Connect with us

Pregled

Đapić: Komemoraciju za žrtve Bleiburga premjestiti u Zagreb

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Demokratskog saveza nacionalne obnove (DESNO) Anto Đapić izjavio je u ponedjeljak kako je, nakon odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopusti održavanje mise za žrtve Bleiburga, došlo vrijeme da se ta komemoracija premjesti u Zagreb, a da su taj iskorak najpozvaniji učiniti hrvatski biskupi, na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem.

Na konferenciji za novinare Đapić je kazao kako su iznenađeni činjenicom da se austrijski biskupi usuđuju zabraniti misu, što, kako drži,”nije u duhu kanonskog prava, niti kršćanskog poslanja”.

Smatra kako je ta odluka “žestoki napad na katoličke biskupe u Hrvatskoj”, koji su se snažno suprotstavili djelovanju patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i njegovim optužbama za ustaštvo te reakcija na činjenicu da Katolička crkva u Hrvatskoj “izlazi iz rovova i pokazuje snažne znakove preuzimanja svoje odgovornosti za zaštitu hrvatskih interesa i identiteta”.

Mislim da je ovo velika šansa za Hrvatsku i katoličke biskupe u Hrvaskoj, da snažno izađu iz rovova, i da ove godine, ali i ubuduće, komemoracija za žrtve Bleiburuga i križnog puta hrvatskog naroda bude u Zagrebu. Hrvatska država, a niti katolički biskupi u Hrvatskoj ne smiju doći u poziciju da održavanje komemoracije ovisi o raspoloženju nekoga drugoga, poručio je Đapić.

Što se tiče područja Bleiburga smatra da taj prostor treba definirati međudržavnim ugovorom Hrvatske i Austrije i tamo napraviti nacionalni muzej križnoga puta.

Očekujemo da se o ovome očituju i svi ostali koji su s ogorčenjem primili ove vijesti, koje nisu posve neočekivane. Smatramo da nije u pitanju samo stav austrijskih biskupa, već nešto puno složenije i dublje, te da ćemo o tome vrlo brzo dobiti i dodatne informacije, rekao je Đapić.

Drži kako je to napad na hrvatski identitet, hrvatski narod, ali i Katoličku ckrvu te katoličke biskupe u Hrvatskoj, koji posljednjih mjeseci pokazuju da su se spremni suprotstaviti onome što se s Hrvatskom radi u posljednje vrijeme.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas