Connect with us

Hrvatska

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’

Objavljeno

-

Foto: HVU / D. Volarić

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) održan je u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu.

Foto: Hina

Posjetiteljima su predstavljeni sveučilišni preddiplomski studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva te preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Aeronautike – smjer vojni pilot, priopćeno je iz MORH-a.

Uvodno se posjetiteljima obratio Zapovjednik Kadetske bojne satnik Hrvoje Šimleša, koji je i održao multimedijalnu prezentaciju o životu i radu kadeta na HVU. Posjetitelji su se upoznali s uvjetima upisa, kadetskim pravima i obvezama, vojnom obukom, kampovima kadeta te daljnjim mogućnostima razvoja karijere u Hrvatskoj vojsci.

Imali priliku razgledati objekte Kampusa, knjižnicu, sportsku dvoranu, kadetski klub i prostorije u kojima kadeti borave. Također, razgledali su taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci, kao i kabinet oklopništva, te su imali prigodu i razgovarati s kadetima.

Kadet desetnik Marko Dobrić, koji je na trećoj je godini Vojnog vođenja i upravljanja, istaknuo je: „Ovo je častan poziv kojim služimo domovini, radimo za naš narod i pomažemo civilnim institucijama.

U modernim zadaćama Oružane snage nemaju samo ulogu sudjelovanja u ratu, nego i pomoć civilnim institucijama, pomoć svojem narodu i mislim da je to najljepši način služenja domovini.“

S izjavom svojeg kolege slaže se i kadetkinja desetnica Anđela Matković, studentica treće godine Vojnog inženjerstva. „Oduvijek sam htjela biti dio Oružanih snaga Republike Hrvatske. Glavni motiv mi je bio tata, koji je bio branitelj u Domovinskom ratu u sastavu 4. gardijske brigade, tako da sam odgojena u obitelji gdje je domoljublje izrazito naglašeno,“ rekla je u razgovoru s posjetiteljima.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas