Na današnji dan 1972. – uhićeni Tuđman, Veselica, Gotovac, Đodan i ostali domoljubi

3

Na današnji dan 11. siječnja 1972. uhićeni su intelektualni i politički vođe Hrvatskog proljeća koji su većim dijelom bili članovi Matice Hrvatske.

Bila je to posljedica Titove odluke o ugušenju slobodarskog pokreta i hrvatskog narodnog preporoda, koji je osobito imao čvrsta uporišta među intelektualcima i studentima.

U ranu zoru na današnji dan 1972. godine uhićeno je deset sudionika Hrvatskog proljeća. Uhićeni su poimence: Franjo Tuđman, Marko Veselica, Šime Đodan, Hrvoje Šošić, Vlado Gotovac, Vlatko Pavletić, Jozo Ivičević-Bakulić, Ante Glibota, Zvonimir Komarica i Ante Bačić.

U premetačini, u kojoj od policajaca nije bilo nijednog Hrvata i koja je trajala satima, nisu nađeni nikakvi spisi niti dokumenti o zavjeri protiv države ili špijunaži za strane sile.

Uskoro su se uhićenici, razbijeni u skupine, našli pred sudom koji ih je teretio za izmišljene političke zločine. Optužnica je bila sastavljena s teškim riječima poput nacionalizma, separatizma, kontrarevolucije i nasilnog obaranja komunističkog sustava., od kojih je dobar dio i sam desetljećima bio uglednim djelatnicima istog.

No, ni to ih nije spasilo samo zato jer su u doslovnom smislu rječju i djelom bili i ostali – Hrvati.
Sudske kazne bile su primjerene lažno iskonstruiranim optužnicama tipičnim za totalitarne sustave kao komunizam, fašizam i nacizam.

Kazna se, usprkos tome što su mnogi od njih bili važni sudionici partizanskog pokreta, sastojala u višegodišnjim robijama koje su često praćene teškim mučenjima i gubicima građanskih i ljudskih prava.

Uskoro su se zaredala i druga uhićenja i suđenja hrvatskim domoljubima, osobito među studentima na čijem je čelu bio hrvatski uznik i patnik Dražen Budiša.

U odmazdi nad hrvatskim proljećem uhićene su tisuće Hrvata, a mnogo više je ostalo je bez posla i pod političkom prismotrom i represijom komunističkog aparata. U svijet je krenuo novi val Hrvata koji pod stalnom policijskom represijom nisu mogli osigurati egzistenciju u zemlji.

Tek je slobodna i neovisna država Hrvatska, ostvarena krajem za Hrvate mučnog 20. stoljeća, donijela satisfakciju i mir brojnim pokoljenjima patnika i mučenika za slobodu svog naroda. (kamenjar.com)

facebook komentari

  • damirphr

    ima clip na youtubu s kojega je preuzeta ta fotografija https://www.youtube.com/watch?v=HI7jWorKdQU

  • Istina

    Ako je ovo slobodna i neovisna država Hrvatska, AJME NAMA!

  • mijan

    Čudno je bogme gledati ova imena uznika, dokazanih domoljuba i ne upitati se nisu li se svi oni trebali naći na ključnim pozicijama (ajde izuzev V. Pavletića) umjesto likova poput kojekakvih manolića, mesića, boljkovaca, degoricija, kujundžića (milivoja), canjuga i sl. pouzdanika i još im i danas čuvati prvu stolicu prvog reda Hrvatskog (Državnog ??) Sabora ?? Iskreno, bijes me obuzme kada se samo sjetim pok. Šime Đodana, pok. Hrvoja Šošića … pa partizansko- udbaška bratija je te ljude dovela gotovo na ruglo, sprdačinu i ismijavanje, naravno uz znanje i blagoslov Nekih !