Danas BiH i Federacija dobivaju nove vlade?

2

Zastupnički dom Parlamenta FBiH danas bi trebao potvrditi izbor nove entitetske Vlade, a odmah potom bi oba doma entitetskog Parlamenta trebala usvojiti ovogodišnji proračun FBiH koji bi formalno utvrdila novoizabrana Vlada. Doznajemo da je prva sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana za podne, druga u 14 sati, i Doma naroda u 16 sati. Tako bi trebalo biti, a hoće li, ovisi o stavu DF-a koji inzistira da se istovremeno s federalnom Vladom potvrdi i Vijeće ministara.

Međutim, Večernji List iz pouzdanih izvora doznaje kako je jučer u kasnim poslijepodnevnim satima zakazana preliminarno sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH oko imenovanja Vijeća ministara BiH.

Kolegij Zastupničkog doma se dogovorio i zakazao preliminarno sjednicu. Ovim su stvoreni svi preduvjeti da država i Federacija danas dobiju nove vlade. Predsjednik FBiH Marinko Čavara podsjeća da potvrda imenovanja Vijeća ministara ovisi o provjeri kandidata od SIPA-e. Sama činjenica da se zbog zadovoljenja nacionalne zastupljenosti predlaže novi doministar prometa i veza, vjerojatno će produžiti provjere u SIPA-i. No, doznajemo i kako su jučer sve provjere privedene kraju, te da bi odgovor iz SIPA-e trebao stići danas u ranim jutarnjim satima.

A provjera za novog doministra mogla bi biti urađena naknadno. Ako se sve navedeno posloži, danas će biti imenovana nova Vlada FBiH i novo Vijeće ministara BiH. – Ne vidim ni jedan razlog da mi ne imenujemo, a Zastupnički dom Parlamenta FBiH potvrdi novu entitetsku Vladu. Stečeni su svi uvjeti za to. U ovom trenutku nije prihvatljivo da Parlament FBiH usvoji proračun koji je predložila Vlada koja nema nikakav legitimitet. Znamo u kojem sastavu je Vlada utvrdila prijedlog proračuna. Nekoliko ministara i ne dolazi na sjednice, nekoliko ih je razriješeno i slobodno se može reći da ta Vlada nema nimalo legitimiteta. Nije ga imala ni prije izbora, ali ovo sada je samo dodatno devalviralo njenu poziciju, zaključuje Čavara.

Da će danas, biti potvrđena nova federalna Vlada, uvjeren je kandidat za premijera Fadil Novalić. On je jučer potpisao imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne skrbi, odnosno kandidata iz reda ostalih, što je nedostajalo da bi konstituiranje nove Vlade FBiH bilo ustavno. Ako se imenovanje danas potvrdi, doznajemo da bi već za nekoliko dana mogla biti sazvana prva radna sjednica na kojoj bi se ministri izjasnili oko revizije branitelja i poništenja imenovanja u javnim poduzećima koje je u tehničkom mandatu nametnula Vlada.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

  • Alan B’Stard

    Ako ne danas, onda sigurno sljedećeg utorka!?

  • HRSmoock

    Znaš onaj kad žena zvrnda mužu: “šta god da ti tražim da uradiš,
    vičeš sutra. Hajde jednom malo promjeni ploču. Kad ćeš podmazati varta da ne škripe?
    -Sledeće nedelje.”