Connect with us

Hrvatska

Danas se konstituira Sabor, završio sastanak Plenkovića i manjina

Objavljeno

on

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, na temelju Ustavnih ovlasti, donio je u četvrtak, 16. srpnja 2020., Odluku o sazivanju prve sjednice 10. saziva Hrvatskoga sabora od stjecanja neovisnosti.

“Nije ništa visilo”, kazao je Plenković o saborskoj većini i dolasku Hrebaka u Sabor. Nakon sastanka s manjincima, kazao je kako je jako zadovoljan događajima proteklih dana i odmoren te kako ga zapravo najveći posao čeka sutra kada bi trebala biti izabrana nova Vlada.”Uobičajeno to traje nekoliko sati, nije to nešto što treba izazivati neke prijepore. Mi ćemo predstaviti naš program. Pretvorili smo naš program Sigurna Hrvatska u nešto kraći program Vlade”, rekao je Plenković.

Potvrdio je kako su svi ministri zasad, osim Ivana Malenice, zdravi.

GONG je u srijedu, uoči konstituiranja novog, X. saziva Hrvatskog sabora, objavio rezultate anonimnog upitnika na koji je, uoči raspuštanja, odgovorilo 23 zastupnica i zastupnika prethodnog saziva.

Javnost nije adekvatno uključena u zakonodavni proces, Sabor bez profila na društvenim mrežama

Čak 70 posto ispitanih smatra da javnost nije adekvatno uključena u zakonodavni proces te da je predstavnička funkcija Sabora dodatno dezavuirana nemogućnošću održavanja redovite komunikacije s građanima.

GONG navodi kako manje od polovine ispitanih ima redovne termine za susrete s građanima, dok se ostali oslanjaju na vlastite stranice i profile na društvenim mrežama.

Službene saborske e-mail adrese zastupnika nisu objavljene, a Sabor je među sve malobrojnijim institucijama bez profila na društvenim mrežama.

Transparentnost Sabora također je ocijenjena prosječnom, a zastupnice i zastupnici na svojim bi saborskim profilima željeli imati više informacija o svojim saborskim aktivnostima.

Preko 80 posto ispitanih smatra da bi Sabor na svojim stranicama trebao objavljivati sve rashode u realnom vremenu.

Zapuštena je nadzorna funkcija Sabora nad izvršnom vlašću i pravosuđem

Drže i da je nadzorna funkcija Sabora nad izvršnom vlašću, pravosuđem i institucijama u velikoj mjeri zapuštena s osobitim naglaskom na državni proračun.

Više od polovice ispitanih zastupnica i zastupnika smatra Sabor pasivnim tijelom koje nema adekvatan nadzor u planiranju i nadzoru trošenja proračunskih sredstava.

Pored toga, ocjenjuju da Sabor ne uživa adekvatan stupanj parlamentarne autonomije kako bi samostalno kreirao svoj proračun i osigurao sredstva potrebna za rad zastupnica i razvoj stručnih službi. Time je ograničena i kvaliteta stručne podrške radu zastupnika.

Među ispitanicima je bilo 74 posto zastupnika i 26 posto zastupnica, od kojih 21,7 posto iz vladajuće koalicije, 60,9 posto iz opozicije te po 8,7 posto nezavisnih zastupnica i zastupnica nacionalnih manjina.

Upitnik je bio podijeljen na pitanja u pet tematskih područja: zakonodavna funkcija, parlamentarni nadzor, predstavnička funkcija, proračun Sabora i podrška u radu te transparentnost i odgovornost.

Iz GONG-a su napomenuli da analizirani odgovori ne predstavljaju statistički reprezentativan uzorak, ali pokazuju trendove koji se mogu koristiti za poboljšanje djelovanja Hrvatskog sabora u novom sazivu.

Izrazili su nadu da će izabrane zastupnice i novoizabrano rukovodstvo poboljšati kvalitetu rada Hrvatskog sabora kako bi parlament bio što transparentniji i odgovorniji prema građankama, na čemu je i GONG spreman i nadalje konstruktivno surađivati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR