemu, trudim se da ne postanem ovisnik hercegovačkoga lokalpatrotizma.

Da uvijek ima nade, potvrđuje najnoviji primjer Jurice Meića, urbanog zagrebačkog dečeca, koji je ljetos diplomirao ekonomiju u 37. godini života, a ovih dana zaposlen je kao savjetnik ministra Miranda Mrsića u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Sjajan primjer cijeloživotnoga obrazovanja bivše perjanice Foruma mladih SDP koji je naciju zabavljao originalnim istupima u Gradskoj skupštini grada Zagreba. Naravno sve o trošku poreznih obveznika. Ako pogledate «Zločin i kaznu» u Gavelli u režiji Zlatka Svibena, primijetit ćete da je glavni lik predstave Raskoljnikov u 22. godini života proglašen “propalim studentom”. Kad uskoro doktorira, Jurica Meić će poslužiti kao paradigma uspješnoga studenta, dobrog građanina i uzornoga političara.

Jure Zovko/dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari