Connect with us

Danas u Sarajevu čelnici počinju nove razgovore, sve je na stolu, traže rješenje

Objavljeno

-

Danas u Sarajevu sastanci lidera parlamentarnih stranaka s izaslanicima iz EU-a.

Čelnici  stranaka danas će se okupiti u Sarajevu na razgovorima koji imaju cilj posredstvom izaslanika iz Europske unije, točnije iz ureda Štefana Fuelea, europskog povjerenika za proširenje, doći do konačnog dogovora oko provedbe presude Europskog suda u slučaju “Sejdić i Finci”.

Izbor člana Predsjedništva

Kako doznajemo, razgovori će se prvo voditi bilateralno između predstavnika stranaka iz FBiH. Svi prijedlozi koji su se do sada spominjali u razgovorima bit će na stolu i pokušat će se doći do rješenja. Koliko je vjerojatno da će se ono i postići, teško je prognozirati jer su do sada u intenzivnim razgovorima koji su se vodili proteklih tjedana naišli na različite otpore. Prije svega bošnjačke stranke u pregovorima ne mogu doći do zajedničkog prijedloga kako i na koji način birati članove Predsjedništva u Federaciji BiH. Hrvati su već odavno iznijeli svoj stav, a to je princip da pristaju na svako rješenje koje jamči da Hrvatima drugi narodi neće birati člana Predsjedništva BiH kao što je do sada bio slučaj. Kako doznajemo, određenih pomaka u pregovorima je bilo, ali su se razgovori zadržali na tome što u ponuđenim modelima određenim strankama odgovara, a što ne. Bošnjačkim strankama u kojima prednjači SDP nisu odgovarali dosadašnji prijedlozi. Model 5 + 5 županija je taj koji je u konačnici bio predmet razgovora, no i u njemu je SDP našao primjedbe. Još uvijek se traga za rješenjima na principu izravnog izbora, no nije isključen ni neizravni koji je za stol vratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Europski posrednici

Očito je da nekima odgovara nepostizanje dogovora kako bi Bošnjaci i dalje birali dva člana Predsjedništva iz FBiH, bošnjačkog i hrvatskog. Od principa da sami mogu birati člana Predsjedništva Hrvati neće odustati, a kako se mora osigurati jednakopravnost naroda, jasno je poručeno i iz EU-a. Europski posrednici su i u ranijim razgovorima s liderima iskazali dobru volju da pomognu u traženju rješenja, ali na njima je odgovornost. Ako se predsjednici stranaka dogovore, planiran je odlazak u Bruxelles i potpisivanje dokumenta u nazočnosti europskog povjerenika Štefana Fuelea.

VLM

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari