Connect with us

Komentar

Đapić: ‘Hrvatska je spremna za potpuno novi izborni zakon!’

Objavljeno

-

Nakon što je predsjednik Ustavnog suda javno upozorio na potrebu izmjene izbornog zakona, uglavnom zbog nesrazmjera broja birača u pojedinim izbornim jedinicama otvorila se javna rasprava o načinima i mogućnostima rješavanja ovog vrlo važnog pitanja!

Reakcije su stizale iz vladajuće stranke ( Ivan Anušić ), a jučer je i ujedinjena oporba iznijela svoje stavove!

Oporba se usuglasila kako glasovi po izbornim jedinicama ne vrijede jednako te da je potrebno ili izmjeniti izborne jedinice ( novi inženjering ) ili pak mijenjati broj biranih zastupnika u pojedinim postojećim jedinicama!

Izborni sustav je politički krvotok političkog života jedne zemlje i stoga svi dosadašnji prijedlozi ne bi bili iskorak u onome što bi izborni zakon trebao biti!

Naime, očito je kako vrijedeći izborni zakon više ne predstavlja politički krvotok u našoj zemlji, nego, dapače, gotovo da je glavni razlog problema sa kojima se susrećemo u političkom životu Hrvatske!

Nitko od oporbenih stranaka, a ovdje poglavito mislim na one koje se ponose svojim desno-konzervativnim uporištem nisu se usudili upozoriti na temeljnu disproporciju vrijednosti glasova u Hrvatskoj, a to je neprihvatljiva i štetna nadzastupljenost broja saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjina!

Nažalost, na ovaj problem nije upozorio ni predsjednik Ustavnog suda! Licemjerno je govoriti o potrebi uvođenja načela kako svaki glas mora jednako vrijediti, a ne spominjete najveću iracionalnost kod izbornog zakona!

Hrvatska demokracija, a i država u cijelosti spremna je za potpuno novi izborni zakon koji bi uistinu izjednačio sve naše državljane!

O ovoj temi se mora razgovarati potpuno otvoreno, argumentirano, ali konačni cilj novoga zakona, mora biti usvajanje političko-pravnog alata koji će omogućiti istinsku integraciju hrvatske nacije, ispraviti greške ili iznuđena nekadašnja rješenja koja danas nanose veliku štetu unutarhrvatskim odnosima!

Rješenja postoje, ali potrebna je politička volja kako bi se ona osigurala! O tome kako ja mislim da bi trebao izgledati izborni sustav, u jednoj od slijedećih objava!

Ante Đapić/facebook

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas