Pratite nas

Događaji

Danas je “Nacionalni dan bez cigarete”

Objavljeno

na

U velikom broju zemalja danas se obilježava “Nacionalni dan bez cigarete”, tijekom koga se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”, kolateralnim žrtvama pušača.

[ad id=”68099″]

Službeni podaci govore da duhanski dim godišnje ubije pet milijuna ljudi u svijetu, te još još 600.000 njih čiji je jedini grijeh bio taj što su bili blizu onih koji puše.

Jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta je rat protiv duhanskog dima. Vode ga vojske nepušača, a saveznici su im čak i pušači. Američka agencija za zaštitu životne sredine svrstala je duhanski dim u “klasu A” kao “humanog kancerogena”, za koji ne postoji minimalna sigurna doza kojoj čovjek može biti izložen.

Usprkos tome, skoro je nemoguće suprotstaviti mu se. U osnovi pušačke ovisnosti stoji glad za nikotinom. Iako je nikotin samo jedan od preko 4.000 kemikalija pronađenih u dimu cigarete, on na ljudski mozak djeluje kao droga. Apsorbira se kroz kožu i sluzokožu, a do mozga stiže u roku od 10 sekundi nakon uvlačenja.

“Rat” protiv pušenja u BiH

Udruženje “Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI) obratit će se danas javnosti u Sarajevu povodom obilježavanja Dana bez cigareta, priopćeno je iz ovog udruženja.

Na konferenciji će govoriti Koordinator za kontrolu duhana pri Federalnom ministrastvu zdravstva Aida Ramić-Čatak, Dekanesa Fakulteta Zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Dijana Avdić, Specijalista higijene – zdravstvene ekologije Senada Hadžijusufović, Koordinator projekta “Smanjenja faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini” koji realizira Ured Svjetske Banke Darko Paranos i Programska direktorica PROI-a Uliana Bakh.

Skup će biti otvoren snimkom sa izjavom jednog od osnivača Dana bez cigarete Miroslava Jerinića.

Tijekom konferencije PROI će predstaviti prvu veliku javnu kampanju u BiH, koja adresira problem upotrebe duhanskih proizvoda i posrednog pušenja pod nazivom “Smeta Mi”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Video – Bojna Čavoglave – Pogledajte kako je bilo u Širokom Brijegu na koncertu Thompsona

Objavljeno

na

Objavio

Marko Perković Thompson održao je u četvrtak koncert u središtu Širokog Brijega. Njegov koncert održan je u sklopu obilježavanja manifestacije Dana Širokog Brijega te blagdana Velike Gospe. U njegovom koncertu uz strare i nove hitove uživao je ogroman broj obožavatelja iz čitave Hercegovine.

Bojna Čavoglave

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole,
Stala braća da obrane naše domove.

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,
Baci bombu, goni bandu preko izvora!

Korak naprijed, puška gotov s’, uz pjesmu svi,
Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.

Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,
Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:
Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,
Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Fra Ante Čovo: Ne dopustite da mediji odgajaju vašu djecu

Objavljeno

na

Objavio

Gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo u četvrtak je poručio roditeljima da ne dopuste medijima i ustanovama da odgajaju njihovu djecu, te da ne daju kršćanski, ljudski odgoj nikome iz svojih ruku, a mladima je poručio da zbog materijalizma ne odlaze iz Hrvatske.

“Ne dopustite da moderne tehnologije, mediji, pa ni obrazovne ustanove odgajaju vašu djecu jer će nad njima zatvoriti nebo. Imat ćete možda poslušnike, imat ćete možda intelektualce, ali nećete imati cjelokupne osobnosti. Zato ne dajte kršćanskoga, ljudskog odgoja nikome iz svojih ruku”, istaknuo je fra Ante Čovo obraćajući se nazočnima ns kraju središnjega misnog slavlja na blagdan Velike  Gospe.

Mladima je poručio da ne odlaze iz  Hrvatske radi materijalizma, te da ih je Bog, udjeljujući im darove, postavio u Hrvatskoj.

“Bog Vam je udijelio tolike darove, sposobnosti, talente i postavio vas ne u Irsku, Švedsku i Njemačku nego u Hrvatsku. I vi odlaskom iz Hrvatske  zatvarate nebo  jer osiromašujte Lijepu našu svojim darovima i svojim sposobnostima. Nemojte dopustiti da vas  materijalizam odvede daleko od Lijepe naše, da vam kupi jednosmjernu kartu  i onda dođete ovdje natrag i onda kažete – ovdje nema  sposobnih, ovdje nema vrijednih, ovdje se ne isplati živjeti,” rekao je fra Ante Čovo. Mladima je poručio i kako nema ljepšega života, ugodnijega i duhovnijeg života od Hrvatske.

“Ostanite gdje vas je Bog zasadio,” istaknuo je gvardijan svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo i pozvao političare, medije, znanstvene  i kulturne ustanove da, kako se izrazio, “ne zatvaraju nebo nad hrvatskim čovjekom”.

“Molim sve one koji u Hrvatskoj imaju lokalnu, izvršnu, zakonodavnu vlast  da vode računa o svakome čovjeku i da ova zemlja koja je tako lijepa i dobra, koja je bogata umom i srcem, bude jednaka i pravedna za sve,” rekao je fra Ante Čovo obraćajući se nazočnim  na središnjoj misi na blagdan Velike Gospe.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari