Pratite nas

Hrvatska

DAN POBJEDE U Kninu počelo Središnje obilježavanje 24. obljetnice VRO Oluja

Objavljeno

na

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” u Kninu je u ponedjeljak ujutro počelo Središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) Oluja.

Zajednički vijenac položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednica Zajednice udruga nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Polaganju vijenca prethodila je budnica ulicama Knina koju je svirao orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. Također neposredno prije polaganja vijenaca Počasni postroj dao je prijavak predsjednici Republike i vrhovnoj zapovjednici Oružanih snaga Grabar-Kitarović, koja je obavila smotru postroja.

Nakon polaganja vijenaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslijedit će prigodno obraćanje troje državnih čelnika: predsjednice Republike, predsjednika Sabora i Vlade. Po završetku prigodnog obraćanja troje državnih čelnika će se uputiti na Kninsku tvrđavu gdje će nazočiti tradicionalnom podizanju zastave Republike Hrvatske i čitanju imena poginulih i nestalih branitelja u VRO Oluja.

U programu iznad Kninske tvrđave sudjelovat će Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje,” a na tvrđavi je predviđen i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sveti Juraj”.

Tijekom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona će zvonjavom simbolički podsjetiti na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom VRO Oluja, a bit će ispaljena i 24 počasna plotuna u spomen na 24. obljetnicu VRO Oluja. Po završetku svečanosti na Kninskoj tvrđavi sudionici će s tvrđave ići u mimohodu do crkve Velikog hrvatskog krsnog zavjeta gdje će biti služena sveta misa za Domovinu.

Prema najavljenom protokolu, na Trgu Ante Starčevića  upriličit će se vojno-akrobatski ceremonijalni program.  Također je najavljeno pozdravljanje sudionika moto defilea “Od Branimira do Zvonimira” i biciklističkog maratona Zadar-Knin pod nazivom “Put vjetra put  Oluje.”

Tijekom cijelog dana na parkiralištu kod  Autobusnog kolodvora bit će otvorena izložba Taktiičko-tehničkog zbora naoružanja i opreme

U 84 sata oslobođena gotovo petina Hrvatske

U oslobodilačkoj akciji “Oluji” prije 24 godine  hrvatske vojne i redarstvene snage  su u 84 sata oslobodile gotovo petinu okupiranih područja Republike Hrvatske

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” počela je 4. kolovoza 1995.,  u kojoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora   oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz BiH.

U  prvim satima nakon početka oslobodilačke operacije predsjednik Republike Hrvatske dr.  Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske pozvani su da ostanu kod svojih kuća i bez straha dočekaju hrvatsku vlast.

Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. Istoga dana oslobođeni su Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u okruženju, kao i više gradova i sela na širemu okupiranom području.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Uz Knin oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Sutradan, 6. kolovoza, kod Tržačkih Raštela, na granici dviju država sastaju se zapovjednici 1. gardijske brigade HV-a i 5. korpusa ABiH, general-bojnik Marijan Mareković i general Atif Dudaković. Operacijom “Oluja” hrvatske snage omogućile su Armiji BiH razbijanje srpske opsade Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici, gdje su u srpnju 1995. pripadnici srpskih postrojbi, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, ubili više od 7000 Bošnjaka.

Isti dan hrvatske snage oslobodile su Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije “Oluje” u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Predajom pukovnika Čedomira Bulata, zapovjednika 21. korpusa “Srpske vojske Krajine”, u Topuskom oko 14 sati označen je kraj operativnoga dijela te vojno-redarstvene akcije, ali i prestanak rata na teritoriju Hrvatske, iako su nastavljene vojne aktivnosti radi slamanja ostataka neprijateljske vojske i pretresa terena.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Po podatcima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u “Oluji” poginulo je 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo dok su gubici na drugoj strani bili “nekoliko puta veći”.

(Hina)

 

Čestitka uredništva ‘Kamenjara’ u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hodnja na Velebit dokazala snagu Hrvatske vojske i ojačala timski duh

Objavljeno

na

Objavio

Ključno osoblje Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u ponedjeljak, 21. listopada 2019. provelo je hodnju u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit poznatim planinarskim putem, Premužićevom stazom ukupne dužine 15 kilometara.

Drugu godinu za redom, hodnji na Velebitu uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova te velikog broja zapovjednog i voditeljskog osoblja Hrvatske vojske i Ministarstva obrane, pridružio se i poznati hrvatski alpinist Stipe Božić.

Sudionici hodnje prije početka okupili su se u Svetištu Majke Božje od Krasna gdje su održali zajedničku molitva koju je predvodio vlč. Stipe Zeba, a nakon toga u informacijskom centru „Kuća Velebita“ u Krasnom prezentaciju o „Kući Velebita“ pripadnicima Hrvatske vojske održala je ravnateljica NP „Sjeverni Velebit“ Irena Glavičić Serti, priopćio je MORH

Krstičević: Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća

Prije samog početka hodnje ministar Krstičević rekao je okupljenim djelatnicima da Hrvatska vojska mora biti uvijek spremna za izvršenje svih zadaća što se svakodnevno pokazuje i dokazuje. „Hrvatski vojnik mora biti oličenje sportaša fizički i mentalno spremnog za izvršenje svih zadaća, a svi naši zapovjednici moraju biti primjer“ rekao je ministar te istaknuo: „Organizirali smo hodnju na Velebit kako bi vlastitim primjerom pokazali koliko su sport i fizička spremnost važni za hrvatskog vojnika“. Dodao je i kako današnja hodnja ima za cilj ojačati ključne vrijednosti u kontekstu razvoja Hrvatske vojske, a to su zajedništvo i timski rad.

Svim sudionicima hodnje ministar je poručio da današnji dan u prirodi iskoriste za uživanje u ljepotama Velebita i pozitivno razmišljanje istaknuvši kako „pozitiva i optimizam udvostručuju snagu“. „Imamo danas idealno vrijeme, za razliku od prošle godine kad je bilo prilično hladno i vjetrovito“ prisjetio se ministar prošlogodišnje hodnje na istoj stazi te poželio djelatnicima ugodan dan u duhu zajedništva i povjerenja i svega onoga što je ključno za uspjeh. „Meni je drago i ponosan sam što sam na čelu ovoga sustava“ zaključio je ministar Krstičević.

Ministar je posebno pozdravio i ovogodišnjeg gosta na hodnji, hrvatskog alpinista Stipu Božića „Drago mi je i veseli me da je s nama ponovno Stipe Božić, naš branitelj i naš prijatelj, sportaš i planinar.“

Stipe Božić: Uživajmo u jednom od najljepših predjela u Hrvatskoj i jednoj od najljepših staza na svijetu

Tom prigodom Stipe Božić ukratko je upoznao okupljene sa poviješću Premužićeve staze i planinarenja u Hrvatskoj. Pojasnio je kako je Premužićeva staza planinarski put kojeg je 1930.-ih trasirao Ante Premužić inženjer šumarstva, na poticaj Ivana Krajača, tadašnjeg reformatora planinarstva, a stazu su u tri godine izgradili ljudi iz okolnih mjesta. „ Uživajmo danas u onome što su oni golim rukama bez ikakvih strojeva napravili. Ovo je jedan od najljepših predjela u Hrvatskoj i jedna od najljepših staza na svijetu“ istaknuo je Božić.

Hodnju ukupne dužine 15 kilometara pripadnici Hrvatske vojske pod vodstvom Zapovjedništva specijalnih snaga, od Planinarskog doma Zavižan preko Rossijevog skloništa pa do Planinarske kuće Alan prošli su za nepunih šest sati.

Nakon hodnje ministar Krstičević rekao je kako je sretan što je danas ovdje i što je ova aktivnost odrađena uspješno, timski i zajednički a posebno je pohvalio i zahvalio Zapovjedništvu specijalnih snaga na profesionalnoj organizaciji i realizaciji hodnje.

„Velebit ima posebno značenje za pripadnike Hrvatske vojske i danas i u vrijeme Domovinskog rata. Prošle godine Hrvatska vojska je provela najsloženiju vojnu vježbu od završetka Domovinskog rata pod nazivom Velebit 18 – združena snaga, kada smo pokazali moć, snagu, združeno zajedničko djelovanje svih postrojbi moderne Hrvatske vojske. A u Domovinskom ratu, Velebit je imao strateški značaj“ prisjetio se ministar ovom prigodom.

Na kraju je istaknuo kako se ovakvim hodnjama i druženjem na svježem velebitskom zraku jača timski duh i zajedništvo ali i da je hodnja Velebitom simbolični podsjetnik na vrijednosti i heroje Domovinskog rata koje nikada ne smijemo zaboraviti jer su oni temelji na kojima gradimo budućnost. „Budućnost moderne Hrvatske vojske grade ljudi, hrvatski vojnici, dočasnici i časnici koji moraju imati fizičku spremnost i mentalnu snagu kako bi uspješno izvršili sve zadaće i suočili se sa svim izazovima“ zaključio je ministar Krstičević.

General Šundov: Važno je biti vojnik puna 24 sata. Ponosim se s vama, još jednom ste pokazali da je Hrvatska vojska spremna izvršiti svoje zadaće

Dolaskom na cilj načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov zahvalio je svim sudionicima i posebno čestitao kolegicama na uspješnom završetku hodnje te zahvalio Stipi Božiću što je i ove godine sudjelovao.

General Šundov istaknuo je kako je Velebit poseban i jedinstven po svim svojim sadržajima, te da je uvijek dobro doći i biti na Velebitu, naglasivši: „Aktivnosti poput ove osnažuju timski duh i zajedništvo koje imamo u MORH-u i Glavnom stožeru koji upravljaju i vode procese, ali i u provedbenom dijelu sustava, u zapovjedništvima i granama Hrvatske vojske, te u svakom pojedincu“. Na kraju napomenuo kako hrvatski vojnici moraju znati voditi računa o sebi. „Odgovorni smo za sebe ali i za one oko sebe. Važno je biti vojnik puna 24 sata. Ponosim se s vama hrvatski vojnici i vjerujem da je vojska još jednom pokazala da je spremna izvršiti svoje zadaće“ zaključio je general Šundov.

Stipe Božić na kraju je poručio sudionicima, osim što su vojnici da su danas bili i planinari. Prisjetio se vremena Domovinskog rata istaknuvši kako su planinari i u Domovinskom ratu, posebno GSS zajedno sa specijalcima dali svoj doprinos. „Ostali smo i dalje prijatelji i suradnici u spašavanju ljudskih života.

Hrvatska vojska je bliski partner u spašavanju i traganju. Zajedno smo spasili stotine ljudskih života“ naglasio je Božić u kontekstu suradnje Hrvatske vojske i Hrvatske gorske službe spašavanja. „Zahvaljujem Damiru koji je jedan od prvih ministara nakon slavnog Šuška koji je osjetio potrebu suživota civila i vojske. Posebno sam ponosan na današnji dan, na mnoge od vas, na svoje prijatelje što su obavili ovu hodnju tako brzo i tako lijepo pazeći jedan na drugoga. Ovo je pravi timski rad, a tim je sve. Tim je srž uspjeha. Zapamtite ova priča koju mi gradimo je nešto što će ostati kad nas ne bude i mi ćemo je prenijeti i na mlađe naraštaje. Sretan sam što sam s vama“ poručio je na kraju Stipe Božić.

Kondicijske hodnje pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane redovne su aktivnosti koje se provode na raznim lokacijama tijekom godine. Primjerice, uz ovogodišnju hodnju Premužićevom stazom koja je provedena drugu godinu za redom, ključno osoblje MORH-a i HV-a prethodnih godina provelo je i nekoliko hodnji na Medvednici.

Također, početkom ovog mjeseca ministar Krstičević i general Šundov pridružili su se pripadnicima HRM-a i pod vodstvom alpinista Stipe Božića osvojili su najviši vrh Mosora – Veliki Kabel. U rujnu su djelatnici Ministarstva obrane proveli hodnju na SRC “Jarun” u Zagrebu, a prošle godine pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje sa skijašem Ivicom Kostelićem proveli su osmodnevnu ekspedicijsku hodnju također Velebitu.

Foto: MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Prosvjed podrške žrtvama seksualnog nasilja: Nekažnjavanje zločina je zločin

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Više tisuća građana okupilo se u subotu na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava na prosvjedu “Pravda za djevojčice” organiziranom u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu, a s kojeg je poručeno da je nekažnjavanje zločina – zločin.

Povod za prosvjed bio je slučaj silovanja maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

Mirni prosvjedi u 15 hrvatskih gradova

Osim u Zagrebu gdje se po procjeni organizatora okupilo oko 7.000 građana, mirni prosvjedi održavaju se u 15-stak  hrvatskih gradova, među kojima i u Zadru, Splitu, Rijeci, Puli i Osijeku.

Prosvjednici su na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava nosili transparente na kojima su bile ispisane poruke poput: “Dosta mi je ličkog rukovanja i dalmatinskog milovanja”, “Logo konoplje=zločin, grupno silovanje=krivo je more, “Nema opravdanja”, ” Odgovor je otpor”, “Niste same”, “Institucije koje štite zlostavljače su zlostavljačke”, “Ljute smo”, “Ona je netko, a ne nečija”, “Bez pristanka=silovanje”, “Ni pokorne ni pokorene”, “Vicevi o silovanju nisu smiješni”.

Organizatori prosvjeda – Platforma za reproduktivna prava, Inicijativa #spasime, Ženska soba – Centar za seksualna prava i Zaklada Solidarna od nadležnih institucija zahtijevaju hitno djelovanje radi zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja. Od ministra pravosuđa traže da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog i nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

Od Državnog odvjetništva traže da hitno premjesti sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud, kako bi se spriječili mogući utjecaji interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

Traže da policija, centar za socijalnu skrb i sud odmah poduzmu sve radi zaštite dostojanstva i privatnosti žrtve u odnosu na lokalnu okolinu i medije, pružanje psihosocijalne podrške i provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

Naposljetku, traži se hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Iz udruga koje su organizirale prosvjed pozvali su građane suzdrže od napada na suce i osumnjičenike koji izlaze iz demokratskih i civilizacijskih okvira.

Karmelić: Imamo društvo kao slučaj i zato ga moramo mijenjati 

“Ovdje smo jer je sustav ponovno iznevjerio jednu od nas. Slučaj iz Zadra koji nas je sve zgrozio jasno pokazuje strukturnu i institucionalnu prirodu nasilja prema ženama, bezobzirnost nasilnika koja je veća što je njihova društvena, ekonomska i politička moć veća. Nažalost, ovaj slučaj samo je jedan u moru ovakvih”, kazala je Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivna prava.

Istaknula je da je takva mračna i nasilna stvarnost rezultat nepostojanja sustavnog programa prevencije, izostanka podrške žrtvama i neadekvatne sankcija za nasilnike.

“Institucije i mi kao društvo smo zakazali”, naglasila je, dodavši da društvo neravnopravno odgaja djevojčice i dječake, izostaju stručni i znanstveno utemeljeni edukativni programi, podrška žrtvama, a institucije štite nasilnike i same sudjeluju u nasilju.

“Mi nemamo jedan slučaj niti slučajeve nego društvo kao slučaj i zato moramo mijenjati društvo”, poručila je Karmelić, upitavši kada ćemo konačno govoriti o nasilju prema ženama prestati govoriti samo onda kada naslovnice ispune tragični slučajevi.

Na svako prijavljeno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih

Navela je da na svako prijavljeno nasilje dolazi 15 do 20 neprijavljenih, jer se žrtve boje govoriti o onome što su doživjele i ne vjeruju institucijama koje su ih trebale zaštititi. Naše sudstvo je po neovisnosti 126. u svijetu, a u sudskim procesima pogoduje se interesnim skupinama, dodala je.

“Jer ne žele i ne trebaju odgovarati na pitanja što su nosile, koliko su popile i zašto nisu pazile. Prestanimo preispitivati žrtve i dodatno ih traumatizirati. Ne možemo izmišljati opravdanja za seksualno nasilje jer nasilje nema opravdanja”, poručila je Karmelić, što je izazvalo pljesak brojnih okupljenih građana te glasne zvukove bubnjeva i zvukovima paljenja motora bajkera s pozornice.

Ivan Blažević iz zaklade Solidarna kazao je da njegova definicija frajera u ovoj zemlji jednostavno ne prolazi. “U ovoj zemlji frajeri drže visoke političke funkcije, upravljaju regijama i tuku svoje žene, najveći lopovi ispijaju kave s nedodirljivim sucima, ratni zločinci i huškači postaju cijenjeni saborski zastupnici,  nasilnici svečano otvaraju škole, a djeca frajera postaju frajeri tako da nekažnjeno gaze pješake, tuku novinare i imaju vlastiti hotel prije navršene 30-te”, kazao je.

Ova zemlja treba muškarce, a oni za razliku od frajera svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost

Poručio je da ova zemlja treba muškarce, a oni “za razliku od frajera, svojoj djeci pružaju ljubav i nježnost, dječacima kažu da smiju plakati, a djevojčicama ponavljaju da budu snažne i svoje”.

Djeca muškaraca vide kako oni vole i poštuju svoje žene, mijenjaju pelene, kuhaju ručak i zajednički donose važne odluke te vide da im otac zaplače uz tužan film ili pjesmu. Molim vas da obećamo da nikad nećemo počiniti, prešutjeti i opravdavati muško nasilje nad ženama, odnosno nasilje uopće. Jer onaj koji zlostavlja žene i slabije od sebe je slabić, onaj koji šuti o nasilju je kukavica, a onaj koji nalazi opravdanja – papak. Nemojmo biti to već budimo ljudi”, poručio je.

S pozornice su organizatori žrtvama poručili da nisu krive niti odgovorne te da nitko ne zaslužuje nasilje i nije odgovoran za postupke druge osobe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari