Pratite nas

BiH

Bez dogovora o Vladi F BiH, Komšić, zbog “hitnog poziva”, napustio pregovore

Objavljeno

na

Dogovor o raspodijeli resora u Vladi Federacije BiH nije postignut, potvrdili su upravo predstavnici stranaka koje bi trebale formirati vlast na federalnoj razini Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, Dragan Čović lider HDZ BiH i koalicije HNs-a i Sifet Podžić glavni tajnik DF, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Oni su se novinarima obratili po okončanju pregovora o Vladi F BiH koji su, u zgradi Predsjedništva BiH počeli, nakon postizanja dogovora o Vijeću ministara, nešto prije 18, a završili u 19 sati.

Izetbegović je kazao da su pregovori vođeni bez predsjednika DF-a Željka Komšića, da je ovo bila prva runda i da će biti nastavljeni u Komšićevu prisustvu u srijedu.
Glavni tajnik DF-a Podžić kazao je kako je Komšić morao napustiti sastanaka zbog “hitnog poziva”. Dodao je da je atmosfera bila dobra i da će DF učiniti sve da u nastavku pregovora u srijedu dođe do dogovora.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, kazao je kako su uz njega, u ime koalicije Hrvatskog Narodnog Sabora, u pregovorima o formiranju Vlade F BiH sudjelovali i predsjednik F BiH Marinko Čavara, te predsjednik HSS-a Mario Karamatić.

Kazao je kako je dogovoreno da se ne izlazi u javnost s informacijama koje resore tko želi i što je do sada dogovoreno, ali je ponovio da je jedna trećina, odnosno šest, od 17 pozicija u Vladi F BiH, minimum za stranke HNS-a koje su dobile apsolutnu potporu jednog konstitutivnog naroda.

-Vjerujem da ćemo u srijedu postići dogovor i do kraja tjedna imati vlast i na razini BiH i na razini F BiH, jer jedno bez drugog nema smisla, kazao je novinarima Čović.
Na Čovićevo spominjanje šest ministarskih pozicija, Izetbegović je kazao kako ne želi govoriti o nerealnim zahtijevima HDZ-a ili DF-a, dodavši da vjerujem da će se u srijedu “napraviti iskorak” prema dogovoru o Vladi F BiH

[ad id=”40551″]

Ranije danas: Danas sastanak lidera stranaka: dogovor o državnim resorima

Lideri stranaka koje čine vlast na državnoj razini trebali bi danas nastaviti razgovore o raspodjeli resora u novom Vijeću ministara BiH. Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić, Mladen Bosić, Željko Komšić otvorit će razgovore kako bi pokušali postići konačan dogovor kojoj stranci ide koje ministarstvo i koja stranka dobiva i koliko zamjeničkih mjesta, piše VečernjiList

Nakon sastanka od prije nekoliko dana u Sarajevu, lideri su izjavili kako je dogovor blizu, a rješenja samo nisu mogli naći za jedno ministarsko i jedno zamjeničko mjesto. Hrvati u pregovorima traže, kako je i izjavio lider HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, tri ministarska mjesta i četiri pozicije zamjenika ministara. “Za sada je jedino sigurno da imamo Ministarstvo financija BiH, a sve ostalo će biti tema razgovora”, dodao je Čović. Kandidat koalicije HNS-a i HDZ-a BiH za novog ministra financija je još uvijek aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. – Ne postoji nijedan razlog da svi ne budu zadovoljni bez obzira na to kako su krenuli. Puno smo toga otvorili u razgovorima, kazali želje i jedne, druge i treće strane i svatko od nas pojedinačno”, kazao je Čović. Dodao je da bi svaka od tri strane trebala dobiti po dva malo značajnija ministarstva i da bi trebali biti svi zadovoljni. Čović je rekao kako je uvjeren da će dogovor biti postignut u nedjelju i da će odmah nakon toga razgovarati o Federaciji BiH.

“Dogovor je bio da prije dolaska visoke predstavnice EU Federice Mogherini u ponedjeljak završimo razgovor o Vijeću ministara, ali vrlo je važno naglasiti da nema realiziranja dogovora u Vijeću ministara bez dogovora o Vladi Federacije, zato ćemo nastaviti razgovarati o Federaciji u nedjelju”, zaključio je Čović. Vlada Federacije BiH je nakon izbora u tzv. tehničkom mandatu održala skoro 20 sjednica, donose se odluke koje su štetne. Zbog toga je predsjednik FBiH Marinko Čavara i donio nalog kojim se “odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti u FBiH nalaže da odmah obustave sve aktivnosti donošenja odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije BiH do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana Federacije BiH”. To se odnosi na sva kadrovska rješenja i nova zapošljavanja u institucije izvršne vlasti i poduzeća u kojima Federacija ima upravljačka prava.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari