Pratite nas

Događaji

Dani Neretve u Zagrebu i Slavoniji

Objavljeno

na

Ovogodišnji Dani Neretve otvoreni su 10.10.2014. okruglim stolom pod nazivom Put do strategije razvoje doline Neretve na kojem su gospodarski i znanstveni stručnjaci ukazali su na potrebu izrade jasne strategije za razvoj doline Neretve.

Umjesto Zagrepčanima, ove je godine humanitarna podjela mandarina bila namijenjena poplavljenim mjestima slavonske Posavine.

Predstavnici organizatora Dana Neretve posjetili su poplavljena mjesta slavnoske Posavine, a među njima su bila i dva naša člana – Mirko Volarević i Srećko Ilić, koji je s nama podijelio svoje dojmove:

Udruga Dani Neretve u Zagrebu, umjesto građanima Zagreba, a u dogovoru s gradonačelnikom Milanom Bandićem, dana 11.10.2014. godine, donirala je 10 tona mandarina, koje su bez naknade osigurali članovi Neretvanske udruge voćara Mandarina i to građanima Gunje, Rajevog Sela, Drenovaca, Račinovaca i Posavskih Podgajaca, koji su ove godine bili pogođeni katastrofalnim poplavama. U delegaciji Udruge dana Neretve u Zagrebu bili su: predsjednik Udruge Zdravko Kapović te članovi udruge Nada Podnar, Jelena Đugum, Mirko Volarević, Mladen Bušić, Davor Romić i moja malenkost. Ističem da je član BK Neretva Zoran Glavinić dao bez naknade na korištenje kombi vozilo sa 8 sjedala, s kojim smo se dovezli do Slavonije i nazad. Oko 11 sati stigao je kamion s mandarinama (i mi s kombijem) u mjesto Drenovce gdje nas je dočekao Načelnik općine Jakša Šestić, načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić te gosp. Penava iz Zagrebačkog crvenog križa, kao posebni izaslanik gradonačelnika Bandića. Djeci koja su nas dočekala podijelili smo par stotina kilograma mandarina, a ostatak je viljuškarom istovaren ispred Doma kulture u Drenovcima. Svakom od gore navedenih mjesta bit će uručeno cca 2 tone mandarina. Oko 12 sati smo se s načelnikom Gunje uputili u Gunju gdje još uvijek cca 50 % kuća nije useljeno, ali se na svakom koraku osjeća neka pozitivna energija i zajedništvo i želja za što bržom normalizacijom života.

U mjestu Županja nas je dočekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Županje Davor Miličević s kojima smo bili na ručku odmah uz nogometno igralište NK Graničar (osim prve nogometne u Županju je donesena i prva teniska lopta u Hrvatskoj). Nakon ručka smo išli na humanitarnu utakmicu odigranu također za poplavljene i to između veterana reprezentacije Vatrenih iz ’98. i reprezentacije poplavljenih sela. Vatrene je vodio izbrnik Srebrić, a nastupila su poznata imena poput golmana Pavlovića te igrača, Mamića, Tudora, Živkovića, Jarnija, Šukera, Vlaovića, Krpana, Cvitanovića i dr. U ovakvoj utakmici rezultat nije važan, ali ipak usputno spominjem da su Vatreni dobili rezultatom 5:2 (Šuker dvostruki strijelac).

Cijeli dan u kontaktima s ljudima iz poplavljenih sela osjetili smo jednu zahvalnost koja se ne može opisati riječima. Odista, čovjek je čovjeku najveća medicina, što kaže jedna afrička izreka.

Okrugli stol Put do strategije razvoja doline Neretve

 

Ovogodišnja je manifestacija, osim tradicionalne humanitarne podjele mandarina, imala i stručni dio koji se održao u zagrebačkom hotelu International. Na Okruglome stolu pod nazivom Put do strategije razvoja doline Neretve stručnjaci iz pojedinih gospodarskih i znanstvenih područja nastojali su ukazati na iskorake nužne za izradu kvalitetne i jasne strategije razvoja doline Neretve. Važno je napomenuti da je Okruglom stolu nazočila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković, gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, Opuzena Ivo Mihaljević i Ploča Krešimir Vejić te načelnik općine Kule Norinske Nikola Krstičević, Slivna Smiljan Mustapić i Zažablja Ivan Obradović. Okrugli stol počeo je uvodnim izlaganjem prof. Željka Treznera s Veleučilišta Vern. Panelisti su bili Marija Vučković, mr. sc. iz područja financija, koja je govorila o donjoj Neretvi – izazovima, prijeporima i razvojnim smjernicama. Predsjednica LAG-a Neretva Tomislava Bule Radaljac, mag. oec., predstavila je LAG i njegovu razvojnu strategiju. Prof. dr. sc. Davor Romić s Agronomskog fakulteta izlagao je na temu Prirodni resursi kao temelj za razvoj poljoprivrede doline Neretve. Doc. dr. sc. iz područja prehrambene tehnologije Jelena Đugum, viša savjetnica specijalist u Ministarstvu poljoprivrede, izložila je svoja razmišljanja o gospodarskim šansama i izazovima delte Neretve, s osvrtom na industrijske kapacitete vezane uz poljoprivredne proizvode. Profesorica na Fakultetu prometnih znanosti Sanja Steiner, dr. sc. iz područja prometnih znanosti, imala je temu Značaj prometa, koridora i logistike za dolinu Neretve, a dr. Živko Ilijevski s Brodarskoga instituta govorio je o Energiji i energentima u sklopu projekta B.E.P.O.
Nakon izlaganja otvorena je diskusija, a u završnome dijelu Okruglome se stolu pridružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je posebno istaknuo važnost okupljanja svih Neretvana za jednim stolom u svrhu boljitka doline Neretve.

Humanitarna utakmica u Županji

U Županji nas je dočekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Županje Davor Miličević, s kojima smo bili na ručku odmah uz nogometno igralište NK Graničar (u Županju je donesena i prva nogometna i prva teniska lopta u Hrvatskoj). Nakon ručka išli smo na humanitarnu utakmicu koja se za poplavljene igrala između veterana reprezentacije Vatrenih iz ’98. i reprezentacije poplavljenih sela. Za Vatrene su nastupila  poznata imena: golman Pavlović te igrači, Mamić, Tudor, Živković, Jarni, Šuker, Vlaović, Krpan, Cvitanović…, a izbornik je bio Srebrić. U takvoj utakmici rezultat nije važan, ali spominjem da su Vatreni dobili 5:2 (Šuker dvostruki strijelac). Cijeli smo dan u kontaktima s ljudima iz poplavljenih sela osjetili zahvalnost koja se ne može opisati riječima.

Odista, čovjek je čovjeku najveća medicina, što kaže jedna afrička izreka.

izvor.metković.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu obilježila 50. obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio

 Foto: Jabuka.tv

Župa Presvetoga Trojstva u Buhovu kod Širokog Brijega u nedjelju je obilježila 50. obljetnicu osnutka. Također predsjednik Vlade ŽZH je otvorio mjesni vodovod u rad.

Svečanom obilježavanju 50. obljetnice župe u Buhovu prethodila je trodnevnica u četvtak, petak i subotu, gdje su mještani uz molitvu, ispovijed i duhovnu glazbu željno iščekivali proslavu u nedjelju, piše Jabuka.tv, prenosi VečernjiList.

Pastoralno u ovoj župi već 33 godine djeluje don Pavao Filiović koji ističe kako je u vrijeme njegovoga dolaska bilo skoro 600 župljana.

Nedjeljna proslava započela je svečanim misnim slavljem u 11 sati koje je predvodio biskup Ratko Perić.

Inače crkva u Buhovu je vidljiva uz samu prometnicu koja povezuje Široki Brijeg i Međugorje.  A ona je kako i sam župnik don Pavao imala veliku ulogu u Domovinskom ratu.

Po završetku mise brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće uz spomenik svim žrtvama iz ove župe u II. svjetskom ratu i poraću te Domovinskom ratu.

Zajedno su vijenac položili predstavnici Grada Širokog Brijega i Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon toga iskorištena je prigoda i za svečano otvaranje mjesnog vodovoda na kojemu su radovi trajali neko vrijeme. Vodovod je u rad pustio predsjednik Vlade ŽŽH, a blagoslovio ga je biskup Ratko Perić.

To je za nas veliko djelo. Kada bismo usporedili proslavu 50. obljetnicu osnutka župe ili blagoslov vodovoda, ne znam kome bismo dali prednost, kroz smijeh  je nedavno istaknuo don Pavao u razgovoru za Jabuka.tv.

Ukupno se javilo 106 obitelji kako bi im se priključio vodovod, a ukupno je odrađeno 150 priključaka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

50 obljetnica utemeljenja župe Presvetog trojstva u Buhovu

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju 13. listopada 2019. godine svečanom svetom Misom, koju će predvoditi mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, u Buhovu, kod Širokog Brijega će se obilježiti 50. obljetnica utemeljenja župe Presvetog trojstva u Buhovu.

Istoga dana bit će svečano otvoren i vodovod Buhovo, koji će otvoriti predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke, Zdenko Ćosić. Nakon svečanog čina otvaranja vodovoda slijedi prigodni domjenak te bogat kulturno-zabavni program na mjesnom igralištu u Buhovu.

Župa Buhovo osnovana je 1969. godine, a nastala je odcjepljenjem od župe Rasno. Župna kuća izgrađena je 1970. godine a izgradnja župne crkve započela je 1971. Crkva s vjeronaučnom dvoranom izgrađena je za nešto više od godinu dana. Nacrt za crkvu izradio je ing. D. Antolković iz Slavonskog Broda.

Crkva je blagoslovljena 30. kolovoza 1972. godine. 1973. godine izgrađen je zvonik visok 20 metara, a 1999. godine je temeljito obnovljen i pokriven bakrenim krovom. Crkva ima oblik kružnog isječka s uvučenim svetištem. Crkva je ponovo pokrivena i preuređena u novije vrijeme (radovi završeni 2003.) Danas crkva, župna kuća i crkveni okoliš izgledaju kao botanički vrt. Popločan je i trg oko crkve, javlja Radio Široki Brijeg.

U razdoblju između 30 kolovoza 1969. i 31.siječnja 1985. župnik u Buhovu bio je don Tomislav Majić, a nakon toga dužnost župnika obnaša don Pavao Filipović.

Za ovaj blagdan žitelji Buhova pripremat će se trodnevnicom.

Raspored trodnevnice

Četvrtak, 10. listopada

16.30 – krunica

17 sati – sveta Misa ( predvodi i propovijeda don Tomislav Majić, prvi župnik župe Buhovo; pjeva župni zbor

Nakon svete Mise povijesni sat

Petak, 11. listopada  – pokornički dan

16 sati : pokorničko bogoslužje s pojedinačnom sv. ispovjedi i Križni put

17 sati : sveta Misa ( predvodi i propovijeda fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije; pjeva zbor mladih župe sv. Petra i Pavla iz Mostara)

Subota, 12. listopada

16.30 sati – krunica

17 sati – sveta Misa ( predvodi i propovijeda fra Stipe Biško, župnik župe Uznesenja BDM, Široki Brijeg; pjeva župni zbor „Sveta Cecilija“ Široki Brijeg)

Nakon svete Mise slijedi prigodni koncert širokobriješkog zbora „Sveta Cecilija“.

M.J.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari