Connect with us

Povijesnice

Na današnji dan 1992. – Hrvatski sabor rehabilitirao Andriju Hebranga i proglasio žrtvom komunizma

Objavljeno

-

Na današnji dan, 14. veljače 1992. Hrvatski sabor rehabilitirao je Andriju Hebranga i proglasio ga žrtvom „komunističkog sustava“. Andriju Hebranga ubio je Titov zločinački režim na nepoznatom mjestu u nepoznato vrijeme, a djeci uskratio pravo na očev grob, piše narod.hr

Sabor je 2006. donio i Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990.

U ratnim godinama bio je čovjek broj 1. Komunističke partije Hrvatske. Bio je komunist koji je tražio i nacionalne hrvatske interese, te je kao takav smetao dominantnom projugoslavenskom krilu na čelu s Josipom Brozom u Beogradu.

Njegova obitelj je nakon smrti prošla pravu kalvariju, poput mnogih hrvatskih obitelji koje se nisu slagale sa komunističkim režimom, te je majci Olgi oduzeto troje djece, a ona je poslana na tešku robiju od 12 godina, od čega tri godine teške samice u ćeliji 2X2 m.

Bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang mlađi upoznao je svoju majku Olgu tek po izlasku iz zatvora, a prvih godina komunisti su rekli djeci da im je majka ubijena.

Zašto je ubijen hrvatski komunistički vođa Andrija Hebrang stariji?

Nekada visoki dužnosnik Komunističke partije (sekretar CK SKH, član Politbiroa KPJ, ministar lake industrije u socijalističkoj Jugoslaviji) Hebrang je određeno vrijeme slovio za jednog od najbližih Titovih suradnika (odmah iza Kardelja, Rankovića i Đilasa).

Međutim, između Tita i Hebranga došlo je do razilaženja u mišljenjima u pogledu hrvatskog pitanja. U Titovu nemilost Hebrang je došao naročito u doba raskida veza Tito-Staljin. Naime, Tito se navodno bojao da bi Staljin mogao odabrati Hebranga za njegovog nasljednika.

Dokaz za to bila su navodno pisma iz Moskve, koja su dolazila naslovljena samo na Tita i Hebranga i nikoga drugog iz KPJ. Zbog toga je Tito naredio Aleksandru Rankoviću da uhiti Hebranga, što je ovaj spremno učinio. Hebrang je lažno optužen i stavljen u zatvor. Postoji zapisnik napravljen u Glavnjači (Beograd) po kojem je Hebrang pronađen mrtav u ćeliji.

Službeno priopćenje u tom zapisniku bilo je da se sam ubio objesivši se o radijator. To se ne čini vjerojatnim, jer postoje dokazi da u tom zatvoru nije bilo centralnog grijanja s radijatorima i cijevima.

Prilično je vjerojatno da je Hebrang ubijen, a da je njegova smrt samo prikazana kao samoubojstvo.

Do danas točan datum Hebrangove smrti nije sa sigurnošću poznat, kao niti njegov grob.

Nakon Stjepana Radića, još jedan vođa hrvatskog naroda ubijen je u Beogradu zbog zalaganja za hrvatske nacionalne interese.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari