Connect with us

Vijesti

Danas je vukovarski policajac, a karijeru je gradio kao krvnik u Gradu Heroju!

Objavljeno

on

Ranjiva, srpska manjina diskriminirana je pri zapošljavanju? Dovoljno je samo podsjetiti se na Milenka Koraća, pripadnika “Belih orlova” koji je za sva vremena ovjekovječen na užasnoj snimci razorenog Vukovara gdje upravo on maše četničkom zastavom i pjeva “Slobodane šalji nam salate, bit će mesa klat ćemo Hrvate”. Sada je zaposlen u javnoj službi, policajac je PU Vukovarsko-srijemskoj i živi mirnim životom u Mirkovcima kraj Vinkovaca. Neki, kao Boro Rkman, dogurali su i do mjesta dožupana.

Srpski Demokratski forum na jednom od Okruglih stolova donio je zaključak da je srpska nacionalna manjina diskriminirana pri zapošljavanju, a napose u područjima koja su bila opustošena ratom.

Srbi u Hrvatskoj ranjivi, nezaposleni i odbačeni?

“Život na područjima koja su u ratu demografski i ekonomski devastirana sam po sebi izaziva rizik socijalne isključenosti, jer na tim područjima vlada nerazvijenost, nezaposlenost i gubitak od dvije trećine prijeratnih radnih mjesta. Pritom se taj rizik dodatno povećava pripadnošću ranjivoj kategoriji građana kao što su povratnici srpske nacionalnosti”, rečeno je na tom forumu.

Osim u istočnoj Hrvatskoj, smatraju, udio pripadnika manjina u javnom sektoru mnogo je manji nego što je udio manjina u ukupnom stanovništvu. U tim područjima jedina radna mjesta uglavnom i jesu u javnom sektoru, što pripadnike manjina stavlja u posebno tešku poziciju.

Kako je rečeno na okruglom stolu, “mimo javnog sektora, postoji još možda desetak radnih mjesta u nekoj trgovini, pekari, kafiću ili kladionici. Ako pripadnika manjina nema u javnom sektoru, nema ih nigdje. Osuđeni su na život u socijalnoj izolaciji, društvenoj mimikriji i nekom paralelnom polusvijetu”.

Koliko uistinu srpska nacionalna manjina živi u “paralelnom polusvijetu” i odbačena od svih, svakodnevno se pobija sa svih strana. Najkristalniji primjer je Vukovar, najprije grad krvavih, ratnih borbi, a sada socijalnih i ekonomskih, gdje bitka za goli život zapravo nikad nije niti prestala. U jednom od naših intervjua sa logorašima iz Vukovara, kćer Mande Matić koja je lažno proglašena ustaškom snajperisticom zbog čega je najbrutalnije mučena u srpskim logorima, požalila nam se da već dugo pokušava pronaći bilo kakav posao. “Da me barem prime u pekaru”, rekla je tada djevojka, dijete hrvatske mučenice.

Munjevit uspon u karijeri: Od četnika do hrvatskog policajca

Problem nezaposlenosti, prema svemu sudeći, pogađa jednako sve stanovnike poharanih područja kojima se već dugo pokušava udahnuti život. Srpska nacionalna manjina ne bi, stoga, trebala kukati o diskriminaciji, pogotovo ako se uzme u obzir da im je upravo javna služba u Vukovaru sklona. U tolikoj mjeri da je bez ikakvih problema oprostila mnogim “onostranašima” koji su na najgori način okaljali ruke u Domovinskom ratu. Dovoljno je samo podsjetiti se na Milenka Koraća, pripadnika “Belih orlova” koji je za sva vremena ovjekovječen na užasnoj snimci razorenog Vukovara gdje upravo on maše četničkom zastavom i pjeva “Slobodane šalji nam salate, bit će mesa, klat ćemo Hrvate”. Sada je zaposlen u javnoj službi, policajac je PU Vukovarsko-srijemskoj i živi mirnim životom u Mirkovcima kraj Vinkovaca. Poput mnogih koji su se vratili i kojima je oprošteno, a od kojih je veliki broj zaposlen upravo u javnom sektoru. Neki, kao Boro Rkman, dogurali su i do mjesta dožupana. Toliko o socijalnoj izolaciji, društvenoj mimikriji i nekom paralelnom polusvijetu u kojem živi ranjiva srpska nacionalna manjina.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari