Pratite nas

Najave

Danas premijera filma Hajduk Mijat Tomić

Objavljeno

na

Premijera kratkog igranog filma „Hajduk Mijat Tomić“, koji je nastao u produkciji Studija Perić iz Tomislavgrada, bit će prikazana večeras u 19,00 sati u kinodvorani u Tomislavgradu.

[ad id=”68099″]

Glavnu ulogu Mijata Tomića glumi Nikola Šarac, Turčina Murata glumi Šemsudin Seferović-Pećo, a Mijatovu djevojku Matijana Ćurčić. Valja istaknuti kako je film u cijelosti snimljen vlastitim sredstvima.

Film prikazuje hrabrost i bunt hrvatskog čovjeka protiv tuđinske, tada turske, vlasti a sniman je na autentičnim lokacijama planine Vran i Duvanjskog polja. Snimanjem filma željela se spasiti priča o Mijatu i njegovu junaštvu i upoznati ljude, posebice mlađe s junakom Mijatom.

Studio Perić, kojeg vodi bračni par Mara i Branko Perić, sa svojim filmom planira ići na filmske festivale u svijetu. Dotad neće biti prikazivan na tv ekranima a ni na Youtube kanalu.

Mijat Tomić nije samo legenda, on je bio stvarni lik, rođen oko 1610. u Gornjem Brišniku. Zanimljivo je da je Mijat za ono vrijeme bio pismen čovjek. U Dubrovačkom muzeju čuva se njegovo pismo u kojem prijeti Imotskom kadiji da će mu doći na prag sa svojom družinom ukoliko ne smanji harač narodu.

U Parku prirode Blidinje, ispod Vran planine, nalazi se pećina u kojoj se u XVII.stoljeću skrivao Mijat Tomić. U blizini, u motelu Hajdučke vrleti, je i sjedište Hajdučke republike Mijata Tomića, koju je 2002. osnovao Vinko Vukoja Lastvić. U Tomislavgradu postoji i Hajdučka družina Mijata Tomića. To je hrvatska počasna povijesna postrojba koja je osnovana i djeluje od 1997. godine. Čuva i njeguje uspomenu na hrvatskog hajduka Mijata Tomića, zaštitnika od Turaka i na njegov otpor turskom zulumu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Branitelji iz cijele Hrvatske okupljaju se sutra u Vukovaru zbog suđenja Marijanu Živkoviću

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji se okupljaju sutra u Vukovaru, prosvjeduju zbog suđenja Marijanu Živkoviću.

POZIV SVIMA – VIDIMO SE U VUKOVARU!

Sutra u 9 sati ujutro u Vukovaru na Općinskom sudu, sudi se hrvatskom heroju Marijanu Živkoviću. Sudi mu se za razbijanje mrske ćirilične ploče, a terete ga i za rušenje ustavnopravnog poretka i napad na službenu osobu.

Zaprijećena kazna zatvorom je 12 godina. Treba li napomenuti kako Marijan ima 80 godina, kako su dva njegova sina poginula za Hrvatsku i kako za jednim još uvijek traga.

Ova nakaradna vlast jednako onoj prošloj uložila je 4 godine truda, resursa i javnog novca kako bi progonila Marijana zbog opravdanog čina razbijanja protuustavno postavljene ćirilične ploče, umjesto da sav napor uloži i otkrivanje ratnih zločinaca ubojica Marijanovih sinova i pronalazka drugog Marijanovog sina.

Ne smijemo šutiti,, ne smijemo dopustiti da ovako postupaju s našim očevima. Dođimo sutra u što većem broju, dajmo podršku i stanimo uz našeg Marijana! Zagreb stiže!

Zorica Gregurić

 

Karolina Vidović Krišto: Nećete vjerovati, opet su Marijana pozvali na ročište – Agresija se nastavlja kroz hrvatske vlasti

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Nedjeljom u 2 – Miroslav Škoro – Što nas očekuje!?

Objavljeno

na

Objavio

Gost emisije Nedjeljom u 2 je Miroslav Škoro. Zašto se kandidira za predsjednika Republike? Računa li na podršku samo desnog biračkog tijela ili će nekako pokušati pridobiti i lijevo orijentirane glasače? Zašto misli da bi bio bolji predsjednik od Kolinde Grabar-Kitarović, neka su od najavljenih pitanja emisije.

Hoće li se ostvariti prognoze Grgura S., koji je još prije dva tjedan u kolumni najavio kako ga tamo zasigurno očekuje onaj dobri, pitomi Aco,… Aco koji ne grize,… koji ne će niš’,… miran,… miran Aco. Ma ni govora da bi potezao za jezik a kamoli za nogavicu. Štoviše, Škoro će sasvim izgledno naići na tretman kakvog je imao Božo Reforma kad je bio u fazi (i funkciji) u kojoj je on danas.

Aco se topio od umiljatosti, kao da je uključio način rada – “Aca, mala maca” – dok gost raspreda što ga volja, on baš onako milo prede.

Škoro, dakle, nema tamo baš nikakvog razloga strepiti od pitanja tipa “je l’ sreo negdje Matu ’91?” ili, recimo, od zahtjeva da otpjeva neku pjesmu kuma Thompsona!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari