Connect with us

Dan sjećanja na ubijenu djecu u Vitezu

Published

on

Vitežani danas obilježavaju još jednu tužnu, 21. po redu obljetnicu stradanja osmero djece u naselju Podgradina tijekom proteklog rata.

Tog dana, 10. lipnja 1993, oko 20 sati i 45 minuta doletjela je navođena granata s položaja Armije RBiH, kalibra 120 mm, i pala dva metra od 14-ero djece u igri. Na licu mjesta poginulo je petero djece, a troje je preminulo u bolnici.

Ostalih šestero djece je ranjeno. Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Video snimak tog stravičnog događaja, zbog brutalnosti, nije htjela objaviti nijedna inozemna TV mreža, a u Vitezu je bio stacioniran i BBC.

Na obljetnicu jednog od najtužnijih dana u povijesti Viteza članovi obitelji poginule djece, prijatelji, sumještani, kao i predstavnici udruga proisteklih iz domovinskog rata i predstavnici izvršno-političke vlasti će položiti vijence i upaliti svijeće. Cvijeće će položiti i predstavnici ekipa koje sudjeluju na košarkaškom turniru u Vitezu, a koji se igra u znak na osmero poginule djece.

U 18,00 sati na spomen obilježju “Osmica” bit će služene sveta misa za poginulu djecu, a Vitežani se uvijek s tugom sjećaju dana kada je od samo jedne minobacačke granate, ispaljene s položaja Armije RBiH, u naselju Podgradina poginulo osmero djece: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njezin brat Velimir Grebenar (1981.).

Za ovaj teški zločin nad nedužnom djecom do danas nitko nije procesuiran, niti je odgovarao.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari