Connect with us

Danas u Podne masovni prosvjedi u Sarajevu?!

Objavljeno

-

Plenum građana Sarajeva pozvao je sa sinoćnje sjednice na masovnije proteste, na kojima je proteklih dana bilo oko 100 ljudi.

MUP Kantona Sarajevo saopćio je da raspolaže saznanjima da se u određenim dijelovima grada organiziraju grupe mladih ljudi koji planiraju današnje okupljanje građana iskoristiti za nasilne prosvjede usmjerene prema objektima institucija Kantona i BiH, te policiji.

[dropcap]U[/dropcap] apelu građanima, objavljenom na internet stranici MUP-a Kantona, ističe se da saznanja sa terena ukazuju da te grupe pripremaju predmete i sredstva koje će koristiti u toku nasilnih protesta.

“Apeliramo da se svi sudionici prosvjednih okupljanja uzdrže od nasilja, te da evantualne izgrednike identificiraju i da ih u saradnji sa policijom odstrane sa skupa”, navode iz kantonalnog MUP-a.

Na sinošnjoj sjednici Plenuma građana Sarajeva izglasan je zahtjev da Skupština Kantona Sarajeva na sjednici u ponedjeljak, 24. veljače, bez odlaganja usvoji zahtjeve Plenuma koje je jučer usvojio Kolegij Skupštine Sarajevskog kantona.

Kolegij je prihvatio sva četiri zahtjeva Plenuma – uspostavljanje ekspertne vlade, reviziju plaća i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom, reviziju privatizacije i uspostavljanje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica o događajima od 7. veljače.

Grupa za formuliranje zahtjeva zaprimila je oko 2.000 različitih zahtjeva, od kojih je formulirano 49 koji su proslijeđeni pravnoj grupi.

Naredni Plenum građana Sarajeva zakazan je za utorak, 25. veljače, kada će biti poznato i je li Skupština Kantona Sarajevo usvojila zahtjeve Plenuma.

Današnje okupljanje u Sarajevu predviđeno je za 12.00 sati, a održavanje prosvjeda najavljeno je i u nekoliko drugih gradova.

srna

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari