Connect with us

Komentar

Danas su mnogi ‘štrajkaši’ pogazili riječi blaženog Alojzija Stepinca

Objavljeno

on

Još prije više od sedamdeset godina danas blaženi Alojzije Stepinac uputio je odličan govor budućim učiteljima.

„Neka i vaš budući učiteljski život prožima ponajprije svijest odgovornosti pred Bogom. Djeca, koja su vam u školi povjerena, nisu vaša igračka, nego vlasništvo Boga Stvoritelja, koji tu djecu predaje u vaše ruke, da ih uzgojite za korisne članove ljudskoga društva i narodne zajednice. Onaj prizor, što se odigrao kod Mojsija kao djeteta izložena u košarici u Nilu, ponavlja se na neki način i sada.

Nema delikatnije zadaće, nego dijete, koje je došlo k razumu, voditi pravim putem. Bog Stvoritelj, koji je, kako rekoh, pravi vlasnik svakog djeteta, kao da govori pojedinom učitelju: “Uzmi ovo dijete i odgoji mi ga i ja ću ti dati plaću tvoju.” (Izl 2, 9). Vi ste dakle u školi ne samo mandatari države i roditelja, nego u prvom redu mandatari Božji.

Zadaća veoma časna, ali i takova, koja povlači za sobom tešku odgovornost. Baš zato, jer je skopčana s tolikom odgovornošću, zato joj je Stvoritelj obećao i izvanrednu nagradu ako se savjesno ispuni ta zadaća: Qui erudiunt ad justitiam multos fulgebunt quasi stellae in perpetuas aeternitates! – Koji poučavaju mnoge pravdi sjat će kao zvijezde kroz vjekove.” (Dn 12, 3)“

Pitam se, pitam, tko se od današnjih „štrajkaša“ uopće i sjetio blaženog Alojzija Stepinca, hoće li se ikad i sjetiti, hoće li moliti za oprost grijeha, ….

Teško je povjerovati u napisano, ali kao vjernik, želio bih da ipak neki promisle što su učinili na današnji dan, ne samo djeci, roditeljima i državi, već što su napravili blaženiku Alojziju Stepincu!

Milivoj Lokas

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari