Connect with us

Dan žalosti u FBiH u znak sjećanja na prijedorske žrtve

Objavljeno

on

Federalna vlada je donijela Odluku o proglašenju 20. srpnja 2014. godine Danom žalosti u Federaciji Bosne i Hercegovine u znak sjećanja na žrtve u prijedorskoj općini.

logor-manjacaDanas bit će obavljena kolektivna dženaza i sahrana 284 ubijena Prijedorčanina čiji su posmrtni ostaci ekshumirani prvenstveno iz masovne grobnice Tomašica.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH dužne su prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Po podacima stradalničkih organizacija, na području Prijedora je za vrijeme rata od 1992. do 1995. godine ubijeno ili nestalo 5.209 građana od čega je najveći broj Bošnjaka. Srpske vlasti su otvorile i tri logora, Omarska, Keraterm i Trnoplje, u kojima su u iznimno nehumanim uvjetima bili držani zarobljeni Hrvati i Bošnjaci, od kojih je veliki broj ubijen i zlostavljan. Zbog toga je pred međunarodnim kaznenim sudom u Haagu i pred domaćim sudovima izrečeno više presuda.

Za zločine u Prijedoru te u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje bivši visoki srpski dužnosnici Milomir Stakić i Radoslav Brđanin su osuđeni na 40, odnosno 32 godine zatvora. Ukupno je pred Haaškim sudom osuđeno šest srpskih dužnosnika i stražara u logorima, a pred Sudom BiH do sada su izrečene višegodišnje kazne zatvora za šestoricu bivših pripadnika srpskih vojnih postrojbi.

Kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari