Connect with us

Povijesnice

Dan za pamćenje: 10. rujna 1994. – Papa Ivan Pavao II u Hrvatskoj

Objavljeno

on

Bio je to dan za pamćenje: 10. rujna 1994. papa Ivan Pavao Drugi, stupivši u Zagrebu na hrvatsko tlo, poljubio je hrvatsku zemlju.

Uz golemo mnoštvo naroda papu su dočekali zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić i predsjednik Republike doktor Franjo Tuđman. Cijela je Hrvatska svečano i s radosnim uzbuđenjem pozdravila prvog poglavara Katoličke crkve u povijesti koji je službeno, u vjerskom i državničkom posjetu, pohodio našu zemlju.

Tog predvečerja put od zračne luke do zagrebačke Prvostolnice pretvorio se u veličanstvenu dobrodošlicu mnoštva vjernika koji su izražavali svoje poštovanje Svetom Ocu i trajnu privrženost Katoličkoj crkvi. I to ne bez razloga!

U dramatičnim okolnostima velikosrpske agresije Ivan Pavao Drugi prvi je zatražio “poštivanje prava legitimnih težnji hrvatskoga naroda” za slobodom. Dok su grmljeli topovi, snagom svoga visokog moralnog autoriteta, stalno je upozoravao međunarodnu zajednicu da oružano nasilje nad Hrvatskom “obeščašćuje Europu i svijet”.

U danima najvećih hrvatskih kušnji dva je puta primio predsjednika Tuđmana. Osobito je značajan bio njihov susret u listopadu 1991. kada je Vatikan obećao da će poraditi na tome “da se postigne konsenzus što većeg broja, zemalja oko priznanja Republike Hrvatske.” Ostaje povijesno zapažena činjenica da je Sveta Stolica dva dana prije Europske zajednice priznala hrvatsku državnu samostalnost.

Nedugo poslije s Hrvatskom je uspostavila diplomatske odnose. U svemu je bio neprocjenjiv doprinos pape Ivana Pavla Drugog kojem se hrvatski narod odužio nezaboravnim dočekom, to većim što se slavila 900-ta obljetnica utemeljenja zagrebačke biskupije.

Idućeg dana na zagrebačkom je Hipodromu održano veliko euharistijsko slavlje u nazočnosti milijun vjernika, pedeset biskupa i 1500 svećenika. Papa je svoju zapaženu propovijed održao na hrvatskome jeziku, zahvalivši na kraju na “veličanstvenom susretu” u Zagrebu.

Svoju veliku privrženost Hrvatskoj Ivan Pavao Drugi pokazao je još dva puta posjetivši je 1998. i 2003. godine. (HRT)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR