Pratite nas

Herceg Bosna

Na današnji dan, 8. kolovoza 2010. godine, umro je fra Mladen Hrkać

Objavljeno

na

Ponizni hercegovački franjevac bio je vikar, dekan, župnik, gvardijan i odgojitelj mladih fratara. No prije svega, bio je čovjek. Daleko od vlastite koristi i interesa služio je svome narodu, uvijek bio prijatelj i čvrsti oslonac. Bio je to čovjek kojem je narod uvijek vjerovao.

O tome svjedoče i povijesni događaji za vrijeme rata u Hercegovini kada je fra Mladen, u to vrijeme gvardijan širokobriješkog samostana, imao jednu od važnijih uloga u sprječavanju eskalacije sukoba 1991. godine prilikom zaustavljanja tenkova tzv. Jugoslavenske narodne armije u mjestu Polog kod Širokog Brijega.

Bila su to tri dana neizvjesnosti, iščekivanja i nevjerojatnog otpora nenaoružanog naroda. Pregovori su se odvijali, osim na samom mjesta događaja, većinom u političkoj pozadini. Narod je bio nepokolebljiv u namjeri da brani Široki Brijeg i svoju Domovinu što je dodatno otežalo pregovore.

Na rubu oružanog sukoba politički predstavnici, na čelu sa fra Mladenom i njegovim jedinim oružjem megafonom, ipak uspijevaju postići dogovor sa narodom koji propušta tenkove. Iako su tenkovi krenuli prema Širokom Brijegu, bilo je jasno kako je narod ipak pobijedio.Nažalost, došlo je do ponovnog zastoja tenkova u samom Širokom Brijegu. Skupina pojedinaca ponovno je pokazala nepovjerenje i svojim su činom na kratko ponovno zaustavili tenkove. Ključnu ulogu u daljnjem raspletu situacije imao je fra Mladen. Kako su franjevci vjekovima bili uz narod, tako je fra Mladen tri besane noći proveo sa narodom u ovom povijesnom trenutku. Čovjek čiji je glas jedini za narod imao neku težinu i važnost u tom trenutku. Svojim kratkim obraćanjem uspio je uvjeriti manju skupinu ljudi da propuste tzv. JNA i dostojanstveno pozdrave vojnike. Ne njih kao vojnu silu okupatorske JNA, nego kao mladiće čije majke strepe za njih u svojim domovima gdje god oni bili. Vojska je zatim ispraćena u miru. Ispratio ih je hercegovački narod, obranivši tako svoj grad i Domovinu, sa svijećama u rukama i porukom mira.

Ovi događaji, kojih se 26 godina nakon sjećamo, svakako su promijenili smjer daljnje povijesti. Zaustavljanjem tenkova Hrvati na hercegovačkom tlu još jednom su pokazali neupitnu važnost njihove uloge u borbi za opstojnost hrvatskog naroda u BiH i RH. Kako se ne bi zaboravilo udruga veterana HR-HB pokrenula je inicijativu da na mjestu zaustavljanja tenkova oslika mural “Zaustavljanje tenkova”, u čijem središtu je lik fra Mladena. Mural će narod Hercegovine svakodnevno podsjećati na taj herojski podvig iz 1991. godine a djecu, koja tu žive i tek grade svoj život u miru, učiti o povijesti i herojstvu njihovog naroda.

Fra Mladenovo ime još je uvijek simbol čiste dobrote, humanosti i ljubavi prema bratu čovjeku. U uspomenu na jedan takav lik i filantropsko postojanje Udruga fra Mladen Hrkać ponosno nosi njegovo ime i čini ono što je njemu toliko bilo važno – utočište je za sve one u potrebi bez razlike.

Počivaj u miru i neka ti je laka zemlja!

Otvoreno predstavništvo humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać” u Širokom Brijegu

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari