Connect with us

Herceg Bosna

Na današnji dan, 8. kolovoza 2010. godine, umro je fra Mladen Hrkać

Objavljeno

-

Ponizni hercegovački franjevac bio je vikar, dekan, župnik, gvardijan i odgojitelj mladih fratara. No prije svega, bio je čovjek. Daleko od vlastite koristi i interesa služio je svome narodu, uvijek bio prijatelj i čvrsti oslonac. Bio je to čovjek kojem je narod uvijek vjerovao.

O tome svjedoče i povijesni događaji za vrijeme rata u Hercegovini kada je fra Mladen, u to vrijeme gvardijan širokobriješkog samostana, imao jednu od važnijih uloga u sprječavanju eskalacije sukoba 1991. godine prilikom zaustavljanja tenkova tzv. Jugoslavenske narodne armije u mjestu Polog kod Širokog Brijega.

Bila su to tri dana neizvjesnosti, iščekivanja i nevjerojatnog otpora nenaoružanog naroda. Pregovori su se odvijali, osim na samom mjesta događaja, većinom u političkoj pozadini. Narod je bio nepokolebljiv u namjeri da brani Široki Brijeg i svoju Domovinu što je dodatno otežalo pregovore.

Na rubu oružanog sukoba politički predstavnici, na čelu sa fra Mladenom i njegovim jedinim oružjem megafonom, ipak uspijevaju postići dogovor sa narodom koji propušta tenkove. Iako su tenkovi krenuli prema Širokom Brijegu, bilo je jasno kako je narod ipak pobijedio.Nažalost, došlo je do ponovnog zastoja tenkova u samom Širokom Brijegu. Skupina pojedinaca ponovno je pokazala nepovjerenje i svojim su činom na kratko ponovno zaustavili tenkove. Ključnu ulogu u daljnjem raspletu situacije imao je fra Mladen. Kako su franjevci vjekovima bili uz narod, tako je fra Mladen tri besane noći proveo sa narodom u ovom povijesnom trenutku. Čovjek čiji je glas jedini za narod imao neku težinu i važnost u tom trenutku. Svojim kratkim obraćanjem uspio je uvjeriti manju skupinu ljudi da propuste tzv. JNA i dostojanstveno pozdrave vojnike. Ne njih kao vojnu silu okupatorske JNA, nego kao mladiće čije majke strepe za njih u svojim domovima gdje god oni bili. Vojska je zatim ispraćena u miru. Ispratio ih je hercegovački narod, obranivši tako svoj grad i Domovinu, sa svijećama u rukama i porukom mira.

Ovi događaji, kojih se 26 godina nakon sjećamo, svakako su promijenili smjer daljnje povijesti. Zaustavljanjem tenkova Hrvati na hercegovačkom tlu još jednom su pokazali neupitnu važnost njihove uloge u borbi za opstojnost hrvatskog naroda u BiH i RH. Kako se ne bi zaboravilo udruga veterana HR-HB pokrenula je inicijativu da na mjestu zaustavljanja tenkova oslika mural “Zaustavljanje tenkova”, u čijem središtu je lik fra Mladena. Mural će narod Hercegovine svakodnevno podsjećati na taj herojski podvig iz 1991. godine a djecu, koja tu žive i tek grade svoj život u miru, učiti o povijesti i herojstvu njihovog naroda.

Fra Mladenovo ime još je uvijek simbol čiste dobrote, humanosti i ljubavi prema bratu čovjeku. U uspomenu na jedan takav lik i filantropsko postojanje Udruga fra Mladen Hrkać ponosno nosi njegovo ime i čini ono što je njemu toliko bilo važno – utočište je za sve one u potrebi bez razlike.

Počivaj u miru i neka ti je laka zemlja!

Otvoreno predstavništvo humanitarne udruge “fra Mladen Hrkać” u Širokom Brijegu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas