Connect with us

Gost Kolumne

Danas državni simbol, sutra turistička atrakcija?

Objavljeno

on

Sadržaj nove „kajgane“ su dvije objave. Jednu, prije spajanja Pelješkog mosta, je na svom Fejsovom profilu objavio FB prijatelj DD. DD je napisao gorku, bodljikavu šalu s dubljom političkom konotacijom „ Hoće li Želja Komšić biti na otvaranju Pelješkog mosta? Za eventualno neupućene, Željko Komšić je hrvatski član Predsjedništva BiH, koja se permanentno protivi izgradnji Peleškog mosta.

Druga je objavljena u subotnjem Večernjem listu poslije spajanja Pelješkog mosta. Večernjak je razgovarao s dr. Erhardom Busekom, bivšim austrijskim potkancelarom, te posebnim koordinatorom Pakta stabilnosti EU za Jugoistočnu Europu, aktualnim predsjednikom Austrijskog instituta za Podunavlje i Srednju Europu. Upućenom čovjekom, moja je ocjena, koji zna problematiku nardoski rečeno – iz prve ruke. Stav dr. Buseka Večernjak je naglasio u naslovu: „JUGOISTOK EUROPE MORA U PAKETU BRZO U EU, NE SMIJE SE PREPUSTITI RUSIMA, KINEZIMA, TURCIMA“. Zadržat ću se samo na naslovu, a koga zanima sadržaj neka kupi VL ili progugla.

Zajednički nazivnik obje objave, i one na Fejsu, i one u Večernjaku, a to je uloga novospojenog mosta i posljedica, natjerao me je na razmišljanje. Za izgradnju mosta bio sam odmah čim se počela spominjati, pisao s oduševljenjem o tomu prije sedam, osam godina. Nikako nisam mogao prihvatiti dišpetozni odnos sa BiH strane, jer se problem, pa i spor, ako hoćete, mogao sporazumno riješiti jednom atraktivnom petljom u Neumu, koja bi razgranala promet i prema BiH i prema Dubrovniku i prema Splitu. Sve je poznato i ne treba ponavljati. Ali…

Čitajući post DD na FB, gdje je spomenuti dišpet vidljiv iz jedne jedine rečenice, počeo sam razmišljati o zapadnobalkanskim problemima, integracijama, sporovima, zadovoljavanjima različitih interesa oko tog područja gdje se „gladne mace“ , i domaće, a pogotovo strane, tigraste, pumaste, jaguarske vrte oko vruće kaše da bi omastile brk. Očekuje se dugo i mukotrpno pregovaranje s EU koja se bavi vlastitim problemima. A primanje novih članica nije prioritet. Ali ne žmiri na „mačje kretanje“ i apetite. Ali i da je, razmišljam, moguće za te države ranije ući u EU.

Stoga sam objavu DD komentirao:

Antun Drndelić: Danas državni simbol, a sutra, ulaskom BiH u EU, turistička atrakcija za one turiste koji imaju vremena za “oko kere” do Dubrovnika i dalje u Albaniju ili Grčku?

FB prijatelj Željko Matić odgovorio mi je: malo sutra za 25 godina možda….. Logičnije je bilo kupiti Neum…
Ja odgovorio Željku Matiću: Tko još proživi 26 godina, znat će

FB prijatelj Mijo Faust Perica piše: Srbija i BiH-a nikad neće biti u EU, dragi moj Dran..jer da je Srbija to htjela i njihov kondomij (pola okupirane hrvatske provincije)..a jojjj..davno bi oni bili prije tzv. RH – članicom.. pozz mfp!

Odgovaram Miji: Antun Drndelić.. polahke Mijo…

Komentar Antun Drndelić

A Mijo se neda. Mijo Faust Perica Antun Drndelić: @ do kada polako..dragi naš? Nama je konec delo krasi ..a ono iza nas? MFP!
Iz ovog citiranog razgovora zanimljiva sadržaja i razmjene raznih mišljenja vidi se kako i koliko znamo o onome što ne znamo i što je vrlo teško znati. Isto tako kao i političke interese koje se vrlo vješto prikriva

Tijek događaja i događanja predviđa i svom intervjuu u Večernjaku dr. Erhard Busek, pa stoga naslov intervjua, koji smo citirali, treba vrlo pozorno pročitati.

Danas se, u današnjoj realnosti, teško može očekivati skori ulazak BiH i u prijam u EU. Ali… Ne bi trebalo zanemariti i zaboraviti, brži od očekivanog, prijam Bugarske i Rumunjske, što bi bilo teško, gotovo nemoguće, realizirati s Putinovom Rusijom danas. Pa je, pod žurno, gotovo pod svaku cijenu, realizirano kao ojačavanje i konsolidiranje desnog boka EU. I NATO. Ostalo gombanje s europraksom se s tim i u tim zemljama razvlači i dan danas, iako su primljene dobar broj godina prije nas.

Izgradnju Pelješkog mosta financirala je u većem dijelu EU. Što znači da je postojao interes, bez obzira, ali i uz šarm naše briselske rukovodeće garniture. Najnovija zapadnobalkanska zajednica Albanije, Makedonije i Srbije ne formulira se i ne formira bez utjecaja EU kao navikavanje i vježbanje država nenaviknutih na europsko ponašanje i djelovanje na europskim načelima. Zasad BiH nije među njima, ali sigurno će uskočiti na prvi mig. I nakon nekoliko vježbenih godina, evo cijele te nove konfiguracije u EU. Bez granica. A Neum postaje europski prolazan. Kao prirodno i prometno najbrži put

Most u svakom slučaju postaje, i ovako i onako, turistička atrakcija par exellence, a Pelješanci i Korčulanci, da o ostalima iz blizine Dubrovnika ne govorimo, misleći na Ston, trebaju dati sve od sebe i učiniti to atraktivno područje zanimljivim turistima u svakom slučaju, a pogotovo ako Neum prije ili kasnije, jednog dana a moguće i ranije, kao relikt prošlosti postane prometno propustan.

I još nešto. Prije sedam, osam godina predložio sam javnosti ideju „Barišica“, kojom bi se mostovima i trajektima spojilo naše otoke u otočni arhipelag – DRAGULJI EUROPSKOG JUGA. Iako na to nitko nije „trznuo“, a radilo se o tomu da RH daje u koncesiju izabrane otoke, a izgradnju slobodne infrastrukture vode hrvatski planeri i izvođači, da svi poslovi budu u hrvatskim rukama. Zašto , samo Bog zna, a mnogi ne znaju. Ali naš otočni arhipelag, u kojem bi svaka članica EU uredila jedan otok na njegovu slobodnom dijelu svojim karakteristikama, bio svjetska turistička atrakcija. Da se nova otočna magistrala ni ne spominje. A mi nemamo „sređene“ ni zemljišne knjige…

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR