Pratite nas

Herceg Bosna

Dan žrtava totalitarnih režima

Objavljeno

na

ivo lucic drDokle god ne budemo imali jasan odnos prema totalitarizmima, teško da ćemo moći izaći iz ovih granica koje smo sami postavili

Dan žrtava totalitarnih režima, koji se obilježava se 23. kolovoza, dan je koji nas podsjeća, uvjetno rečeno, na nečistu savjest, kazao je za narod.hr viši znanstveni suradnik Hrvatskoga instituta za povijest Ivo Lučić.

“Imamo naroda koji su imali tu tragediju da su živjeli u jednom totalitarnom sustavu, a mi smo živjeli u dva totalitarna sustava i nismo to onda osvjestili. Nismo ni do kraja u stanju prihvatiti tu vrstu spoznaje te na taj način odrediti se prema oba ta totalitarizma”, istaknuo je Lučić.

Lučić je rekao kako u Hrvatskoj objektivno gledajući gotovo da nema društveno relevantne osobe koja bi na bilo koji način pokušavala opravdati ili eventualno rehabilitirati nacionalističko fašistički totalitarizam ustaškog tipa, dok s druge strane komunistički totalitarizam se itekako žilavo drži i pravda te se pokušava interpretirati kao neka vrsta demokracije.

Komunistički totalitarizam najčešće se pravda kroz formu kako nam je svima nekad bilo bolje, kazao je Lučić naglasivši da se pritom zaboravlja kako je samo nekima bilo bolje, odnosno onima koji su bili na vlasti ili uz vlast.

“Mnogi drugi, koji nisu bili na vlasti ili uz vlast, robijali su po tamnicama ili su čak bili izloženi nekoj vrsti vanjskog gulaga”, komentirao je Lučić te dodao kako su bili izolirani iz društva bez ikakve šanse da nešto postignu u životu.

“Zbog svega toga i zbog političke upotrebe tog tobožnjeg antifašizma i demokratskog socijalizma s ljudskim licem, mi danas nemamo jasan odnos i stav prema jednom i drugom totalitarizmu”, istaknuo je Lučić.

Lučić smatra da dokle god ne budemo imali jasan odnos i stav prema totalitarizmima, teško da ćemo moći izaći iz ovih svojih granica koje smo sami nametnuli i postavili.

“Bez istine ima budućnosti, no ona je loša, nije perspektivna, zaključio je Lučić te pojasnio kako imamo društvo koje onda tavori, koje nije u stanju savladati svoje unutarnje proturječnosti i krize, pa ni ove gospodarstke, koje su dio opće krize.

 narod.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna

Objavljeno

na

Objavio

U Grudama je 18. studenoga 1991. godine uspostavljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, sa sjedištem u Mostaru. U njen sastav ušlo je 30 općina: Jajce, Kreševo, Busovača, Vitez, Novi Travnik, Travnik, Kiseljak, Fojnica, Dobretići, Kakanj, Vareš, Kotor Varoš, Tomislavgrad, Livno, Kupres, Bugojno, Gornji Vakuf, Prozor, Konjic, Jablanica, Posušje, Mostar, Široki Brijeg, Grude, Ljubuški, Čitluk, Čapljina, Neum, Stolac i Ravno.

U Odluci o uspostavi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne je naglašeno da će Hrvatska zajednica Herceg-Bosna poštovati demokratski izabranu vlast Republike Bosne i Hercegovine sve dok postoji državna nezavisnost Bosne i Hercegovine u odnosu na bivšu ili svaku drugu Jugoslaviju.

Stvaranje obrambene zajednice dobilo je potporu i iz Republike Hrvatske ponajprije zbog teške i neizvjesne situacije u kojoj se ona tada nalazila. Taj dan pao je Vukovar i došlo je do teškog stradanja hrvatskog naroda u istočnoj Slavoniji. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna zamišljena je kao privremeno tijelo vlasti u funkciji obrane onih dijelova Bosne i Hercegovine gdje su Hrvati bili u većini ili su barem činili značajan udio stanovništva.

Osnivači Herceg Bosne vjerovali su da će uz pomoć Muslimana uspjeti obraniti te prostore. Predsjednik Herceg-Bosne Mate Boban je na pitanje razloga formiranja Herceg Bosne odgovorio je: „Bosna ponosna prestala je biti ponosna. Njenim cestama, željeznicom, eterom njenim – kruži zlo. Ona je okupirana. Hrvatski narod, ponosan narod, morao je učiniti nešto da u tome ne sudjeluje, da dadne do znanja da to ne želi.”

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena žrtva Vukovara u BiH i 26. obljetnica Herceg Bosne

Objavljeno

na

Objavio

U središtima većinskih hrvatskih općina u Bosni i Hercegovini u petak su upaljenje svijeće i služene mise za Vukovar i druge hrvatske žrtve u BiH i Hrvatskoj, te je istaknuto kako je uspostavom Hrvatske zajednice Herceg Bosne istoga dana kada je i pao hrvatski grad heroj osigurana opstojnost Hrvata u toj zemlji.

U mostarskoj Vukovarskoj ulici, te na prozorima brojnih stanova i kuća u petak su zapaljene svijeće, a vjernici su se nakon misa u tome gradu okupili na prigodnoj molitvi pred spomen obilježjem. I u drugim općinama zapaljene su svijeće složene u obliku slova grada Vukovara.

Zamjenik predsjednika Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bariša Čolak je govoreći povodom 26. godišnjice utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne istaknuo kako su tu odluku 18. studenog 1991. Hrvati u BiH donijeli poučeni padom Vukovara.

Rekao je kako Hrvati u BiH očekuju da drugostupanjska presuda šestorici dužnosnika Herceg Bosne bude oslobađajuća budući su se u ratu branili od agresije.

“Mi smo uvjereni da će ta presuda biti bitno drukčija u odnosu na prvostupanjsku. Naravno da mi očekujemo oslobađajuću presudu jer nije bilo nikakvog udruženog zločinačkog pothvata niti smo mi sudjelovali u takvom nečemu”, rekao je Čolak. Dodao je kako Haški sud nije utemeljen kako bi sudio narodima i državama, nego da bi sudio pojedincima koji su počinili ratne zločine.

U Grudama su 18. studenog 1991. predstavnici 30 općina u kojima su Hrvati činili većinu ili znatan broj utemeljili Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu kako bi se obranili pred predstojećom srpskom agresijom na BiH.

U kolovozu 1993. je utemeljena Hrvatska republika HercegBosna kao hrvatska federalna jedinica kao pokušaj rješavanja hrvatskoga pitanja u BiH. Herceg-Bosna je prestala postojati u veljači 1994. nakon što je potpisan Washingtonski sporazum kojim je uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH.

Zbog promjena toga sporazuma na štetu Hrvata, njihove političke stranke stalno inzistiraju na izmjenama ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati u BiH ostvarili jednakopravnost sa Srbima i Bošnjacima.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari