Connect with us

Intervju

Daniel Srb za Kamenjar: Koalicija ‘Pomak’ izlazi u svim izbornim jedinicama

Objavljeno

on

Projekt nacionalne koalicije Pomak zauzima sve više medijskog prostora, ali izaziva i različite reakcije i interpretacije. Koaliciju Pomak čini nekoliko stranaka (HPB, HSP, HČSP, OS).

Pomak je kao ideja nastao prije nekoliko godina, a motiv je bio edukacijiski rad s mladim nacionalno svjesnim političarima. Iz te ideje se kasnije razvila suradnja s pravaškim strankama, a ime je izrazito prikladno kako bi se pokazalo ono što mi želimo,  a to je Pomak u gospodarskom, nacionalnom, socijalnom i znasntvenom području, kazao je za kamenjar.com začetnik ove ideje Vinko Vukadin. Pomak je dakle ideja zajedničkog nastupa pravaških i domoljubnih stranka i pojedinaca, bez odbacivanja posebnosti, ali kroz naglašavanje zajedničkog rada za pomak.

U koaliciju pozivaju i ostale ‘Pravaše’ i stranke desnog političkog spektra, a Predsjednik HSP, Daniel Srb, nakon što je osobno pozvao Đapića i Ćorića da im se pridruže, opširnije o svemu govorio je u intervjuu za portal Kamenjar.com, a s njim je razgovarao naš Ante Rašić:

Kamenjar.com:  – Današnja  politička pozicija pravaštva  u Hrvatskoj

D.S: Pravaštvo je danas u hrvatskoj politici na nezasluženo niskim granama. Jedan od razloga je i činjenica da se pravaštvo politički veže uz proces stvaranja i obrane Republike Hrvatske kao samostalne suverene države. Onog trenutka kada je država stvorena i stabilizirana taj osnovni smisao postojanja pravaštva je ostvaren kao cilj.

Poraće, prognanici i povratnici te politički pritisci Haškim sudom držali su još neko vrijeme pravaštvo na površini. Međutim, pravaši danas moraju biti prepoznati po novim temama. A nismo. Za to smo i sami krivi jer smo se uvijek dominantno držali pitanja branitelja i suvereniteta, ali krivi su i mediji koji su nas svrstavali u prostor samo s tim temama. Kod drugih su nas tema zaobilazili.

Kamenjar.com: – Kalvarije pravaša, razjedinjenost na puno stranaka, bolje rečeno strančica kreće poslje 5 saziva Sabora, u kojem su pravaši imali najveći broj zastupnika sa respektabilnim intelektualnim imenima poput Tadića , Letice, Rožića. Kako je HSP stožerna stranka pravaša, mislim da ste Vi kao predsjednik te stranke najmjerodavniji da našim čitateljima razjasnite kako je i zašto do toga došlo.

D.S: Pokazalo se da sve stranke u Hrvatskoj osim HDZ-a i SDP-a imaju isti problem. Nema prostora za sve. Uvijek na izborima prođu dvije liste lijevo i dvije liste desno od centra. I tu je kraj. Izuzetak predstavljanju samo lokalne stranke poput IDS-a i HDSSB-a. Svi ostali su u Saboru samo zahvaljujući koaliranju.

Isto tako pokazalo se da svi ostali prežive samo jedan izborni ciklus. Evo primjera:

  1. Laburisti zabilježe fantastičan rezultat, a 2014. na europarlamentarnim izborima nestanu
  2. Mirela Holy ostvari fantastičan rezultat na europarlamentarnim izborima, a 2015. nestane
  3. Vilibor Sinčić ostvari iznenađujući rezultat na predsjedničkim izborima, a 2015. jedva prođe
  4. Most zabilježi iznenađujući rezultat, a vidjeti ćemo što će se dogoditi.

Odličan rezultat 2003. godine predstavljao je i opasnost za stranku, a tada to nismo shvatili. Nije se u javnosti primjetilo da smo još 2009. na lokalnim izborima ostvarili odličan rezultat, ali tada počinje politički inženjering ostavljati traga. Osniva se HSP-AS pod palicom HDZ-a i medijski forsira. Stvara se dojam podijeljenosti, iako smo gotovo svo članstvo imali mi. Međutim, političkom inženjeringu je odgovaralo drugačije. A sada isti inženjeri imaju problem zbog propasti tog projekta. Mi smo oslabili,  a oni će se ugasiti na kraju.

Kamenjar.com: – Najavljujete izlazak na parlamentarne izbore, hoće li to biti samostalno ili u koaliciji sa drugim pravaškim opcijama i koliki vam je izborni potencijal.  U kojim izbornim jedinicama možete polučiti najbolje rezltate.

D.S: Izlazimo u svim izbornim jedinicama i radimo na stvaranju koalicije u koju trebaju ući pravaške stranke, ali i druge svjetonazorski bliske stranke. Taj proces još nije završen i na njemu se radi. Moramo stvoriti takvu snagu da prođemo u najmanje 8 izbornih jedinica. U svim osim 3. i 8. izborne jedinice.

Kamenjar.com: – Koliko sukobi i loši međusobni sukobi , pa čak i uvrede na osobnoj razini sa strane Čorića, pa i Đapića prema vama mogu utjecati na podjeljenost birača pravaške orjentacije, pogotovo u 4. i 5. izbornoj jedinici.

D.S: Mogu utjecati. Ja nikada nisam i neću politiku svoditi na osobne uvrede. Ili ću biti iznad toga, bez obzira na rezultat, ili se neću baviti politikom. Istina je da mediji vole vrijeđanja i da je to put za ulazak u medije. Oni koji se vrijeđaju su interesantni. Mediji nagrađuju primitivce i prostake, a kažnjavaju pristojne i čestite. To je na žalost tako, Svjestan sam toga, ali se neću zbog toga mijenjati. Bolje je izgubiti izbore nego obraz! To je moj moto.

Isti oni koji su me još prije 2 dana vrijeđali sada me zovu i mole koaliciju.

Kamenjar.com: – Predstavili ste vaš gospodarski program, koji je prilično kompatabilan sa programom koji nude Lovrinović i još neke druge političke opcije, a posebno je to vidljivo na pogled prema monetarnoj politici.

D.S: Mi smo kao stranka suverenisti i podržavamo suverenističku monetarnu politiku. Istakli smo program koji je čvrst, ne podilazi biračima, ali jamči napredak i bolji život. Bez rada neće biti bolje! To se mora napokon shvatiti, a opcije koje predlažu da se troši i ono što se nema neka se tako ponašaju u svojim obiteljima. Nitko nije bolje živio zato što je potrošio više nego što mu mirovina ili plaća dopuštaju. Naravno na duži rok. U jednom se mjesecu i može potrošiti više nego što se zaradi, ali u kontinuitetu se sigurno propada.

Kamenjar.com: – Kakav je Vaš pogled na razjedinjenost hrvatske po poznatoj Milanovićevoj podjeli M ili Oni

D.S: U Hrvatskoj postoji podijeljenost na dva politička spektra prilično snažna, gotovo kao nigdje u Europi. Samo je u Mađarskoj ta podijeljenost snažnija nego kod nas. Ta podijeljenost ugrožava i stabilnost. Međutim, ipak je veći dio državljana okrenut Hrvatskoj kao nacionalnoj državi, nego internacionalizmu. Zbog toga je i ljevica oprezna prema nacionalnoj politici. Upravo je zbog toga Milanović i podržavao mimihod Hrvatske vojske ili naziv zračne luke po Dr. Tuđmanu.

Kamenjar.com: – Svjedočili smo kratkotrajnom političkom eksperimentu i neuspjelom ljubavnom trokutu Karamarko- Orešković- Petrov i neosporno krivice svih aktera, no kako Vi gledate na to i koji su po vama glavni razlozi političkog neuspjeha  svih aktera.

D.S: Mislim da HDZ-ov politički inženjering ne funkcionira ili ne funkcionira dobro još od proljeća 2015. godine. Upravo je zbog toga HDZ izgubio već dobivene izbore i sam sebe skinuo s vlasti. Radi se o kardinalnim greškama koje mogu vratiti Milanovića na vlast.

Kamenjar.com: – Suradnja sa HDZ, prošlost, sadašnjost i budućnost tih odnosa.

D.S: HDZ može pobijediti na izborima, ali ne može vladati Hrvatskom kako je to nekad bilo, bez drugačije politike, pozicioniranja pa i odnosa prema HSP-u. U prošlosti je HDZ želio iskoristiti HSP za osiguravanje izglasavanja kada mu je to trebalo, pri tome nije želio graditi dugoročno manje-više korektan odnos kakav ima SDP s HNS-om. Kada smo bili snažniji Đapić je tome pružao otpor što je bilo u redu, ali je otišao korak predaleko.

Sada je HDZ u situaciji da bez HSP-a ne može vladati, a ne želi to priznati.

Kamenjar.com: – Vidite li se u Saboru i postoji li mogućnost sudjelovanja HSP-a u izvršnoj vlasti.

D.S: U Saboru se vidim, a izvršna vlast na državnoj razini je još daleko.

Ante Rašić/Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR