Connect with us

Danas velika donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji nakon poplava

Objavljeno

-

poplava katastrofa propastU organizaciji Europske komisije, a u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom, u Briselu će danas biti održana donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, države koje su pogođene katastrofalnim poplavama i klizištima u svibnju ove godine.

Štete nastale prilikom poplava BiH procjenjuju se na četiri milijarde maraka.

Donatorskoj konferenciji prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministrara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i Zlatko Lagumdžija, šef bh. diplomacije.

Iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništa BiH najavljeno je da će prije početka donatorske konferencije biti urpiličen trilateralni sastanak Izetbegovića, predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika Europske komisije José Manuela Barrosa.

Lagumdžija je jučer najavio da će sredstva za prvu fazu obnove uništenih domova i privrednih subjekata biti osigurana na toj donatorskoj konferenciji.

Inače, učešće na konferenciji najavilo je šest međunarodnih finansijskih institucija, 16 različitih međunarodnih organizacija (UN, UNDP, Svjetska zdravstvena organizacija, Organizacija islamskih zemalja, OSCE…), a na konferenciju su pozvani predstavnici 31 nevladine organizacije koje se bave obnovom i razvojem dok je učešće najavilo i 12 predstavnika privatnog sektora iz različitih dijelova svijeta.

Prema bh. zvaničnicima, potrebe u oblasti stanovanja u BiH narasle na 880 miliona KM, a kratkoročno za obnovu bit će potrebno oko 350 miliona KM. Ta sredstva trebala bi osigurana do Nove godine i porodice koje su izgubile svoje domove dobiju “krov nad glavom“ te revitalizirati uništena radna mjesta.

U prvoj fazi obnove za RS će biti potrebno 160 miliona KM, za Federaciju BiH 190 miliona KM, za Brčko Distrikt osam miliona KM i to samo u oblasti stanovanja.

U BiH za stanove i kuće koje su 50 posto u poplavama uništene bit će potrebo oko 190 miliona KM, a oko 65 miliona KM za potpuno uništene kuće u klizištima.

Ministar Lagumdžija je jučer rekao da je u narednih šest mjeseci potrebno pokazati da BiH ima kapaciteta da do Nove godine implementira ova sredstva, a način i transparentno trošenje donatorskih sredstava bit će ključan za BiH i javnosti treba biti dostupna informacija o svakom utrošenom feningu.

Naglasio je da su Europska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond, Europska investicijska banka, Svjetska banka i druge međunarodne financijske institucije iskazale spremnost za davanje povoljnih kredita s jedan ili dva posto kamate i grejs periodom od 10 godina i 20 godina otplatnim rokom.

Sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji bit će stavljena u nadležnost nižim nivoima vlasti u BiH.

klix.ba /kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari