Connect with us

Hrvatska

Danas odluka o Perkoviću!

Objavljeno

-

Što će odlučiti Vrhovni sud? Perković će ili biti oslobođen, ili predan Njemačkoj ili će predmet biti vraćen sudu nižeg stupnja.

Vrhovni sud Republike Hrvatske danas odlučuje o predaji Josipa Perkovića Njemačkoj! Današnji dan kulminacija je višemjesečne trakavice oko bivšeg obavještajca optuženog da je odgovoran za smrt hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Podsjetimo, Stjepan Đureković ubijen je 1983. godine. Đureković je bio direktor Ine koji je 1982. godine pobjegao u Njemačku. Ubijen je u jednoj garaži kao politički aktivan hrvatski emigrant, no, vjerojatno zbog nepolitičkih razloga. Nađen je s prostrijelnim ranama na šaci, rukama i leđima, metkom u bedrima i razbijenom glavom. Zbog njegova je ubojstva osuđen Krunoslav Prates. Udbin likvidator Vinko Sindičić na njegovom je suđenju optužio Josipa Perkovića da je odgovoran za ubojstvo. Sindičić je izjavu nedavno povukao, od čega su se ogradili njemački tužitelji.

Kratka napomena na početku – kako nas upozoravaju stručnjaci, termin “predaja Perkovića” točniji je od termina “izručenje” jer je Hrvatska članica EU koja “izručuje” trećim zemljama, a “predaje” zemljama članicama EU koje raspišu Europski uhidbeni nalog.

O sudbini Josipa Perkovića odlučit će troje sudaca Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Odabrat će ih kompjuter, a u njihovim rukama nije samo sudbina Josipa Perkovića već i odabir smjera kojim će Hrvatska krenuti; hoćemo li se konačno početi izvlačiti iz udbaško-kriminalnog gliba u kojem smo zapeli već 20 godina ili ćemo početi kažnjavati kriminalce koji su Hrvatskoj nanijeli toliko zla.

Tko su suci Vrhovnog suda koje bi moglo zadesiti odlučivanje o predaji? Riječ je o 16 sudaca Kaznenog odjela, čija je predsjednica Ana Garačić. Tu je i glasnogovornik suda Dražen Tripalo te još 14 drugih sudaca: Melita Božičević-Grbić, Branko Brkić, Žarko Dundović, Lidija Grubić Radaković, Senka Klarić-Baranović, Zdenko Konjić, Damir Kos, Zlata Lipnjak-Bosanac, Ranko Marijan, Marin Mrčela, Marijan Svedrović, Miroslav Šovanj, Ileana Vinja, Vesna Vrbetić.

Kako smo već pisali, izvanraspravno vijeće Vrhovnog suda moglo bi odbiti žalbe DORH-a i Nobila i dopustiti predaju Perkovića, uvažiti ih i zabraniti njegovu predaju ili vratiti predmet sudu nižeg stupnja.

Ukoliko se dogodi ono što većina očekuje, a to je da se donese odluka da Perković bude predan, sud će bez odgode naložiti predaju Perkovića. Predaju je dužno izvršiti Ministarstvo unutarnjih poslova pod ravnanjem Ranka Ostojića. Ona mora biti izvršena najkasnije u roku 10 dana po pravomoćnosti rješenja.

U slučaju odluke o predaji, najavljeno je, Nobilo će se odmah uputiti na Ustavni sud. No, to neće odgoditi predaju, osim ako sud tako odluči na Nobilov zahtjev.

dnevno

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari