Connect with us

Vijesti

Danas počinje zima – Očekuje nas pravi nebeski spektakl

Published

on

Zima ove godine počinje u ponedjeljak, 21. prosinca u 11.02 sati, priopćeno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”, javlja Srna.

U istom trenutku za stanovnike na južnoj polutki počet će ljeto. Na dan početka zime obdanica je najkraća, a noć najduža. Ponedjeljak, 21. prosinca, 356. je dan u 2020, koja kao prestupna godina ima 366 dana. U priopćenju se navodi da će istog dana dvije najveće planete Sunčevog sustava, Jupiter i Saturn, biti u konjukciji, odnosno najvećem prividnom približenju, na svega šest lučnih minuta.

Na noćnom nebu 21. prosinca pojavit će se “božićna zvijezda”, prvi put u 800 godina. Tako je prozvana zbog svog izgleda, no taj blistavi objekt nije zvijezda, nego nastaje zbog konjunkcije Saturna i Jupitera.

Na zimski suncostaj, dogodit će se bliski susret planetarnih razmjera koji se nije dogodio od 1623. godine. Doći će do rijetke vrlo bliske konjunkcije Jupitera i Saturna, dva najveća planeta Sunčevog sustava, te će nam se oni prividno naći skoro u istoj točki. Oni će u stvarnosti biti udaljeni jedan od drugoga milijunima kilometara, no iz naše će perspektive to izgledati drugačije, pojašnjeno je iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Sunce 21. prosinca zalazi oko 16:25 sati, a Jupiter i Saturn će biti na nebu nisko na jugozapadu pa će najbolje vrijeme za motrenje ove pojave biti od 16:30 do 18 sati.

– Ovakvo tijesno približavanje Jupitera i Saturna je vrlo rijetko i slobodno možemo reći da ga neke generacije neće nikada doživjeti. Zadnja ovako bliska konjunkcija se dogodila 1623. godine i tada tu pojavu nitko nije mogao vidjeti jer su Jupiter i Saturn bili preblizu smjeru Sunca. Zadnja ovakva tijesna konjunkcija koja je bila lako vidljiva dogodila se 4. ožujka 1226. godine, navode iz Saveza.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari