Connect with us

Herceg Bosna

Dan žrtava totalitarnih režima

Objavljeno

on

ivo lucic drDokle god ne budemo imali jasan odnos prema totalitarizmima, teško da ćemo moći izaći iz ovih granica koje smo sami postavili

Dan žrtava totalitarnih režima, koji se obilježava se 23. kolovoza, dan je koji nas podsjeća, uvjetno rečeno, na nečistu savjest, kazao je za narod.hr viši znanstveni suradnik Hrvatskoga instituta za povijest Ivo Lučić.

“Imamo naroda koji su imali tu tragediju da su živjeli u jednom totalitarnom sustavu, a mi smo živjeli u dva totalitarna sustava i nismo to onda osvjestili. Nismo ni do kraja u stanju prihvatiti tu vrstu spoznaje te na taj način odrediti se prema oba ta totalitarizma”, istaknuo je Lučić.

Lučić je rekao kako u Hrvatskoj objektivno gledajući gotovo da nema društveno relevantne osobe koja bi na bilo koji način pokušavala opravdati ili eventualno rehabilitirati nacionalističko fašistički totalitarizam ustaškog tipa, dok s druge strane komunistički totalitarizam se itekako žilavo drži i pravda te se pokušava interpretirati kao neka vrsta demokracije.

Komunistički totalitarizam najčešće se pravda kroz formu kako nam je svima nekad bilo bolje, kazao je Lučić naglasivši da se pritom zaboravlja kako je samo nekima bilo bolje, odnosno onima koji su bili na vlasti ili uz vlast.

“Mnogi drugi, koji nisu bili na vlasti ili uz vlast, robijali su po tamnicama ili su čak bili izloženi nekoj vrsti vanjskog gulaga”, komentirao je Lučić te dodao kako su bili izolirani iz društva bez ikakve šanse da nešto postignu u životu.

“Zbog svega toga i zbog političke upotrebe tog tobožnjeg antifašizma i demokratskog socijalizma s ljudskim licem, mi danas nemamo jasan odnos i stav prema jednom i drugom totalitarizmu”, istaknuo je Lučić.

Lučić smatra da dokle god ne budemo imali jasan odnos i stav prema totalitarizmima, teško da ćemo moći izaći iz ovih svojih granica koje smo sami nametnuli i postavili.

“Bez istine ima budućnosti, no ona je loša, nije perspektivna, zaključio je Lučić te pojasnio kako imamo društvo koje onda tavori, koje nije u stanju savladati svoje unutarnje proturječnosti i krize, pa ni ove gospodarstke, koje su dio opće krize.

 narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari