Connect with us

Događaji

Danski vještak profesor Christian Nielsen: Udba je imala crne fondove

Objavljeno

on

U Münchenu je nastavljeno suđenje bivšim djelatnicima državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Gotovo 20 mjeseci traje proces, danas na 109. ročištu suci su slušali izlaganje danskog vještaka profesora Christiana Nielsena.

[ad id=”93788″]

Vještak Nielsen analizirao je nove dokumente koji su “težak” dokaz u Münchenu. Analizirao je dokumente iz jugoslavenskih arhiva i spise koje posjeduje sud u Münchenu, prenosi HRT

U vještačkom nalazu danski povjesničar rekao je sucima kako je glavni cilj Službe državne sigurnosti bio u inozemstvu borba protiv neprijateljske emigracije. Raznim sredstvima i mjerama od kojih su likvidacije bile krajnje sredstvo, a Udba za njih nije preuzimala odgovornost.

Udba je imala crne fondove, rekao je sucima, navodeći za što su sve upotrebljavali taj novac.

Nielsen je navodio niz podataka o akcijama Udbe protiv kako je u spisima nazivaju ustaške emigracije. Vještak zaključuje – za službe u Beogradu i Zagrebu Đureković u emigraciji bio je ozbiljna opasnost.

Naveo je podatak bivšeg jugoslavenskog ministra unutarnjih poslova Herljevića da je među 30000 emigranata njih 4-5 tisuća ekstremnih.

Vještak smatra kako Herljević gotovo izričito potvrđuje praksu likvidacija, otmica ili trajnog ranjavanja emigranata i jaku vezu komunističkih političara s tom praksom. Izjave bivšeg šefa beogradske UdbeDušana Stupara kako je Arkan trebao ne ubiti nego oteti Đurekovića, vještak Christian Nielsen nije mogao komentirati.

Suđenje je u tijeku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari