Pratite nas

Događaji

Dani Neretve u Zagrebu i Slavoniji

Objavljeno

na

Ovogodišnji Dani Neretve otvoreni su 10.10.2014. okruglim stolom pod nazivom Put do strategije razvoje doline Neretve na kojem su gospodarski i znanstveni stručnjaci ukazali su na potrebu izrade jasne strategije za razvoj doline Neretve.

Umjesto Zagrepčanima, ove je godine humanitarna podjela mandarina bila namijenjena poplavljenim mjestima slavonske Posavine.

Predstavnici organizatora Dana Neretve posjetili su poplavljena mjesta slavnoske Posavine, a među njima su bila i dva naša člana – Mirko Volarević i Srećko Ilić, koji je s nama podijelio svoje dojmove:

Udruga Dani Neretve u Zagrebu, umjesto građanima Zagreba, a u dogovoru s gradonačelnikom Milanom Bandićem, dana 11.10.2014. godine, donirala je 10 tona mandarina, koje su bez naknade osigurali članovi Neretvanske udruge voćara Mandarina i to građanima Gunje, Rajevog Sela, Drenovaca, Račinovaca i Posavskih Podgajaca, koji su ove godine bili pogođeni katastrofalnim poplavama. U delegaciji Udruge dana Neretve u Zagrebu bili su: predsjednik Udruge Zdravko Kapović te članovi udruge Nada Podnar, Jelena Đugum, Mirko Volarević, Mladen Bušić, Davor Romić i moja malenkost. Ističem da je član BK Neretva Zoran Glavinić dao bez naknade na korištenje kombi vozilo sa 8 sjedala, s kojim smo se dovezli do Slavonije i nazad. Oko 11 sati stigao je kamion s mandarinama (i mi s kombijem) u mjesto Drenovce gdje nas je dočekao Načelnik općine Jakša Šestić, načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić te gosp. Penava iz Zagrebačkog crvenog križa, kao posebni izaslanik gradonačelnika Bandića. Djeci koja su nas dočekala podijelili smo par stotina kilograma mandarina, a ostatak je viljuškarom istovaren ispred Doma kulture u Drenovcima. Svakom od gore navedenih mjesta bit će uručeno cca 2 tone mandarina. Oko 12 sati smo se s načelnikom Gunje uputili u Gunju gdje još uvijek cca 50 % kuća nije useljeno, ali se na svakom koraku osjeća neka pozitivna energija i zajedništvo i želja za što bržom normalizacijom života.

U mjestu Županja nas je dočekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Županje Davor Miličević s kojima smo bili na ručku odmah uz nogometno igralište NK Graničar (osim prve nogometne u Županju je donesena i prva teniska lopta u Hrvatskoj). Nakon ručka smo išli na humanitarnu utakmicu odigranu također za poplavljene i to između veterana reprezentacije Vatrenih iz ’98. i reprezentacije poplavljenih sela. Vatrene je vodio izbrnik Srebrić, a nastupila su poznata imena poput golmana Pavlovića te igrača, Mamića, Tudora, Živkovića, Jarnija, Šukera, Vlaovića, Krpana, Cvitanovića i dr. U ovakvoj utakmici rezultat nije važan, ali ipak usputno spominjem da su Vatreni dobili rezultatom 5:2 (Šuker dvostruki strijelac).

Cijeli dan u kontaktima s ljudima iz poplavljenih sela osjetili smo jednu zahvalnost koja se ne može opisati riječima. Odista, čovjek je čovjeku najveća medicina, što kaže jedna afrička izreka.

Okrugli stol Put do strategije razvoja doline Neretve

 

Ovogodišnja je manifestacija, osim tradicionalne humanitarne podjele mandarina, imala i stručni dio koji se održao u zagrebačkom hotelu International. Na Okruglome stolu pod nazivom Put do strategije razvoja doline Neretve stručnjaci iz pojedinih gospodarskih i znanstvenih područja nastojali su ukazati na iskorake nužne za izradu kvalitetne i jasne strategije razvoja doline Neretve. Važno je napomenuti da je Okruglom stolu nazočila zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Marija Vučković, gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, Opuzena Ivo Mihaljević i Ploča Krešimir Vejić te načelnik općine Kule Norinske Nikola Krstičević, Slivna Smiljan Mustapić i Zažablja Ivan Obradović. Okrugli stol počeo je uvodnim izlaganjem prof. Željka Treznera s Veleučilišta Vern. Panelisti su bili Marija Vučković, mr. sc. iz područja financija, koja je govorila o donjoj Neretvi – izazovima, prijeporima i razvojnim smjernicama. Predsjednica LAG-a Neretva Tomislava Bule Radaljac, mag. oec., predstavila je LAG i njegovu razvojnu strategiju. Prof. dr. sc. Davor Romić s Agronomskog fakulteta izlagao je na temu Prirodni resursi kao temelj za razvoj poljoprivrede doline Neretve. Doc. dr. sc. iz područja prehrambene tehnologije Jelena Đugum, viša savjetnica specijalist u Ministarstvu poljoprivrede, izložila je svoja razmišljanja o gospodarskim šansama i izazovima delte Neretve, s osvrtom na industrijske kapacitete vezane uz poljoprivredne proizvode. Profesorica na Fakultetu prometnih znanosti Sanja Steiner, dr. sc. iz područja prometnih znanosti, imala je temu Značaj prometa, koridora i logistike za dolinu Neretve, a dr. Živko Ilijevski s Brodarskoga instituta govorio je o Energiji i energentima u sklopu projekta B.E.P.O.
Nakon izlaganja otvorena je diskusija, a u završnome dijelu Okruglome se stolu pridružio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je posebno istaknuo važnost okupljanja svih Neretvana za jednim stolom u svrhu boljitka doline Neretve.

Humanitarna utakmica u Županji

U Županji nas je dočekao župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i gradonačelnik Županje Davor Miličević, s kojima smo bili na ručku odmah uz nogometno igralište NK Graničar (u Županju je donesena i prva nogometna i prva teniska lopta u Hrvatskoj). Nakon ručka išli smo na humanitarnu utakmicu koja se za poplavljene igrala između veterana reprezentacije Vatrenih iz ’98. i reprezentacije poplavljenih sela. Za Vatrene su nastupila  poznata imena: golman Pavlović te igrači, Mamić, Tudor, Živković, Jarni, Šuker, Vlaović, Krpan, Cvitanović…, a izbornik je bio Srebrić. U takvoj utakmici rezultat nije važan, ali spominjem da su Vatreni dobili 5:2 (Šuker dvostruki strijelac). Cijeli smo dan u kontaktima s ljudima iz poplavljenih sela osjetili zahvalnost koja se ne može opisati riječima.

Odista, čovjek je čovjeku najveća medicina, što kaže jedna afrička izreka.

izvor.metković.hr

 

facebook komentari

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Konferencija ‘Mi ostajemo u Hrvatskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Upravo je u tijeku konferencija “Mi ostajemo u Hrvatskoj” pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar-Kitarović. Ova konferencija je peta po redu u organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska, a održava se od 20. do 24. studenog u Zagrebu, a zamišljena je kao niz događaja poput okruglih stolova, debata i panel-rasprava u trajanju od četiri dana na kojima se raspravlja o aktualnim društvenim temama.

Dosad održani događaji:

Prvi dan konferencije 20.11. otvorili su uspješni doktori znanosti, poduzetnici, entuzijasti i studenti događajem Suprotiva Govori. Tako nam je, primjerice, dr.sc. Anita Ruso, povjesničarka umjetnosti s doktoratom pariške Sorbonne, objasnila zašto je ipak parišku svakodnevicu odlučila zamijeniti Zagrebom, a Nediljko Marković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, objasnio da mu sto života ne bi bilo dovoljno da se nagleda ljepota Hrvatske i da mu to ne dopušta da se prestane boriti za nju i izgrađivati je na bolje.

Teme motivacijskih govora, po uzoru na popularni TedTalk, bile su: vlastiti uspjeh, osobni i profesionalni razvoj u inozemstvu i Hrvatskoj, razlozi zbog kojeg su odlučili ostati u Hrvatskoj ili vratiti se u nju, a imaju za cilj potaknuti mlade na izvrsnost, poduzetnost i ostanak u Hrvatskoj.

Jučer, drugog dana konferencije, u utorak 21.11., održan je okrugli stol “Mladi danas za sutra”, a na njemu su sudjelovali:  državni tajnik Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – gospodin Marin Strmota, državni tajnik Ministarstva zdravstva – gospodin Tomislav Dulibić, saborska zastupnica i mlada poduzetnica – gospođa Ivana Ninčević – Lesandrić i novinarka Hrvatske Radiotelevizije – gospođa Sunčica Findak.

Prije početka okruglog stola mladi iz Svjetskog saveza mladih predstavili  su rezultate istraživanja o potrebama mladih koja su proveli u sklopu projekta Suprotiva i prijedložili mjere iz područja  obazovanja, političke participacije, kulture i zapošljavanja za novi Nacionalni program za mlade.

Marin Strmota, državni tajnik u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, naglasio je da nije rješenje u mjerama koje Ministarstva donose, već u vraćanju pozitivnog, borbenog duha mladima. Zbroj populacijske, demografske i gospodarske politike je ono što donosi rješenje.

Ivana Ninčević-Lesandrić mnogo je puta naglašavala važnost poduzetništva. “Važno je biti oslobođen straha od neuspjeha i ne čekati da nam drugi stvore radne uvjete, nego ih moramo i sami stvarati, jer mladi su sposobni sami si stvoriti posao.”

Sunčica Findak, novinarka Hrvatske radiotelevizije, upozorila je kako se glas mladih ne čuje daleko, ne angažiraju se dovoljno u društvu, politika ih ne zanima. Ohrabrila je organizatore najavivši da će napraviti emisiju o njihovom djelovanju.

Događaji koji slijede u narednim danima:

Treći dan konferencije, u srijedu 23.11., održat će se tribina pod nazivom “Hrvatska među nama” na kojoj će sudjelovati Rene Medvešek, glumac, redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti, Maja Hrgović, književnica i pokretačica portala Arteist i Nikola Albaneže, povjesničar umjetnosti, kustos i muzeolog.

Njome se mladima želi omogućiti da razgovaraju s uspješnim umjetnicima, kulturnim poduzetnicima i kulturnim djelatnicima te da zajedno razmotre ne samo kratkoročna rješenja nego i cjelovitu kulturnu viziju Hrvatske. Tribina će se održati na adresi Hrvatskog školskog muzeja (Trg Hrvatske Republike 4) s početkom u 19 sati.

Četvrti dan održat će se business date: “Uzmi stvar u svoje ruke!” u Tehnološkom parku Zagreb – TPZ na Velesajmu, paviljon 12, 1.kat, u 18 sati.

SSMH predlaže poduzetništvo kao rješenje nezaposlenosti, i to kroz četiri područja poduzetništva: OPG, IT, uspješne žene u poduzetništvu i hobi kao posao. Neki od sudionika su: Goran Vrabec, direktor Volim ljuto, Tomislav Perko, putopisac, Ivona Zgrabljić, direktorica tvrtke Edukator kreator te Dragana Gučanin, direktorica i-Ways. Mladi će imati priliku informirati se o tome što je i što radi i kako im u njihovim prvim poduzetničkim koracima može pomoći Plavi ured i Razvojna agencija Zagreb. Ostale sudionike možete doći poslušati i upoznati u četvrtak, 23. studenog.

“Premda u razvijenim zemljama vlada trend privatnog poduzetništva, u Hrvatskoj mladi još uvijek čekaju da ih netko zaposli. Ovim business dateom upoznat ćemo mlade s osnovama poduzetništva te im dati smjernice prvih koraka pri samozapošljavanju. Cilj nam je osvijestiti i ohrabriti mlade te im pružiti priliku da upoznaju samozapošljavanje kao posao budućnosti.” – poručuju iz SSMH. (narod.hr)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari