Connect with us

Najave

Danas premijera filma Hajduk Mijat Tomić

Objavljeno

-

Premijera kratkog igranog filma „Hajduk Mijat Tomić“, koji je nastao u produkciji Studija Perić iz Tomislavgrada, bit će prikazana večeras u 19,00 sati u kinodvorani u Tomislavgradu.

[ad id=”68099″]

Glavnu ulogu Mijata Tomića glumi Nikola Šarac, Turčina Murata glumi Šemsudin Seferović-Pećo, a Mijatovu djevojku Matijana Ćurčić. Valja istaknuti kako je film u cijelosti snimljen vlastitim sredstvima.

Film prikazuje hrabrost i bunt hrvatskog čovjeka protiv tuđinske, tada turske, vlasti a sniman je na autentičnim lokacijama planine Vran i Duvanjskog polja. Snimanjem filma željela se spasiti priča o Mijatu i njegovu junaštvu i upoznati ljude, posebice mlađe s junakom Mijatom.

Studio Perić, kojeg vodi bračni par Mara i Branko Perić, sa svojim filmom planira ići na filmske festivale u svijetu. Dotad neće biti prikazivan na tv ekranima a ni na Youtube kanalu.

Mijat Tomić nije samo legenda, on je bio stvarni lik, rođen oko 1610. u Gornjem Brišniku. Zanimljivo je da je Mijat za ono vrijeme bio pismen čovjek. U Dubrovačkom muzeju čuva se njegovo pismo u kojem prijeti Imotskom kadiji da će mu doći na prag sa svojom družinom ukoliko ne smanji harač narodu.

U Parku prirode Blidinje, ispod Vran planine, nalazi se pećina u kojoj se u XVII.stoljeću skrivao Mijat Tomić. U blizini, u motelu Hajdučke vrleti, je i sjedište Hajdučke republike Mijata Tomića, koju je 2002. osnovao Vinko Vukoja Lastvić. U Tomislavgradu postoji i Hajdučka družina Mijata Tomića. To je hrvatska počasna povijesna postrojba koja je osnovana i djeluje od 1997. godine. Čuva i njeguje uspomenu na hrvatskog hajduka Mijata Tomića, zaštitnika od Turaka i na njegov otpor turskom zulumu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari