Pratite nas

Dan žalosti u FBiH u znak sjećanja na prijedorske žrtve

Objavljeno

na

Federalna vlada je donijela Odluku o proglašenju 20. srpnja 2014. godine Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine u znak sjećanja na žrtve u prijedorskoj općini.

logor-manjacaDanas bit će obavljena kolektivna dženaza i sahrana 284 ubijena Prijedorčanina čiji su posmrtni ostaci ekshumirani prvenstveno iz masovne grobnice Tomašica.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Po podacima stradalničkih organizacija, na području Prijedora je za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine ubijeno ili nestalo 5.209 građana od čega je najveći broj Bošnjaka. Srpske vlasti su otvorile i tri logora, Omarska, Keraterm i Trnoplje, u kojima su u iznimno nehumanim uvjetima bili držani zarobljeni Hrvati i Bošnjaci, od kojih je veliki broj ubijen i zlostavljan. Zbog toga je pred međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i pred domaćim sudovima izrečeno više presuda.

Za zločine u Prijedoru te u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje bivši visoki srpski dužnosnici Milomir Stakić i Radoslav Brđanin su osuđeni na 40, odnosno 32 godine zatvora. Ukupno je pred Haaškim sudom osuđeno šest srpskih dužnosnika i stražara u logorima, a pred Sudom BiH do sada su izrečene višegodišnje kazne zatvora za šestoricu bivših pripadnika srpskih vojnih postrojbi.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Golemi požar kod Sydneya ne može se ugasiti

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Reuters

Golemi požar koji gori u blizini Sydneya trenutačno se ne može ugasiti, upozoravaju vatrogasci koji se diljem Australije bore s vatrenom stihijom.

Požar gori na oko 300 tisuća hektara i samo je jedan sat vožnje udaljen od najmnogoljudnijeg australskog grada. Njegov dim uzrokovao je rast zdravstvenih problema.

Stanovnicima koji ne mogu obraniti svoju imovinu od vatre poručeno je da odmah napuste svoje domove. Procjenjuje se da bi Sydney mogao biti obavijen dimom još tjednima, ako ne i mjesecima.

Foto: Reuters

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Ivkošić: Kad Škoro ‘vrati narodu Hrvatsku’, svi ćemo pjevati

Objavljeno

na

Objavio

Bože, što će nam biti lijepo kad Miroslav Škoro bude predsjednik! Na referendumima koje će pokrenuti odlučit ćemo o svom životu, povećat ćemo si plaće, nećemo više raditi nedjeljom.

Škori će se kao predsjedniku države proširiti ovlasti, a on će s tako velikom moći “vratiti narodu Hrvatsku”, to jest nama, kako danas reče razdraganim Zaprešićanima. Kao i on, imat ćemo dionice u tvrtkama, brati dividende i bogatiti se i samo bogatiti.

Onda će nas sve predsjednik poslati u pjevačku školu pa ćemo pjevati lijepo kao i on, sami ćemo sebi priređivati koncerte, jedni ćemo drugima biti mili i pjevati “Milo moje” dok će se od zavisti izjedati oni koji sada vode najveću stranku i koji su “izdali HDZ i hadezeovce”.

O, srećo naša, gdje si prije bio!? Zašto nas davno nisi poveo, zašto si dopustio da narod izdan od svoga vodstva godinama živi u nevoljama, osiromašuje i iseljava se iz zemlje?

Zašto nas nisi poveo čim nam je prije trideset godina zaprijetila opasnost od braće iz susjedstva pa da ih sredimo u dva dana i stvorimo svoju državu?

Ali razumijemo te, imao si ti plemenitijih nakana, dok je ovdje bilo klanje, ti si otišao u Ameriku i tamo u ljubavnim zanosima širio bratstvo i jedinstvo, komentirao je Milan Ivkošić / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari